Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şeful Statului Major al SUA îi avertizează pe absolvenţii Academiei West Point asupra armelor cu care ar putea fi purtate următoarele bătălii globale

2
23 May 2022 15:10:36
Autor: Cristina Ene
Generalul Mark Milley a ţinut un discurs la Academia Militară West Point FOTO EPA-EFE
Generalul Mark Milley a ţinut un discurs la Academia Militară West Point FOTO EPA-EFE

Generalul  Mark Milley, şeful Statului Major din SUA, i-a avertizat pe absolvenţii academiei militare West Point asupra „riscului tot mai ridicat” al izbucnirii unor conflicte globale” şi că acestea se vor purta şi cu „tancuri robotice, şi cu nave şi avioane”, relatează Fox News.

Acesta le-a spus cadeţilor Academiei Militare West Point, în cadrul ceremoniei de absolvire a promoţiei 2022, că lumea în care urmează să slujească „are potenţialul unui conflict internaţional semnificativ între marile puteri” şi că probabilităţile unui război global se potenţează în loc să se diminueze.
 
„În prezent, chiar în acest moment, au loc schimbări ale însuşi caracterului războiului. Avem de înfruntat două puteri globale, China şi Rusia, fiecare înzestrată cu capacităţi militare considerabile, şi amândouă având intenţii clare de a modifica actuala ordine bazată pe reguli” a spus Milley, referindu-se la invazia rusă a Ucrainei. Actualul conflict din Ucraina este în măsură să arate lumii „că o agresiune la care nu există un răspuns doar încurajează şi mai mult agresorul”.
 
Şeful Statului Major al SUA spune că bătăliile viitoare vor avea particularităţile luptei urbane, iar acestea se vor purta în zone dens populate, aşa cum au loc în prezent în Ucraina.
 
Următoarele câmpuri de luptă „vor fi extrem de complexe, iar bătăliile vor fi aproape cert decisive în zonele urbane, unde se vor duce împotriva unor inamici impalpabili şi greu de văzut, care vor îmbina terorismul şi mijloacele de război cu capabilităţi convenţionale”.
 
De asemenea, în următoarele decenii, vor exista progrese radicale în tehnologia armelor folosite în aceste conflicte, şi nu este nicidecum o certitudine faptul că America îşi va păstra avantajul sofisticării tehnicii militare.
 
„Veţi lupta contra unor tancuri robotizate, şi a navelor, şi a avioanelor. Am fost martorii unei revoluţii în privinţa letalităţii şi preciziei muniţiilor. Ceea ce a fost odată domeniul exclusiv al armatei SUA a devenit azi disponibil celor mai multe state dispuse să investească în achiziţia lor”, a avertizat şeful Statului Major american.
 
Generalul Milley precizează că au loc schimbări „profunde în privinţa mijloacelor de război, cele mai mari din istoria de până acum, iar rezultatele lor constau mai ales în unelte ale inteligenţei artificiale.
 
„Orice superioritate militară de care s-ar fi putut bucura SUA în ultimii 70 de ani se epuizează repede. Şi, de fapt, SUA vor fi şi sunt deja provocate în fiecare aspect al războiului, de la domeniul capabilităţilor spaţiale şi cibernetice, la cel maritim, aerian şi, desigur, terestru”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
23.05.2022, 16:05:47

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
23.05.2022, 16:27:01

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările