Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Încă o lovitură suferită de Trump în tentativa de a contesta rezultatul din Pennsylvania. „Alegătorii, nu avocaţii, decid preşedintele”

22
27 Nov 2020 22:36:16
Autor: Vlad Terteleac
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump la o conferinţă de presă despre preţul medicamentelor 20 noiembrie 2020 FOTO EPA-EFE
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump la o conferinţă de presă despre preţul medicamentelor 20 noiembrie 2020 FOTO EPA-EFE

În timp ce Donald Trump se răzgândeşte de dimineaţa până seara dacă va părăsi sau nu Casa Albă după ce victoria lui Biden va fi oficială, în tribunalele din statele cheie unde Trump a contestat rezultatul alegerilor echipa sa de avocaţi pierde pe bandă rulantă. În cea mai recentă hotărâre, un judecător numit chiar de Trump a spus că „ceea ce susţin reprezentanţii preşedintelui este complet lipsit de vreun merit”.

„Alegerile libere şi corecte reprezintă sângele democraţiei noastre. Atunci când cineva acuză că au fost organizate incorect, o astfel de ideea trebuie luată foarte serios. Dar să spui pur şi simplu că alegerile n-au fost corect nu înseamnă că lucrurile chiar stau aşa. Acuzaţiile cer claritate şi apoi dovezi, iar în faţa mea nu au ajuns nici acuzaţii clare, nici dovezi”, a scris judecătorul Stephanos Bibas, un fost profesor de drept numit de Trump în funcţie, în motivarea hotărârii, informează AP News.
 
Avocaţii lui Trump au anunţat că vor ataca hotărârea la Curtea Supremă, principala miză a echipei de campanie a lui Trump în cadrul întregului proces de contestarea a alegerilor. Cazul judecat acum şi respins de către o curte federală de apel a intrat pe rol săptămână trecută la o curte inferioară, iar cel care s-a prezentat în faţa judecătorilor a fost chiar Rudy Giuliani, care a insistat - în cadrul unei tirade de cinci ore - că alegerile prezidenţiale au fost fraudate pe scară largă în Pennsylvania. Giuliani, dincolo de ţipete şi argumente pe jumătate terminate, n-a putut oferi nicio dovadă tangibilă în sprijinul acestor afirmaţii.
 
Judecătorul din cadrul curţii respective a declarat, apoi, că documentele oficiale trimise de echipa de avocaţi a lui Trump „la fel ca monstrul lui Frankenstein, au fost lipite împreună la întâmplare” şi i-a refuzat lui Giuliani dreptul de a le modifica. Decizia luată astăzi de cei trei judecători de la curtea federală de apel confirmă această hotărâre iniţială.
 
„Alegătorii, nu avocaţii, aleg preşedintele. Voturile, nu documentele din tribunale, decid alegerile”, a mai arătat judecătorul Bibas. Acesta a refuzat dur şi cererea echipei de campanie a lui Trump de a opri statul Pennsylvania din procesul de certificare al rezultatului, numind-o o cerere „care te lasă fără aer”.
 
Decizia vine în contextul în care, vineri, Donald Trump a anunţat că pleacă dacă preşedintele-ales demonstrează că nu a fraudat la 3 noiembrie, asta după ce în urmă cu doar câteva ore declara că va părăsi Casa Albă atunci când Colegiul Electoral va certifica alegerea lui Biden. „Biden poate să intre în Casa Albă ca preşedinte doar dacă poate dovedi că cele 80.000.000 de voturi ridicole ale sale nu au fost obţinute fraudulos sau ilegal. Văzând ce s-a întâmplat în Detroit, Atlanta, Philadelphia şi Milwaukee, fraudă masivă,  are o mare şi nerezolvabilă problemă!”, a scris Donald Trump pe Twitter.
 
Este neclar care sunt şansele cazului respins astăzi de către curtea federală de apel să ajungă la Curtea Supremă, dată fiind duritatea respingerii şi, mai ales, faptul că avocaţii lui Trump nu au fost capabili să producă vreo dovadă în sprijinul afirmaţiilor conform cărora alegerile au fost fraudate. 
.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

leuldinpanjshir99
27.11.2020, 22:40:30

Dupa ce electorii il vor vota pe Biden, Trump pleaca vrand-nevrand de la Casa Alba.

+6 (10 voturi)
UnulDinVancouverCanada
27.11.2020, 23:07:03

„Alegătorii, nu avocaţii, aleg preşedintele” E o axioma ca in geometria lui Euclid ...

+6 (12 voturi)
Index 4.2.2
27.11.2020, 22:48:02

Ofuscatu Cucksevator are roseata si la Dodo acu, ca si-o ia pe unde apuca se de pe la cine apuca....

+4 (10 voturi)
Index 4.2.2
27.11.2020, 22:48:56

Oparitu Oranjeat nu prea a inteles ce s-a intamplat la alegeri, si cauta ajutor la Tovarasa Procuroare !

+10 (16 voturi)
Shenghen Alikianos
27.11.2020, 23:14:48

Viața lui Cirampă, a fost și este un lung șir de procese cu statul american. Acum el confundă țara cu o afacere personală, din acel lung șir de procese. Jenant personaj. Marele lui merit este că a înțeles sau a fost sfătuit poate, să le spună proștilor ce le place să audă și voturile vor curge. De astă dată puhoiul apelor nu a fost destul de intens.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările