Şeful Statului Major al SUA:  o intervenţie în Siria nu este în interesul Washingtonului. Rebelii sirieni nu sunt de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Martin E. Dempsey
Şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Martin E. Dempsey

Comandantul Statului Major din SUA, recent întors din Orientul Mijlociu, avertizează Congresul american că, deşi Pentagonul ar putea intervene în forţă pe teritoriul sirian pentru a echilibra balanţa războiului civil, nu există în acest moment niciun grup de rebeli „moderaţi“ care să poată prelua puterea.

Declaraţia generalului Martin E. Dempsey reprezintă o confirmare a stării de haos care s-a instalat în Siria, dar mai ales este şi o sugestie cu privire la proliferarea grupurilor extremist între militanţii care luptă pentru răsturnarea regimului de la Damasc.

„În Siria de azi nu se poate vorbi de a alege între două părţi, ci mai degrabă despre a alege din multiple variante. Sunt convins că partea pe care o vom alege trebuie să fie gata să promoveze atât interesele lor, cât şi pe ale noastre, atunci când balanţa se va înclina în favoarea lor. Iar în acest moment, nu sunt pregătiţi“, a declarat şeful Statului Major american.

Generalul Dempsey şi-a formulat adresarea pentru Comisia de Afaceri Externe a Congresului American, care dorea o informare în cazul Siriei, înainte ca ştirile despre presupusul atac chimic de ieri, din Damasc, să atragă atenţia comunităţii internaţionale.

Sute de oameni au murit într-un atac cu rachete asupra suburbiilor din Damasc, în noapte de miercuri, în majoritate copii. Imaginile şocante au scandalizat opinia public mondială, iar Consiliul ONU de Securitate s-a reunit de urgenţă seara trecută, pentru a discuta acuzaţiile de folosire a armelor chimice în asaltul asupra Damascului.

Guvernul lui Bashar al-Assad neagă acuzaţiile că ar fi lovit suburbiile, controlate de rebeli, motivând – întrebare ridicată şi de jurnaliştii BBC- că o delegaţie oficială ONU care investighează folosirea armelor chimice de către regimul al-Assad, se află la Damasc pentru 2 săptămâni, aşadar ar fi ilogic ca Armata siriană să comită un asemenea act în prima noapte în care experţii Naţiunilor Unite au sosit în Siria.

Marile guverne europene au cerut deplasarea de urgenţă a experţilor ONU la faţa locului şi investigarea presupusei folosiri a gazului chimic. Este încă neclar ce s-a întâmplat la Damasc, rebelii acuzând guvernul de uciderea a sute de oameni. Rusia acuză forţele rebele de o înscenare plănuită anterior, cu scopul de a acuza guvernul sirian de folosirea a unor arme interzise chiar în timpul vizitei oficialilor ONU.

Generalul Dempsey a asigurat Congresul că Pentagonul poate efectua o intervenţie rapidă, care ar fi mai ieftină şi mai puţin riscantă, însă momentul nu este oportun, din cauza opoziţiei divizate şi a grupurilor suspecte care activează în conflictul sirian. „Putem să distrugem Forţele Aeriene Siriene, dar lucrurile ar putea escalada şi ulterior, SUA, ar fi atrasă într-un conflict complex“, a declarat generalul. 

Franţa vrea „o reacţie în forţă", în cazul în care un masacru cu arme chimice se confirmă în Siria, a declarat joi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, excluzând totodată posibilitatea de a trimite militari pe teren, relatează AFP.

„Dacă se confirmă, poziţia Franţei este că trebuie să existe o reacţie", a spus el pentru BFM-TV, evocând, fără să ofere mai multe precizări, o "reacţie în forţă".

Totodată, Laurent Fabius a considerat drept "imposibilă" posibilitatea de a trimite militari pe teren.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite