Şeful Rezervei Federale americane: Stabilitatea economică este o armă cu două tăişuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilitatea economică este o armă cu două tăişuri, pentru că încurajează investitorii pe pieţele financiare să îşi asume riscuri necugetate, a declarat vineri preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, transmite AFP.

"Actorii pieţelor financiare au tendinţa să îşi asume riscuri mai mari atunci când condiţiile macroeconomice sunt relativ stabile", a afirmat Bernanke într-un discurs susţinut la o reuniune a Fed de la Chicago.

El a adăugat că se poate spune că "o perioadă de stabilitate economică prelungită este o armă cu două tăişuri".

În contextul nivelului redus al dobânzilor, Fed urmăreşte în mod special o posibilă cursă a randamentelor şi a altor forme de riscuri care pot afecta preţurile activelor şi legătura lor fundamentală cu economia, a mai spus Bernanke.

Profitând de lichidităţile ample puse la dispoziţia pieţei de către Fed, investitorii au împins indicii bursieri de pe Wall Street la niveluri record, sugerând apariţia unei bule speculative, în timp ce economia SUA înregistrează un ritm relativ lent de creştere.

Pe de altă parte, administraţia americană sporeşte presiunea asupra Europei . Înainte de întâlnirea miniştrilor de Finanţe din statele G7, Washngtonul a cerut deschis corecturi la politicile europene de austeritate. secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew, va prezenta la Londra o listă cu patru probleme, pe care Europa ar trebui să le rezolve de urgenţă, scrie presa americană În special, Germania ar trebui să relaxeze măsurile de austeritate.

În zona euro, şomajul este la cote record din ultimii 20 de ani. Cererea privată este şi ea scăzută şi ameninţă să nu permită revirimentul economic pentru al şaptelea trimestru la rând. Chiar şi în cele patru state europene din G7, economia s-a contractat per total în 2012. În acest context, consideră SUA, urgenţa este stimularea cererii private, pentru ca economia europeană, dar şi cea mondială să se poată relansa.

În opinia SUA, zona euro nu mai poate continua pe cursul austerităţii. Costurile sociale ameninţă să explodeze. Oficialul american opinează că statele puternice au cheia rezolvării crizei. Germania, de exemplu, are un excedent de 7% din PIB în balanţa sa comercială. Acesta trebuie însoţită de o cerere crescută, de salarii mărite şi de condiţii mai atractive la achiziţia de imobile.

Jacob Lew va cere la Londra nu renunţarea la asanarea bugetelor naţionale, ci o reorganizare a acestui proces. Una din cerinţele principale ale americanilor ar fi relansarea creditării pentru IMM-uri în ţările din sudul Europei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite