Şi polonezii vor putea călători, în curând, fără vize în SUA. Românii mai aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire între preşedintele Poloniei Andrzej Duda şi omologul său american, Donlad Trump
Întâlnire între preşedintele Poloniei Andrzej Duda şi omologul său american, Donlad Trump

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea aproba în câteva săptămâni eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii polonezi, anunţă Casa Albă. Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot să calătorească în Statele Unite fără viză, în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile. Există însă cinci excepţii: România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria.

În cursul întrevederii pe care a avut-o, marţi, cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda, şeful Casei albe, Donald Trump a declarat că: „eliminarea vizelor pentru polonezi este în curs, a fost deja aprobată. Facem acest lucru automat acum şi o vom definitiva cât mai curând, pentru a fi mai uşor să se ajungă în Polonia şi în Statele Unite pentru cei care doresc. Este ceva foarte, foarte important. Cred că a fost foarte important pentru preşedinte să rezolve acest lucru. Şi a reuşit. Prin multă muncă, a reuşit”.

Întrebat de un jurnalist dacă într-adevăr cetăţenii polonezi vor putea călători curând fără vize în SUA, Donald Trump a precizat, potrivit stenogramei prezentate de Casa Albă: „Da, foarte curând. Va trebui să rezolvăm la nivel structural. Cu alte cuvinte, trebuie să definitivăm. Dar se califică, am lucrat mult în acest sens. Se califică şi vom putea rezolva acest lucru foarte rapid. Cred că în următoarele câteva luni putem rezolva. Şi ştiu că Polonia aşteaptă acest lucru. ”

Cetăţenii maghiari pot călători în continuare fără vize în Statele Unite, potrivit acordului încheiat, luni, la Washington, de către Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, cu liderii Departamentului de Securitate Internă al SUA. 

Şeful diplomaţiei ungare a declarat agenţiei ungare de presă MTI că în lume există 36 de state ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite. Acesta a adăugat, totodată, că s-a convenit şi asupra unei liste de măsuri legislative, necesare a fi luate în Ungaria, pentru a asigura menţinerea pe termen lung a regimului fără vize, iar acestea urmează să şi fie implementate. 

Cele două guverne sunt profund de acord în ceea ce priveşte problemele de securitate – a declarat Péter Szijjártó. Ambele privesc protejarea propriilor cetăţeni şi a ţării ca fiind una dintre cele mai importante sarcini, iar cea mai importantă este menţinerea dreptului de a decide cine intră în ţară şi cu cine se doreşte convieţuirea. 

Ambele ţări fac eforturi considerabile pentru a-şi putea proteja frontierele. Péter Szijjártó a anunţat de asemenea că băncile EximBank din Ungaria şi SUA au convenit asupra finanţării comune a unor investiţii şi proiecte. Drept urmare, companiile maghiare şi americane pot utiliza mai multe resurse de dezvoltare, mai multe credite sau garanţii pentru împrumuturi atunci când demarează investiţii comune pe pieţele din SUA, din Ungaria sau din alte ţări.

 Companiile din Statele Unite constituie a doua cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, cu 1700 de societăţi americane care oferă locuri de muncă la 105.000 de maghiari. În afara Uniunii Europene, Statele Unite reprezintă a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei: anul trecut valoarea exporturilor de bunuri şi servicii către SUA a fost de 3,5 miliarde de dolari. Potrivit acordului încheiat acum la Washington, companiile maghiare şi americane dispun de mai multe resurse şi în cazul investiţiilor pe care le realizează în comun pe alte pieţe. 

Astfel, produsele fabricate de marile companii americane în Ungaria pot ajunge în şi mai multe locuri din lume şi permit companiilor americane din Ungaria să creeze şi mai multe locuri de muncă. Péter Szijjártó a subliniat că povestea de succes a cooperării dintre Ungaria şi Statele Unite se bazează, practic, pe economie şi pe relaţiile interumane. Cele două acorduri încheiate acum reprezintă un pas înainte în aceste domenii, iar prin intermediul acestora, cooperarea dintre cele două ţări va deveni şi mai bună.

Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot să calătorească în Statele Unite fără viză, în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile. Există însă cinci excepţii: România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria. În curând vor rămâne doar patru ţări, conform declaraţiilor preşedintelui Donald Trump.

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american, Donald Trump, au adoptat o declaraţie comună în care Statele Unite ale Americii îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite