Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şeful diplomaţiei americane: China reprezintă pentru SUA „cel mai mare test geopolitic” al acestui secol

24
4 Mar 2021 08:27:55
Autor: News.ro
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane

Secretarul american de Stat Antony Blinken a afirmat, miercuri, că China reprezintă pentru Statele Unite ”cel mai are test geopolitic” al acestui secol, transmite Reuters.

 Într-un discurs susţinut la Departamentul de Stat, Blinken a dorit să descrie modul în care politica externă va aduce beneficii lucrătilor americani şi familiilor lor, afirmând că acest obiextiv este esenţial pentru abordarea noii administraţii.
 
Biden vrea să semnaleze o ruptură faţă de abordarea “America First”  a fostului preşedinte Donald Trump, printr-o reapropiere de aliaţii SUA şi concentrarea pe diplomaţia multilaterală, recunoscând totodată că lumea s-a schimbat de când a făcut parte din administraţia Obama, care a precedat-o pe cea a lui Trump.
 
”Vom lupta pentru fiecare loc de muncă american şi pentru drepturile, protecţiile şi interesele tuturor lucrătorilor americani”, a spus Blinken.
 
China este singura naţiune pe care Blinken a menţionat-o a fi una dintre cele opt priorităţi, care mai includ şi evitarea unei alte pandemii globale, combaterea schimbărilor climatice şi promovarea democraţiei în străinătate.
 
China este singura ţară care are puterea de a contesta în mod serios capacitatea SUA de a modela sistemul global de ”reguli, valori şi relaţii”, a spus el.
 
”Relaţia noastră cu China va fi competitivă atunci când va trebui să fie, colaborativă atunci când va putea fi şi contradictorie atunci când va trebui,” a spus Blinken.
 
Cele mai puternice două naţiuni ale lumii sunt în contradicţie în privinţa influenţei în regiunea indo-Pacifică, practicile economice ale Beijingului, Hong Kong, Taiwan şi drepturile omului în regiunea Xinjiang din China. Biden a numit Beijingul ”cel mai serios concurent” pentru Statele Unite şi administraţia sa a indicat că va continua, în linii mari, o abordare dură faţă de China, adoptată de Trump.
 
Interacţiunea cu China ”dintr-o poziţie de forţă”, aşa cum încearcă administraţia să facă, ”necesită să apărăm valorile noastre atunci când drepturile omului sunt abuzate în Xinjiang sau când democraţia este călcată în picioare în Hong Kong, pentru că, dacă nu, China o va face cu o impunitate şi mai mare ”, a spus Blinken.
 
Acesta a mai afirmat că este de acord cu hotărârea predecesorului său, Mike Pompeo, că în Xinjiang are loc un genocid împotriva musulmanilor, dar nu a folosit termenul în discursul său.
 
Activiştii şi experţii ONU spun că un milion de uiguri musulmani sunt deţinuţi în tabere din China. China neagă abuzurile şi afirmă că taberele sale oferă pregătire profesională şi sunt necesare pentru combaterea extremismului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Taica Belcu
4.03.2021, 08:55:21

Da Blinkene! Stim ca de peste 10 de ani orezarii va au in buzunar! Si ce faci? Ca un potzi face decit cum a facut Trump! Scade deficitul cu China (ca Trump l’a redus de la 650 Bil la 350 Bil) .. deschide'le piatza (ca Trump le’a pus tarife daca nu ma lasa sa pun taraba la ei in ograda fara sa'mi iau partener orezar care'mi fura tehnologia) .. hai fa ceva. Ori esti si tu o Clotilda de’o datzi pe limba lu’ Voltaire cind nu facetzi nimic?

-10 (14 voturi)
Sorin Constantin
4.03.2021, 08:57:52

RP China a fost una dintre finanțatoarele uriașului deficit amerikakan... Cînd sTrump a început să vorbescă tare și urît la adresa RP China, aceasta a decis să nu mai cumpere bonuri de tezaur emise de FED,ei azi cînd RP China este cel mai mare producător mondial de bunuri industriale....Ce să facă mătreața Amerikia Imperialia? Va renunța la unele colonii.

+12 (16 voturi)
Taica Belcu
4.03.2021, 09:10:03

Sa’i dea afara din WTO!!! Now! China nu’i o economie / piata deschisa! Membria in WTO inseamna ca esti o economie deschisa! Deci imi pot pune taraba la Shanghai fara a’mi lua un partener chinez! Ceea ce nu se poate in China! Ii dai afara .. se opreste fluxul de bani si bunuri, unless .. tarife! Nici acum nu’mi explic greshala catastrofala a lui Trump sa nu’i dea afar din WTO cind se putea! Acum ca au pus in fruntea WTO pe una din Nigeria un’l vad pe nea Biden sa inceapa o astfel de actziune! N’a auzit nimeni de “experta” asta si nici ce’a facut pe planeta asta in afar de faptul evident ca a respirat! Prin aceasta numire se blockeaza eliminarea Chinei din WTO.

-9 (13 voturi)
UnuldinVancouverCanada
4.03.2021, 09:11:25

Jan. 22, 2020, trump on Twitter: “One of the many great things about our just signed giant Trade Deal with China is that it will bring both the USA & China closer together in so many other ways. Terrific working with President Xi, a man who truly loves his country. Much more to come!”

+6 (14 voturi)
Sorin Farmache
4.03.2021, 09:13:37

Cine face afaceri cu partidul comunist chinez Hunter Biden și China: o cronologie a legăturilor sale comerciale cu Orientul Îndepărtat Tata acum presedinte ajuta armata chineza sa devina si mai puternica https://nypost.com/article/hunter-biden-china-timeline-business-ties/

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările