Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

SUA. Îmbolnăvirea de COVID-19 i-ar putea salva viaţa unui condamnat la moarte ce-şi aşteaptă execuţia înainte de învestirea lui Biden

1
18 Dec 2020 13:20:28
Autor: Cristina Ene
Foto CNN
Foto CNN

Un condamnat la moarte programat pentru a fi executat pe 15 ianuarie, cu cinci zile înainte de învestirea preşedintelui ales Joe Biden, a contractat noul coronavirus într-o închisoare federală din Indiana. Un focar de COVID-19 s-ar fi amplificat aici după două execuţii care au avut loc săptămâna trecută.

Este primul caz cunoscut de îmbolnăvire de COVID-19 a unui condamnat la moarte cu termen apropiat de executare a sentinţei. Judecătorii ar putea decide amânarea sentinţei dacă starea sa se înrăutăţeşte. Anterior confirmării testului pozitiv, avocaţii săi au exprimat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca clientul lor să se îmbolnăvească înainte de execuţie. Asta înseamnă că va trebui să stea în izolare fără a-şi putea vedea rudele şi a se putea pregăti corespunzător pentru moarte.

Avocaţii lui Dustin John Higgs au cerut joi în instanţă amânarea executării pedepsei. 
 
Mai mulţi deţinuţi ar fi infectaţi, dar şi angajaţi ai închisorii între care şi un ofiţer din aripa unde e închis Higgs. Biroul Închisorilor a transmis că acest ofiţer nu a lujat contatct cu personalul implicat într-un număr de execuţii ce au avut loc în lunile noiembrie şi decembrie.
 
Avocaţii denunţă însă execuţiile  decise de administra'ia Trump în mijlocul unei pandemii şi care au dus la răspândirea virusului în închisoare. Ei spun că cele trei execuţii din ultima lună la închisoarea federală din Terre Haute, Indiana a dus la îmbolnăvirile prinre deşinuţi.
 
„Acum clientul nostru este bolnav. Am cerut guvernului să amâne data execuţiei şi vom cere intervenţia curţii dacă nu o vor face”.
 
Higgs a fost condamnat după ce a comandat uciderea a trei femei în 1996 pe care le-a răpit alături de alţi doi complici. Higgs a acţionat în acest fel pentru că una din ele i-au refuzat avansurile la o petrecere.
Avocaţii săi spun că nu merita pedeapsa cu moartea mai ales că nu a comis el crimele. Complicele său principal nu a primit aceeaşi sentinţă.
 
Bărbatul se află acum în izolare. Consilierul său religios spune că şi-a petrecut ultimele săotămâni citind texte religioase islamice.
 
Dacă sentinţa sa e amânată, data ar putea fi mutată după inaugurarea lui Joe Biden cunoscut a fi un oponent al pedepsei capitale. Acesta ar putea decide îngheţarea execuţiilor federale după seria începută de administraţia Trump în iulie, cele mai multe în peste 130 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
18.12.2020, 13:58:16

Un om care comanda rapirea si uciderea a 3 femei fiindca una din ele a refuzat sa danseze cu el, nu prea ar merita sa fie gratiat.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările