Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şeful serviciului naţional de informaţii al SUA. Spionajul economic al Chinei se bazează pe trei componente: "Jaf, copiere şi înlocuire!"

12
4 Dec 2020 11:57:32
Autor: George-Andrei Cristescu
John Ratcliffe, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA
John Ratcliffe, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA

John Ratcliffe, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA a calificat China drept "cea mai mare ameninţare pentru democraţie şi libertate în lume după cel de-al Doilea Război Mondial", care ar tinde spre o dominaţie globală, relatează  AFP.  El spune că abordarea spionajului economic al Chinei se bazează pe trei componente: "Jaf, copiere şi înlocuire!".

 
"Informaţiile serviciilor noastre sunt clare: Beijingul intenţionează să domine SUA şi restul planetei pe plan economic, militar şi tehnologic", a declarat Ratcliffe, într-un articol de opinie publicat pe site-ul Wall Street Journal.
 
John Ratcliffe, fost congresman republican numit de Trump în funcţia de şef al DNI în primăvara trecută, consideră China drept "cea mai mare ameninţare pentru America astăzi şi cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii şi democraţiei în lume după cel de-al Doilea Război Mondial" (1939-1945).
 
El a declarat că a redirecţionat resurse din bugetul federal anual de 85 miliarde de dolari alocat serviciilor de informaţii pentru a pune mai mult accent pe China.
 
Potrivit acestuia, abordarea spionajului economic al Chinei se bazează pe trei componente: "Jaf, copiere şi înlocuire!".
 
Această strategie este ca entităţile chineze să fure proprietatea intelectuală a companiilor americane, să o copieze şi apoi să înlocuiască companiile americane pe piaţa globală, susţine el.
 
În articolul său, Ratcliffe a menţionat de asemenea operaţiuni în cursul cărora agenţi chinezi au recurs la presiuni economice pentru a influenţa sau compromite parlamentarii americani.
 
"Serviciile noastre de informaţii arată că Beijingul desfăşoară cu regularitate acest tip de operaţiuni de influenţă în SUA", susţine el. "Liderii chineze încearcă să subordoneze drepturile individului voinţei Partidului Comunist", a mai acuzat Ratcliffe.
 
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei a respins comentariile şefului DNI, calificându-le drept o "denaturare a faptelor" şi ipocrite şi a declarat că acestea arată "mentalitatea înrădăcinată a Războiului rece şi prejudecăţi ideologice din partea unor persoane din partea SUA".
 
Beijingul a îndemnat frecvent liderii americani să renunţe la această retorică faţă de China, pe care o atribuie fricii lor faţă de rolul în creştere al Chinei în lume.
 
Declaraţiile lui Ratcliffe reprezintă ultima salvă de critici la adresa Chinei din partea administraţiei lui Donald Trump, care încearcă să consolideze moştenirea dură a preşedintelui la final de mandat faţă de China după înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie.
 
Abordarea lui Trump a dus relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii la punctul cel mai scăzut din ultimele decenii, iar analiştii consideră că ar putea limita spaţiul de manevră al administraţiei Biden în relaţia cu Beijingul, notează Reuters., preluată de agerpres.ro.
În articolul său, Ratcliffe a făcut aluzie la date culese de agenţiile de informaţii americane conform cărora reprezentanţi chinezi ar fi încercat să interfereze în politica internă a SUA.
 
În acelaşi timp, potrivit AFP, Departamentul de Stat american a declarat că membri ai Partidului Comunist chinez sunt "ostili valorilor americane" şi s-au angajat în "activităţi nefaste".
 
El a mai acuzat China că a furat tehnologie de apărare americană pentru a alimenta planurile agresive de modernizare militară ale preşedintelui Xi Jinping.
 
"Alegerile s-au încheiat. Să fim acum oneşti în legătură cu China", a declarat şeful DNI pentru Reuters după apariţia editorialului său.
 
Între alte probleme, Washingtonul şi Beijingul se confruntă cu privire la modul de gestionare de către China a epidemiei de coronavirus, presiunea chineză asupra Hong Kong, revendicările contestate ale acesteia în Marea Chinei de Sud, în privinţa unor probleme legate de comerţ şi acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang.
 
În articolul său, şeful DNI susţine că autorităţile chineze ar fi "efectuat teste umane" asupra membrilor armatei chineze "în speranţa de a dezvolta soldaţi cu capacităţi îmbunătăţite biologic", dar fără să intre în amănunte.
 
Potrivit unor think tanks-uri cu sediul în SUA, China acordă o importanţă tot mai mare biotehnologiei în strategia sa militară, dar nu au publicat informaţii detaliate despre tipul de teste la care s-a referit Ratcliffe.
 
Ratcliffe, care nu a stat decât foarte puţin timp în Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor înainte ca Trump să-l numească la conducerea DNI, a fost acuzat de democraţi şi de actualii şi de foşti oficiali ai spionajului american de politizarea serviciilor de informaţii, notează Reuters.
 
Administraţia Trump a restricţionat joi călătoriile în Statele Unite pentru membrii Partidului Comunist din China şi familiile acestora.
 
Conform noilor reguli cu efect imediat, vizele eliberate membrilor de partid şi familiilor lor vor rămâne valabile doar o lună de la eliberare şi pentru o singură intrare. Anterior, unele vize permiteau intrări nelimitate şi puteau rămâne valabile până la 10 ani, indică AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
4.12.2020, 12:28:53

Desi sunt pro-american, am impresia ca primul criteriu, si anume jaful, sta fix la baza intregii istorii americane. Cred ca era si in combinatie cu un mic genocid, de minim noua milioane de bucati de piele rosie ... In fine, poate m-am trezit eu cu fata la perna in dimineata aceasta si, iaca pozna, am scapat un porumbel pe gura :)

+3 (5 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
4.12.2020, 12:32:13

Acum, serios vorbind: numai acuma ati aflat sau abia acum e momentul sa o spuneti public (ca asa era in coregrafia logica a escaladarii starii conflictuale in fazele ei initiale)? America a contribuit la ceea ce este China astazi insa a fost rupta intre lacomia celor cu bani, care au investit masiv in economia chineza, si logica elementelor de putere, care au inteles repede incotro se inalta tot esafodajul* compus din ochi oblici harnici si disciplinati. NOTA: * pentru trolli vorbitori de limba rusa: esafodaj nu e tot una cu esafod dar, optional, poate fi folosit si acesta ca sa va lichideze dupa ce v-ati indeplinit misiunea. Ca asa-i traditia ruseasca, dragilor!

+4 (6 voturi)
Matrics Gigescu
4.12.2020, 14:33:14

Cred că orice țară din lumea asta, care ar avea acces la resursele financiare la care are acces China, ar face la fel. Să pompezi zeci de miliarde într-o instituție care îți spune ceea ce știe deja toată lumea mi se pare deja pesedism. Mai rămâne să ne informeze că iarna nu-i că vara, că ziua e lumina și noaptea întuneric, și că e mai bine bogat și sănătos decât sărac și bolnav.

+6 (8 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
4.12.2020, 18:16:28

Din nou se denatureaza in presa romaneasca realitatea din America. Avertismentul lui John Ratcliffe, directorul DNI, nu se reduce la spionajul economic al Chinei, ci este un avertismment mult mai larg, adresat politicienilor americani: "Director of National Intelligence John Ratcliffe warned Americans that China is running a 'massive influence campaign' to bend U.S. lawmakers to the will of the communist government, and called it the country’s top national threat." Este un avertisment adresat in special politicienilor democrati, care au sacrificat si sacrifica interesele americane in favoarea interesului lor de a capara puterea. Este o palma simbolica pentru faptul ca democratii nu au gasit un individ mai putin senil, mai putin corupt, mai putin mincinos, mai putin penibil, decat un sarman de 78 de ani, vandut chinezilor si nu numai lor, ci si rusilor, ucrainienilor, etc. Este un avertisment asupra faptului ca socialismul care se prefigureaza in America, prin "administratia Harris,... cu Biden presedinte" (pe 100 de zile :)), este un mod de a satisface dorintele Chinei, care nu vrea doar intaietate economica, ci si militara si politica. A lasa BLM, ANTIFA, The Squad si fortele socialiste din Congres si Senat sa faca legea in America inseamna extinderea fara limite a puterii politice si militare a Chnei, degradarea situatiei la nivel global.

-5 (5 voturi)
Ce ar spune Isus
4.12.2020, 18:26:29

Ba da lasa-ne ba giurgiuveata ca ne-am saturat de minciunile si basmele tale! Ma, pe tine nu te cheama giurgiuveata, te cheama fratele ala retardatu' Grimm. Tu ar trebui sa intri la categoria Steve Bannon/David Duke si sa iti fie sters contul, la cate stiri false scrii. Du-te ba la psihoterapeut, ca in halul asta de psihoza nu o mai duci mult.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările