Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Şobolanii din New York roiesc în preajma restaurantelor deschise în aer liber în căutare de hrană

13
12 Jul 2020 18:12:33
Autor: Cristina Ene
Aparatul cu care primăria New York va lupta împotriva şobolanilor Foto arhivă
Aparatul cu care primăria New York va lupta împotriva şobolanilor Foto arhivă

Restaurantele new yorkeze şi-au reluat activitatea amenajând mese în aer liber pe trotuare, dar au dat peste o nouă piedică care e de fapt o problemă veche a oraşului: şobolani roind prin preajmă în căutare de hrană.

Pe 22 iunie, restaurantele din New York au început să primească clienţi în aer liber, la mese amenajate pe trotuare, dar se confruntă cu vizite din partea şobolanilor rămaşi fără surse de hrană după închiderea magazinelor şi restaurantelor pe perioada carantinei instituite în oraş. Înfometaţi, aceştia au ajuns chiar să se mănânce între ei.
 
Proprietarii restaurantelor s-au arătat îngrijoraţi de apariţia şobolanilor în preajma meselor de pe trotuare.
 
Giacomo Romano, proprietarul restaurantului italian Ciccio din cartierul Soho, Manhattan, a spus că şobolani din parcurile din apropiere i-au hărţuit clienţii încă de la redeschiderea restaurantelor în aer liber.
 
„Noaptea trecută un client s-a trezit cu un pui de şobolan trecându-i peste pantofi. Puteţi să vă imaginaţi reacţia lui”, a declarat acesta pentru canalul american NBC.
 
Romano şi alţi proprietari au solicitat măsuri de reducere a populaţiei de şobolani în măsura  în care New York îşi revine dintr-o criză sanitară care a luat peste 20.000 de vieţi.
 
New York a amânat deschiderea restaurantelor ca măsură de prevenţie după creşteri îngrijorătoare ale numărului de cazuri în alte state americane precum Florida, Texas şi Arizona.
 
E de aşteptat ca reluarea activităţii restaurantelor să stârnească o activitate intensă din partea şobolanilor după o perioadă de relativă foamete, astfel că probabil ei vor continua să se apropie de oamenii care iau masa în proximitatea lor.
 
„Şobolanii sunt astfel alcătuiţi încât să miroasă moleculele a orice are legătură cu alimentele”, a declarat pentru NBC Bobby Corrigan, un expert în şobolani. „Ei merg pe urma acestor molecule de mâncare similar unor radare cu infraroşii - iar în cele din urmă ajung la sursa lor”.
 
Unii cetăţeni din cartiere din Brooklyn, care se confruntă cu populaţii mari ale acestor rozătoare, pornesc la vânătoare de şobolani . Este cazul lui Elias Schewel care face echipă cu câinele său pentru a ucide şobolani din tomberoanele de gunoi. El spune însă că „nu oferă un serviciu, ci o face pentru distracţie” şi că odinioară prinderea lor era un sport în New York înlocuit între timp  cu baseballul. Într-o zi reuşită au prins şi 20 de exemplare în 4 ore.
 
Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilora a avertizat asupra faptului că şobolanii pot fi împinşi de foame, mai ales după ieşirea din  carantină, să iasă în afara zonelor lor obişnuite şi ar putea avea „comportamente neobişnuite sau agresive”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

stop propaganda
12.07.2020, 18:54:45

Liberalii?

+1 (5 voturi)
Vic Hermann
12.07.2020, 18:54:50

Mai copii, mai. Asheia nu sunt sobulani adevarati cum credeti voi. Ei sunt curajosii membrii ANTIFA si BLM. Eu credeam ca vor fi starpiti in toamna , doar ca domnu' Pence a considerat ca starpirea sobolanilor vopsiti e mai eficienta daca e inceputa mai devreme. Tally Ho!

+4 (6 voturi)
DoaroOpinie!
12.07.2020, 19:05:33

Asta este tara tuturor posibilitatilor! Cam seamana cu o hazna!

-2 (2 voturi)
L. Lucian
12.07.2020, 19:17:28

Numa' la MAMA ACASA nu vezi asa ceva!

Augustin Man
12.07.2020, 19:25:29

"...în preajma restaurantelor deschise în aer liber în căutare de hrană" Asa deci: restaurantele (sau aerul liber, ca nu-i vreo virgula acolo) sint in cautare de hrana! Se pare ca autoarea a terminat facultatea de jurnalism, fara clasele elementare unde se invata topica, adica ordinea cuvintelor, ca sa nu mai vorbim de folosirea virgulei. Ca urmare trebuie s-o ajutam: "Sobolanii din New York, (virgula) in cautare de hrana, (virgula) roiesc in preajma restaurantelor deschise in aer liber" Cred ca nu are rost o analiza morfologica la acest nivel, asa ca o sfatuiesc pe autoare "s-o ia" babeste: - sobolanii roiesc; =care sobolani? din New York, etc.,etc. E greu ca gramatica, asa-i? Stia asta si Traznea din "Amintiri din copilarie": mi ti i le, etc...

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)