Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şeful diplomaţiei americane: Relatările privind spionul CIA de la Kremlin „ar putea pune vieţi în pericol“

2
11 Sep 2019 09:22:12
Autor: Viorica Marin
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a denunţat relatările presei privind prezenţa unui agent al serviciilor secrete americane în interiorul Administraţiei Prezidenţiale ruse, afirmând că acestea ar putea pune "vieţi în pericol".

 
Am văzut articolele. Informaţiile nu sunt corecte.Ca fost director CIA, nu vorbesc des despre astfel de lucruri", a declarat Mike Pompeo.
 
"Doar în ocaziile în care consider că acestea pun vieţile oamenilor în pericol, sau ar putea chiar crea un risc enorm la adresa Statelor Unite, fac afirmaţii ca cele din acest moment", a adăugat oficialul american.
 
Stephanie Grisham, purtător de cuvânt al Casei Albe, a mai afirmat de asemenea că materialul "nu este doar eronat, ci are şi potenţialul de a pune vieţi în pericol".
 
 Postul de televiziune CNN a relatat, citând mai mulţi oficiali americani, că serviciile secrete din SUA au evacuat un spion infiltrat la nivel înalt în interiorul Preşedinţiei de la Moscova, acţiunea fiind parţial determinată de preocupările în legătură cu modul defectuos în care preşedintele Donald Trump şi administraţia sa au gestionat informaţii clasificate, aspect care ar fi putut contribui la deconspirarea sursei sub acoperire care opera în cadrul administraţiei ruse.
 
Potrivit postului CNN, prin retragerea spionului Statele Unite au pierdut o sursă cheie din interiorul administraţiei ruse, chiar într-un moment în care tensiunile între cele două ţări sunt în creştere.
 
Agentul implantat de CIA în aparatul lui Vladimir Putin şi extras de teama de a nu fi divulgat de Donald Trump este Oleg Smolenkov, scrie cotianul rus „Kommersant“. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmă informaţia că Oleg Smolenkov a lucrat în Administraţia Prezidenţială Rusă.
 
   Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a recunoscut faptul că Oleg Smolenkov a lucrat în Direcţia de Externe a Administraţiei Prezidenţiale Ruse până la dispariţia sa în 2017. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Smolenkov a fost de fapt demis acum câţiva ani în cadrul unei „reorganizări interne“. Peksov exlude ipoteza că Smolenkov ar fi fost un agent foarte important, pentru că atribuţiile sale nu îl recomandau spre aşa ceva.
 
În opinia lui Peskov, toată povestea despre spionul infiltrat de CIA în coasta lui Putin ţine de „literatură de consum“.
 
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus marţi că nu a auzit niciodată de Smolenkov.
    
„Nu am auzit niciodată de acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată şi niciodată nu nu i-am monitorizat cariera sau mişcările“, a spus Lavrov.
 
Potrivit surselor „Kommersant“, Oleg Smolenkov şi familia sa au dispărut subit în iunie 2017, în timpul unui concediu în Muntenegru.
 
Oleg Smolenkov s-a născut în 1969 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori din vestul Rusiei.
 
La sfârşitul anilor 1990 - începutul lui 2000, a lucrat la Departamentul financiar din cadrul Ministerului de Externe. 
 
De asemenea, a activat în acea perioadă şi la Direcţia 2 Europa din MAE rus.
 
La mijlocul anilor 2000, a fost secretar de rangul II la Ambasada Rusiei în SUA. La acea vreme, ambasador al Rusiei la Washington era Iurii Uşakov, care în 2008 a fost chemat la Moscova pentru a face parte din staff-ul prezidenţial al lui Dmitri Medvedev. 
 
În 2008, Smolenkov şi-a însoţit şeful la Moscova, devenind consilier de rangul III în Administraţia Prezidenţială Medvedev. Din 4 februarie 2010, a îndeplinit atribuţii de referent la Kremlin.
 
Şi soţia sa, Antonina Smolenkova, născută în 1984 la Moscova, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, potrivit „Daily Storm“.
 
În septembrie 2017, la două luni de la dispariţia soţilor Smolenkov în Muntenegru, poliţia rusă a fost deschis un dosar penal pentru „omor“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

MARGELATU
11.09.2019, 10:13:33

Acesta este de fapt un "mesaj codificat" pentru activarea unei operatiuni in ruserlocia betivanului alcoolist Putin..

0 (4 voturi)
Index 4.2
11.09.2019, 14:41:52

Problema nu e Presa ci Guzganul Rozaliu care fiind vandut lui Vladutz, si din prostie , vorbeste aiurea si da informatii adversarilor. Se stie ca o facut greseli si cu iranieni, talibanii, Coreea de Nord, actionand ca un pr0st, vorbind mult si pr0st!

Modifică Setările