Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Într-o scenă antologică, Joe Biden face praf prestigiul presei americane

47
25 Sep 2021 13:21:47
Cristian Unteanu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mulţi preşedinţi au visat să facă asta, dar, cu excepţia lui Trump, nimeni, cel puţin după amintirile mele, nu a umilit vreodată în asemenea hal ziariştii din propria sa ţară, comparându-i, chiar la ei acasă, cu colegi de-ai lor de altundeva.

Episodul de acum îl are ca erou principal pe însuşi Joe Biden, Preşedintele Statelor Unite care, în cadrul unei întâlniri oficiale la Casa Albă cu Narendra Modi, Primul Ministru al Indiei,  i-a spus ceva care, cu siguranţă, va fi înscris în istoria presei americane ca un moment de maximă ruşine.

Ce-a spus exact Biden adresându-se prim-minstrului indian?

„Cred că ce vor face acum este să cheme presa înăuntru. Presa indiană este cu mult mai politicoasă decât presa americană. Şi cred, cu permisiunea dvs., că n-ar trebui să răspundem la întrebări pentru că nu vor pune întrebări legate de scopul întâlnirii noastre.“

Replica lui Narendra Modi, om politicos şi bine crescut, a fost că este pe deplin de acord cu spusele preşedintelui american. Mai auzise la viaţa lui un preşedinte american, Donald Trump, vorbind exact în acelaşi fel despre ziariştii americani. În 2019, într-un dialog cu premierul indian, Trump îi spusese „Aveţi reporteri deosebit de buni. Aş vrea şi eu să am reporteri ca ei“... pentru ca, apoi, adresându-se reprezentanţilor presei indiene, să le spună: „Prestaţia voastră profesională este mai bună decât a oricui am auzit până acum. De unde găsiţi asemenea reporteri? Este o chestiune deosebită“.

Biden rămâne, astfel, în linia narativ-diplomatico-admirativă a predecesorului său şi asta nu numai că, din nou, la cel mai înalt nivel, aruncă un blam greu de imaginat asupra calităţii presei americane, dar arată şi cât preţ pun politicienii americani pe rapoartele privind calitatea presei şi rolul său într-o societate democratică, rapoarte care, altfel, sunt socotite drept unelte infailibile pentru a judeca gradul de maturitate al unei ţări sau alta. Poate vă amintiţi, în acest sens, de importanţa uriaşă - în analizele americane despre România - a estimărilor unor organizaţii ca Freedom House, spre exemplu. Dar exact aceleaşi rapoarte nu sunt citite la Casa Albă decât atunci când e nevoie. Dacă lucrurile ar fi stat cumva altfel, cineva i-ar fi informat pe domnii preşedinţi Trump şi Biden despre faptul că, în Raportul pe 2021 al Freedom House, democraţia şi presa din India sunt comparate cu situaţia din Algeria, Venezuela, Belarus, Etiopia şi Hong Kong.

În clasamentul realizat de Reporters sans Frontieres, India ocupă locul 142, iar Rusia este locul 150. În principiu, şi în acest caz, niciun fel de comparaţie posibilă cu SUA care ocupă locul 44. În cazul Indiei, este de remarcat faptul că, de când a preluat puterea, premierul Modi a organizat o singură conferinţă de presă şi, chiar şi atunci, a refuzat să preia întrebări. Iar Biden, la recenta întâlnire cu Boris Johnson, a refuzat să ia întrebări, pe când primul ministru britanic a răspuns celor venite din partea propriului său grup de presă.   

Există o explicaţie certă, cea a oportunismului politic care primează în faţa oricăror considerente privind prostiile alea despre democraţie, libertate şi presa ca a patra putere în stat. Chestii numai bune pentru studenţii la jurnalism şi pentru politicieni în lipsă de alte argumente.

În rest, Biden are dreptate, este politician de meserie şi ştie că, întotdeauna, “interesele superioare“ pot motiva absolut orice. În cazul nostru, chiar umilirea echipei de presă americane. Cui să-i mai pese? Şi poate, pentru prestigiul de odinioară al Americii, acesta este lucrul cel mai grav care se întâmplă: deprecierea valorilor considerate, odinioară, drept standarde ale democraţiei. Inclusiv respectul pentru presă şi locul său în arhitectura lumii libere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

imsi2 imsi2
25.09.2021, 14:19:47

In mod normal deciziile unui stat (guvern) trebuie luate pe baza informatiilorfurnizate de diplomatia si serviciile de informatii ale tarii, platite din bugetul sau. Restul ii teoretic barfa sau incercari de loby ale unor grupuri de interse care in general sunt contrare intereselor tarii respective. Am vazut cit de obiective au fost rapoartele a tot felul de organizatii in ce priveste Romania sau alte state care sunt jefuite sistematic de tot felul de golani.

-4 (16 voturi)
Kosmin Abraham
25.09.2021, 14:48:30

deci asa arata libertatea presei in amerlocia

-8 (16 voturi)
Adi Pietreanu
25.09.2021, 14:22:34

nu a facut praf nimic, a fost ironic, a reusit sa-i faca sa se simta bine si pe indieni care au luat ce-a spus de buna si pe americani care stiu ca rolul presei nu e sa fie politicoasa si cuminte si sa scrie ce vrea puterea. Imi e simpatic vulpoiul asta batran.

+7 (21 voturi)
Little Thistle
25.09.2021, 14:31:29

A spus un adevar ! Ziaristii euroatlantici se amagesc crezand ca oamenii in general nu-i apreciaza pentru ca sunt incisivi si dezvaluie mari acadele pe bat. De fapt seamana tot mai mult cu agitpropul sovietic, infiereaza cu manie proletara toate prostiile, stiu totul mai bine ca oricine, participa la actiuni de lobby, propaganda si linsaj mediatic functie de cine plateste mai bine. Jurnalism ? Informatii pertinente, obiective si verificate ? Aiurea....

+15 (15 voturi)
Adi Pietreanu
25.09.2021, 14:47:19

e adevarat, mai exista mici ciulini pe ice pe colo prin presa occidentala, dar sa nu generalizam, presa aia de limba engleza duce in spate 90% din presa mondiala fiindca cum n-ai subiect la intern cum bagi o traducere din presa straina. Pe partea de analiza sunt foarte buni. Ca mai exista si uscaturi si interese si rateuri e adevarat, dar cea mai mare parte a presei e serioasa.

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările