Întrebare către Ambasada SUA din Bucureşti: cum sprijiniţi concret integritatea Republicii Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia vs SUA FOTO globalresearch.ca

Ambasada SUA de la Bucureşti a remis un comunicat care nu face deloc lumină în ceea ce priveşte modul în care Departamentul de Stat se raportează la Estul Europei. Ba din contră: declară că susţine integritatea Republicii Moldova, dar nu vedem să facă ceva din moment ce de 25 de ani trupe ruse ocupă acest teritoriu.

„Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova, al eforturilor sale de reformă şi al continuării procesului de integrare a sa în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova.”

Din start, afirmaţia de mai sus nu conţine practic nici un adevăr. Poate ambasadorul să ne spună concret de cât de multă vreme sprijină suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea sa teritorială? De o zi, o lună, un an, de 25 de ani? Întrebăm acest lucru deoarece un sfert din teritoriu este ocupat de trupe ruse. Poate înţelegem diferit termenul de susţinere, în care eu văd şi un efort, ori SUA nu face decât efortul de a consolida situaţia existentă: adică de ocupaţie. Ce eforturi publice concrete pot fi enunţate şi efectul acestora? Sigur că nu se poate da nici o dovadă, căci realitatea de pe teren face ca declaraţiile ambasadorului să fie ruşinoase. Să înţegem că cel mai puternic stat al lumii pur şi simplu doar atât poate să facă?

Tot concret: cum se sprijină suveranitatea Republicii Moldova pe care chiar ambasadorul o încalcă atunci când se fac afirmaţii publice despre ce ar trebui să facă cei care conduc politic al doilea stat românesc? Să reamintim că în Republica Moldova atributul de suveranitate se află la cel mai scăzut nivel din lume? Acolo ruşii îşi fac de cap peste tot deţinând partide şi instituţii media, dincolo de trupele ruse de ocupaţie. Jumătate din SIS-ul moldovenesc este aservit Moscovei, cealaltă României. Ţara noastră pompează la greu unionism, intervine cu fonduri pentru dezvoltare, plăteşte indirect salarii, publică manuale, transferă sume de bani ce fac din Republica Moldova cel mai corupt stat din Europa. Ucrainienii fac ceea ce vor în zona de Nord, influenţa Turciei este semnificativă în sudul Republicii. Concret: asta a rezultat din susţinerea suveranităţii? Este ruşinos să se vină cu un discurs fără conţinut, de propagandă. De la Moscova aşteptam vorbe goale, dar nu şi din partea partenerilor. De aici de jos lucrurile se văd total diferit. Dacă tot aşa veţi susţine şi integritatea teritorială a României, cum aţi susţinut-o şi pe a Republicii Moldova şi Ucrainei, atunci mari semne de întrebare îmi pun.

Nu este evident că România sprijină Republica Moldova în direcţia Unirii cu România şi face acest lucru folosindu-se şi de masca europenizării? Nu ştiaţi că în Republica Moldova europenizarea înseamnă românizarea instituţiilor? România sprijină interesat Republica Moldova, tot cum interesul face ca SUA să deţină baze militare pe teritoriul nostru naţional.

Vorbiţi de aspiraţiile de integrare teritorială a cetăţenilor Republicii Moldova. Nu ştiu de unde vă inspiraţi, posibil din sondajele Moscovei, deoarece în ordinea firească a lucrurilor populaţia Republicii Moldova sprijină: Unirea cu România ca soluţie imediată, integrarea Euroasiatică şi abia apoi pe cea Europeană. Procentele sunt apropiate, dar destul de depărtate ca să vezi că populaţia vrea un trai mai bun azi, nu peste câteva generaţii. Dacă sprijiniţi aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova, atunci vă îndemnăm să sprijiniţi Unirea cu România, căci asta îşi doresc în marea lor majoritate.

„Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea sa economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre.”

Şi cam câte companii americane s-au deschis la Chişinău şi influenţează semnificativ economia naţională, ca cetăţenii să o ducă mai bine? Nu se ştie că România este principalul partener economic şi cel care real sprijină dezvoltarea economică? Cam de cât timp îi sprijiniţi în vederea dezvoltării economice, căci în acest moment sunt cel mai sărac stat din Europa, la un nivel similar cu al celor din Africa. Ne puteţi spune concret ce faceţi, ca să nu facem şi noi?  Şi cam câtă democraţie aţi trimis la Chişinău din moment ce media este dominată de televiziunile ruseşti şi care pompează orice, dar sigur nu se numeşte democraţie.

Ceea ce arătaţi este superficialitate şi o abordare, cum o numim noi românii, „la mişto“. Din vorbe se pare că multe sprijiniţi, dar faptele... faptele vă omoară... în politica extenă.

Cred că de-a lungul timpului România, prin societatea civilă şi prin politicieni, nu şi-a ascuns niciodată intenţiile şi nici faptele. Nu am negat niciodată unionismul, face parte din politica noastră de stat, aşa cum îl vedem noi ca vai de el. Dacă SUA are alte interese în regiune sau posibile înţelegeri pentru ca să nu deranjeze prea tare Rusia, atunci este posibil ca la un moment dat interesele să devină în mod evident divergente, aşa cum s-a întâmplat şi cu Turcia. Noi aici trăim, într-un climat nu tocmai favorabil şi extrem de cald. România nu are un ocean care să ne pună la adăpost de orice şi propriul nostru interes este bunăstarea propriilor cetăţeni şi securitatea acestora.

Am văzut şi declaraţia preşedintelui României (nu al românilor) prin care certa clasa politică că a reacţionat la declaraţiile ambasadei SUA de la Chişinău. Preşedintele afirmă că vrea un „consens”, dar să fie „consensul său”, nu al majorităţii. După natura şi conţinutul discursului cred că l-a scris singur căci e plin de prostii. Ne plângeam că tace prea mult? Este evident acum de ce este bine să nu vorbească.

În România este nevoie de o dezbatere serioasă. Vectorul de politică externă nu pare a fi dat rezultate şi se simte nevoia de mai multă Europa. Relaţiile cu Germania, Franţa, Italia trebuie să devină mai serioase deoarece, în cele din urmă, ei sunt principalii noştri parteneri comerciali şi cel mai probabil cei ce vor putea sprijini real dezvoltarea economică a ţării noastre.

SUA continuă să arate lipsă de respect şi prin faptul că menţine vize pentru cetăţenii Români. Dacă suntem atât de parteneri, de ce trebui să stăm la coadă precum ţările bananiere sau teroriste? O politică plină de vorbe goale şi cu regret afirm acest lucru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite