Încă o retragere în tabăra republicanilor. Fostul guvernator de New York, George Pataki, va părăsi cursa pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Pataki, fost guvernator al statului New York
George Pataki, fost guvernator al statului New York

Fostul guvernator al statului New York George Pataki a anunţat marţi apropiaţilor săi intenţia de a părăsi cursa pentru învestitura republicană la Casa Alba, unde el figura la coada plutonului, potrivit presei din SUA, relatează AFP.

 Susţinătorii lui George Pataki au declarat citaţi de mass-media că acesta le-a transmis intenţia de a renunţa. Doi dintre ei şi-au exprimat dezamăgirea, dar nu au fost surprinşi de decizie, în paginile publicaţiei Boston Globe.

Curba intenţiilor de vot pentru George Pataki nu a trecut de 0% decât în rare ocazii de la intrarea sa în campania pentru nominalizarea republicană în luna mai, suferind în faţa abundenţei de candidaţi într-o cursă dominată de miliardarul Donald Trump.

Guvernator de New York în timpul atentatelor din 11 septembrie, George Pataki, 70 de ani, este un republican moderat. "Donald Trump nu s-a calificat pentru a fi preşedinte al Statelor Unite", a spus el în septembrie.

El este al cincilea candidat care abandonează cursa, după Rick Perry, Scott Walker, Bobby Jindal şi Lindsey Graham.

Alegerile primare vor începe la 1 februarie în Iowa (centrul SUA). În fruntea sondajelor, republicanii îi plasează pe miliardarul Donald Trump şi senatorii Ted Cruz (Texas) şi Marco Rubio (Florida). 

La aproape o lună şi jumătate de la începutul campaniei din alegerile primare pentru prezidenţialele din 2016 din SUA, miliardarul Donald Trump a reuşit să înregistreze un avans substanţial, în pofida sau poate tocmai datorită numeroaselor afirmaţii incendiare pe care acesta le-a făcut, informează AFP. 

 În urmă cu o lună, Donald Trump întrunea în medie 27,5% din intenţiile de vot ale republicanilor, pentru ca miercurea aceasta procentul să ajungă la 35,1 la sută, potrivit site-ului RealClearPolitics.

Un nou sondaj al CNN, publicat săptămâna trecută, îi atribuie chiar 39% din intenţiile de vot, un avans remarcabil în condiţiile în care Trump se confruntă cu alţi circa 12 candidaţi republicani.

Actuala sa popularitate nu stârneşte dubii: marja de eroare a sondajului CNN este de 4,5 puncte, în timp ce candidatul situat pe locul doi, Ted Cruz, este cu 18 procente în urma lui Trump. Senatorul ultraconservator de Texas a devenit cel mai serios concurent al lui Cruz, devansându-i pe senatorul de Florida, Marco Rubio (10%), şi pe doctorul Ben Carson (10%), în cădere liberă.

Donald Trump şi-a anunţat candidatura la 16 iunie, pentru ca o lună după să se situeze deja în fruntea sondajelor de opinie şi să se menţină acolo.

Astăzi, după nenumărate controverse legate de afirmaţiile sale împotriva imigranţilor clandestini, a musulmanilor şi altor candidaţi, după atacuri considerate sexiste împotriva dnei Clinton, a unei jurnaliste de la Fox News sau a candidatei republicane Carly Fiorina, miliardarul american este nu doar preferat de electorii republicani, ci se poate chiar lăuda cu faptul că monopolizează dezbaterea politică americană.

Propunerea pe care Trump a făcut-o la 7 decembrie, de a le interzice temporar musulmanilor intrarea în SUA, este respinsă de majoritatea americanilor şi republicanilor, însă 41% dintre republicani o susţin, potrivit unui sondaj Quinnipiac, dat publicităţii miercuri.

Atentatele de la Paris şi San Bernardino au bulversat campania pentru alegerile primare şi au accentuat contrastul dintre candidaţii democraţi şi cei republicani.

Jumătate dintre americani se opun primirii de refugiaţi, potrivit Quinnipiac, însă această cifră ascunde şi o divizare în rândul celor două partide. Trei pătrimi dintre democraţi acceptă primirea de refugiaţi sirieni, în timp ce 82% dintre republicani se opun. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite