Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şeful sericiilor secrete americane trebuie să spună oficial cine sunt ucigaşii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

11
13 Dec 2019 17:07:25
Autor: Ştefana Radu
Mohammed bin Salman este banuit ca ar fi comandat asasinarea lui Khashoggi FOTO Arhiva
Mohammed bin Salman este banuit ca ar fi comandat asasinarea lui Khashoggi FOTO Arhiva

Agenţiile americane de informaţii vor avea la dispoziţie o lună pentru a întocmi o declaraţie oficială care să spună dacă prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MbS)  a fost sau nu responsabil de uciderea dizidentului saudit şi jurnalistului Jamal Khashoggi, informează The Guardian.

Bugetul anual pentru armată, cunoscut ca Actul de autorizare privind Apărarea Naţională (NDAA), a fost ratificat cu o mare majoritate în Camera Reprezentanţilor, miercuri şi este de aşteptat să fie aprobat de Senat săptămâna viitoare, înainte să fie semnat de preşedinele Donald Trump şi să devină lege.

În negocierile care au avut loc înaintea trecerii prin Parlament a NDAA, mai multe secţiuni care stipulau că ucigaşii lui Khashoggi trebuie să fie supuşi unor măsuri punitive au fost scoase din proiectul de lege, la insistenţa Casei Albe – precum şi clauzele care menţionau că SUA îşi va retrage susţinerea pentru  războiul saudiţilor din Yemen. 

Potrivit New York Times, ginerele preşedintelui, Jared Kushner, şi-a asumat un rol de conducere în negocieri, din partea Casei Albe, şi a insistat ca clauzele punitive asupra Arabiei Saudite să fie îndepărtate.

Însă în versiunea finală a proiectului de lege se menţionează că directorul serviciilor naţionale de informaţii (DNI) trebuie să prezinte o concluzie finală oficială în cursul a 30 de zile, referitoare la cine este responsabil pentru uciderea şi tranşarea lui Khashoggi, la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în luna octombrie a anului trecut.

În aprilie, SUA au interzis accesul în ţară pentru 16 cetăţeni saudiţi, pentru rolul pe care aceştia l-au jucat în asasinat, inclusiv unuia dintre cei mai apropiaţi consilieri ai prinţului saudit, Saud al-Qahtani. Săptămâna aceasta, Departamentul de stat l-a adăugat pe listă şi pe fostul consul general saudit la Istanbul, Mihammed al-Otaibi.

Într-o şedinţă cu uşile închise, din decembrie 2019, directorul CIA, Gina Haspel, le-a spus senatorilor că agenţia este convinsă de faptul că asasinatul a fost ordonat de prinţul saudit MbS.

„Ştim că comunitatea de informaţii a apreciat cu mare încredere că MbS are cel puţin o parte din responsabilitatea uciderii lui Khashoggi şi muşamalizarea care a urmat”, a declarat pentru The Guardian, Tom Malinowski, congresmanul democrat din New Jersey. „Prin urmare, dacă ei vor răspunde la întrebare cu sinceritate, MbS va fi pe listă”.

Solicitarea Congresului pentru o declaraţie oficială va fi un test al independenţei biroului DNI.
„Nu aş fi surprins dacă Casa Albă ar pune vreun fel de presiune pe directorul informaţiilor naţionale, ca acesta să ajungă la o concluzie diferită”, a spus Malonowski. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

GAN
13.12.2019, 17:21:43

"ginerele preşedintelui, Jared Kushner, şi-a asumat un rol de conducere în negocieri, din partea Casei Albe, şi a insistat ca clauzele punitive asupra Arabiei Saudite să fie îndepărtate." famiglia Trump prietena cu ciuhapii, varful de cultura mondiala, milosii universului???? oh, dar nu se poate asa ceva!...trebuie sa fi o eroare de typo!

0 (2 voturi)
Necula Mario
13.12.2019, 18:01:37

Presedintele Trump nu ar trebui sa semneze acest proiect de buget. Sa-l trimita inapoi , la Congress si Casa Alba sa insiste ca la acest buget sa fie o declaratie prin care sa se numeasca toti cei care participa , la lovitura de stat in America. Si numele tuturor ( inclusiv cei din Fake News) care doresc anularea rezultatelor alegerilor libere si democratice din 2016...

-1 (7 voturi)
GAN
13.12.2019, 18:10:23

ti-au disparut pastilele din farmacii ori n-ai mai trecut de comisie si ti-au anulat astia tratamentul? intreb, poate punem mana de la mana si te putem ajuta cu o...aspirina, ceva

+1 (5 voturi)
Maleficio Decenu
13.12.2019, 18:14:12

Mama lui de petrol spală curat și sîngele,ah uita-i nici petrol numai avem.Prințul va fi scos basma curată ca un bebeluș dat cu pudră.

+4 (4 voturi)
Victor Nagy
13.12.2019, 18:14:36

Americanii mai fac niște valuri ... dar ca saudiții sa mai sară cu cașcavalul .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările