Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Întâlnire Trump-Putin, la summit-ul G 20 din Japonia

2
20 Jun 2019 09:33:45
Autor: Viorica Marin
Preşedintele SUA, Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin
Preşedintele SUA, Donald Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni săptămâna viitoare, în cadrul summitului G20 din Japonia, a anunţat Donald Trump într-un interviu pentru postul de televiziune Fox News.

„Vreau să ne înţelegem cu Rusia, şi cred că acest lucru se va întâmpla. Vreau să ne înţelegem şi cu China, şi cred că acest lucru se va întâmpla. Mă voi întâlni cu ambii preşedinţi săptămâna viitoare în Japonia, în cadrul summitului G20”, a declarat Donald Trump.
 
Summitul Grupului Naţiunilor Dezvoltate şi Emergente (G20) va avea loc în oraşul japonez Osaka, în perioada 28-29 iunie.
 
Putin a afirmat anterior că Rusia este pregătită să reia dialogul cu Statele Unite, iar summitul G20 ar putea fi o platformă de lansare adecvată pentru acest lucru.
 
Duma de Stat din Rusia (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat marţi proiectul de lege privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu SUA în 1987, informează EFE.
 
Pe 2 februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că ţara sa se va retrage din Tratatul INF ca răspuns la decizia în acelaşi sens luată de Statele Unite.
 
Ambele state s-au acuzat reciproc de nerespectarea INF şi, după contacte fără rezultat între reprezentanţi ai SUA şi Rusiei la Geneva şi Beijing, Washingtonul a anunţat în cele din urmă pe 1 februarie că va ieşi din tratat într-un termen de şase luni.
 
Anterior, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a dat în decembrie un termen de 60 de zile Rusiei să revină la respectarea acordului.
 
SUA şi NATO au cerut Moscovei să distrugă racheta de croazieră Novator 9M729 (SSC-8, după clasificarea NATO), considerând că raza de acţiune a acesteia depăşeşte 500 de km. Rusia a apreciat ca „inadmisibilă” solicitarea şi a argumentat că Novator are o rază de doar 480 de km, prin urmare se încadrează în normele din tratat.
 
Moscova, la rândul său, a acuzat SUA că au început să pregătească terenul pentru o renunţare la INF de acum aproape doi ani, când au demarat activităţi pentru fabricarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în una din uzinele militare din statul Arizona.
 
După aprobarea proiectului de lege de către Duma de Stat rusă, se preconizează că acesta va fi adoptat de Consiliul Federaţiei (Senatul) în data de 26 iunie.
 
Legea acordă lui Putin dreptul de a repune în vigoare tratatul dacă SUA îşi rectifică poziţia.
 
Tratatul INF, semnat pe 8 decembrie 1987 şi intrat în vigoare la 1 iunie 1988, a pus capăt tensiunilor generate de prezenţa rachetelor sovietice şi americane în Europa.
 
Documentul convenit de către Washington şi Moscova interzicea dezvoltarea rachetelor nucleare şi convenţionale, cu lansare de la sol sau de croazieră, cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, precum şi a sistemelor capabile să lanseze astfel de rachete.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

DoaroOpinie!
20.06.2019, 12:29:31

Personal sint mereu pentru dialog! Dar de aceasta data chiar nu-mi pot imagina ce ar avea de discutat Putin, Xi si chiar UE cu Trump si cu America!

Index 4.2
20.06.2019, 14:50:43

Iar are nevoie Guzganul Rozaliu de indicatii pretioase de la seful sau , Vladutz!