În plin scandal de amestec rusesc în alegerile americane, Trump i-a ordonat lui Tillerson „să reclădească“ relaţia cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, spune că preşedintele Donald Trump i-a cerut să înceapă ameliorarea relaţiilor cu Rusia şi să nu admită subminarea acestor eforturi de disputa de la Washington privind posibile legături ale anturajului său cu Moscova.

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a declarat marţi că preşedintele Donald Trump i-a transmis să lucreze la reclădirea relaţiilor bilaterale cu Rusia, fără a fi influenţat de ancheta internă privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, informează site-ul Reuters.

Tillerson a făcut declaraţia în timpul unei vizite în Noua Zeelandă, în vreme ce FBI şi Congresul american investighează dacă Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale de anul trecut şi dacă membri ai echipei lui Trump au avut înţelegeri ascunse cu oficiali ruşi.

Tillerson a spus că preşedintele i-a cerut să discute cu Rusia pentru a stabiliza mai întâi relaţia şi a identifica apoi zone de interes comun pentru recâştigarea încrederii, iar „acel proces este actualmente în derulare”.

 Tillerson a efectuat o vizită oficială în Australia şi Noua Zeelandă, reiterând angajamentul SUA faţă de regiunea Asia-Pacific, după ce mai mulţi lideri şi-au exprimat neîncrederea faţă de Administraţia Trump, care s-a retras din câteva acordurile internaţionale de la preluarea mandatului.

Întrebat dacă este îngrijorat că situaţia politică din SUA ar putea să ducă la înlăturarea preşedintelui Donald Trump, Rex Tillerson a spus că nu poate să comenteze, întrucât nu cunoaşte în mod direct situaţia.

"Preşedintele mi-a transmis în mod clar: nu permite ca lucrurile întâmplate în domeniul politic să îţi împiedice munca pe care trebuie să o faci privind această relaţie bilaterală. A fost destul de clar că putem progresa în această privinţă. Nu sunt implicat în niciuna dintre celelalte probleme", a spus Tillerson, după o întrevedere cu premierul neozeelandez Bill English.

Întâlnire Putin-Trump, cu ocazia summit-ului G20

Kremlinul a anunţat că încă nu a fost stabilită o dată fermă pentru prima întâlnire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump, dar că, dacă această întrevedere va avea loc, cel mai probabil presa va fi exclusă, a relatat miercuri cotidianul Izvestia.

Izvestia îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că într-un anumit moment în timpul summitului G20 din Germania, din iulie, ar putea avea loc această întâlnire, dar că nu s-a ajuns încă la un aranjament ferm în acest sens.

Peskov a mai spus că în prezent nu există planuri pentru declaraţii media după întâlnire.

„Va exista doar întâlnirea“, a scris Izvestia, citându-l pe Peskov.

Într-o convorbire telefonică desfăşurată luna trecută, Putin şi Trump au căzut de acord să încerce să organizeze o întâlnire tete-a-tete în marja summitului G20 de la Hamburg. 

Kremlinul a respins astăzi acuzaţiile dintr-un raport al serviciilor de informaţii americane că hackeri ruşi ar fi atacat cel puţin un producător american de soft electoral înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Raportul secret al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), publicat online pe site-ul de dezvăluiri Intercept, spunea că serviciul de informaţii militar rusesc GRU a atacat în toamnă compania de software şi a trimis emailuri de tip spear-phishing unui număr de 100 de oficiali electorali locali din Statele Unite.

Raportul nu spune dacă aceste fapte au avut vreun efect asupra rezultatelor alegerilor câştigate de candidatul republican, Donald Trump.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a negat marţi acuzaţiile, spunând că Kremlinul „nu are cunoştinţă de nici o dovadă că asemenea informaţii ar fi adevărate”. El a mai spus că Rusia dezminte categoric „posibilitatea” ca liderii ei să se fi dedat la asemenea acte.

AP scrie că structurile de securitate americane au refuzat să comenteze ştirile din Intercept despre posibilul atac cibernetic rusesc. Tot AP aminteşte însă că luni ministerul justiţiei de la Washington a anunţat că a acuzat un colaborator extern din Georgia că ar fi predat un raport secret unei organizaţii de ştiri pe net. Raportul „scurs” în presă era datat 5 mai, întocmai ca acela publicat luni de Intercept.

Noile dezvăluiri par să meargă mai departe decât evaluările anterioare ale structurilor de securitate americane privind implicarea rusă în alegeri – de pildă decât aceea din ianuarie. Atunci, Departamentul Securităţii Interne (Department of Homeland Security) spusese că „serviciile de informaţii ruseşti au obţinut şi au menţinut accesul la membri din mai multe comisii electorale de stat şi locale” din Statele Unite, dar adăuga că „sistemele ţintite sau compromise de ruşi nu au fost implicate în numărarea voturilor”.

Noile informaţii despre posibilul amestec rusesc în alegerile americane vin cu puţine zile înaintea audierii în comisia pentru servicii de informaţii din Senatul de la Washington a fostului director FBI James Comey, pe care preşedintele Trump l-a demis luna trecută. Comey va fi întrebat joi de senatori dacă Trump a încercat sau nu să-l facă să oprească o anchetă privind legăturile echipei lui electorale cu Rusia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite