4 Iulie pentru români

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru noi, românii, care am suferit sub dictaturi jumătate din secolul ce a trecut de la Marea Unire, Declaraţia de Independenţă de la 4 Iulie 1776 rămâne de o intensă actualitate în strădania de a ne asigura dreptul la libertate şi de a ne construi un stat întemeiat pe separaţia şi echilibrul puterilor publice, pentru garantarea drepturilor democratice ale cetăţenilor. În acest efort, Statele Unite constituie cel mai important aliat.

La 4 iulie 1776, coloniile britanice din America de Nord au adoptat „Declaraţia unanimă a celor treisprezece State Unite ale Americii“, intrată în istorie ca Declaraţia de Independenţă a SUA. Actul revoluţionar a consfinţit naşterea unei noi naţiuni, într-un context deloc favorabil. Războiul de independenţă dura de un an, iar la finele lui 1776 situaţia militară le era complet defavorabilă insurgenţilor. Implicarea directă a Franţei în conflict a contribuit la înfrângerea britanicilor, nevoiţi să accepte, prin Tratatul de la Paris din 1883, independenţa americană.

Revoluţia americană a devenit un model pentru mişcările de emancipare, mai ales datorită vocaţiei universale a Declaraţiei de la 4 Iulie. Textul acesteia a fost redactat, într-o primă versiune, de Thomas Jefferson, pe atunci un avocat de 33 de ani, influenţat de ideile iluministe. Între 1801 şi 1809 va fi al treilea preşedinte din istoria SUA. Documentul a fost completat de Benjamin Franklin, John Adams (al doilea preşedinte american) şi ceilalţi membri ai Congresului Continental reuniţi la Philadelphia.

Declaraţia proclamă drepturile individuale: “toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii“. Sub acest imbold, Constituţia americană din 1787 şi Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului din Franţa anului 1789 vor pune bazele democraţiei întemeiate pe respectarea drepturilor fundamentale.

„Toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.“ - Declaraţia de Independenţă

„Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor. De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-se pe principiile şi organizându-se în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea“, proclama Declaraţia din 4 Iulie 1776. Din acest drept la revoluţie s-a născut contractul social al epocii moderne. Standardul moral fixat de Părinţii Fondatori ai SUA este şi azi reperul tuturor celor care aspiră, pretutindeni în lume, la o viaţă liberă şi demnă.

Pentru noi, românii, care am suferit sub dictaturi jumătate din secolul ce a trecut de la Marea Unire, Declaraţia de la 4 Iulie 1776 rămâne de o intensă actualitate în strădania de a ne asigura dreptul la libertate şi de a ne construi un stat întemeiat pe separaţia şi echilibrul puterilor publice, pentru garantarea drepturilor democratice ale cetăţenilor. În acest efort, Statele Unite constituie cel mai important aliat.

Ce vis îndepărtat părea, până nu de mult, parteneriatul româno-american! Generaţii de români private de dreptul la liberă exprimare, la liberă alegere, la liberă circulaţie au năzuit la această şansă. Să fim vrednici de ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite