Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

A murit primul pilot care a depăşit viteza sunetului. Ce spunea despre performanţa sa uluitoare VIDEO

1
8 Dec 2020 09:48:47
Autor: News.ro
Chuck Yeager FOTO Twtter
Chuck Yeager FOTO Twtter

Chuck Yeager, primul pilot care a depăşit viteza sunetului, a murit luni la vârsta de 97 de ani, a transmis NASA într-un comunicat citat de NBC.

Jim Bridenstine, administratorul NASA, a spus despre moartea lui că este „o pierdere teribilă pentru naţiunea noastră”.
 
„Într-o epocă a eroilor fabricaţi de media, el era cel adevărat”, a spus Jim Young, istoric la Edwards Air Force Base, în august 2006, când a fost dezvelită o statuie din bronz a lui Yeager.
 
Soţia lui, Victoria Scott D’Angelo, i-a adus un omagiu pe Twitter: „O viaţă incredibilă trăită frumos, cel mai bun pilot al Americii şi o moştenire a puterii, aventurii şi patriotismului vor fi amintite mereu”.
 
Charles Yeager a devenit, la 14 octombrie 1947, primul pilot care a depăşit viteza sunetului în timpul unui zbor experimental cu Bell XS-1 deasupra Muroc Dry Lake din California.
 
Yeager a poreclit avionul „Glamourous Glenis”, după soţia lui de atunci.
 
„Sigur, am fost neliniştit”, a spus el în 1968. „Când te prosteşti cu ceva despre care nu ştii prea multe, trebuie să existe o reţinere. Dar nu laşi asta să îţi afecteze munca”. 
 
 
Pilotul a declarat în 1947 că ar fi putut zbura mai repede dacă avionul ar fi avut mai mult combustibil. El a descris cursa ca „plăcută”, la fel ca şi cum ar fi mers rapid cu o maşină.
 
Realizarea lui Yeager a fost ţinută secret aproximativ un an, când întreaga lume credea că britanicii au depăşit primii bariera sunetului.
 
„Nu era vorba că nu aveam avioane care să zboare la astfel de viteze. Era vorba să nu se destrame”, a mai spus Yeager.
 
După 65 de ani, pe 14 octombrie 2012, Yeager a aniversat zborul cu unul nou - pe locul din spate dintr-un F-15 Eagle, a depăşit bariera sunetului la peste 9.100 de metri deasupra deşertului Mojave din California.
 
Pilotul a condus escadrile de luptă  în Germania şi Asia de sud-est în timpul Războiului din Vietnam şi a fost promovat în funcţia de general de brigadă în 1969. El s-a pensionat pe 1 martie 1975.
 
A revenit în atenţia publicului tânăr 36 de ani mai târziu, când actorul Sam Shepard l-a interpretat în filmul „The Right Stuff”, bazat pe cartea lui Tom Wolfe. Yeager însuşi a apărut în film sub numele Fred, un barman la Pancho's Palace.
 
Născut pe 23 februarie 1923, în Myra, o comunitate din Apalaşi, apoi a locuit în Hamlin. „Am fost un puşti norocos care a prins cursa potrivită”, a spus el într-un discurs susţinut în 1985, la Smithsonian Air and Space Museum.
 
Yeager a fost recompensat cu Silver Star, Distinguished Flying Cross, Bronze Star, Air Medal şi Purple Heart. Preşedintele Harry S. Truman l-a recompensat cu trofeul Collier în decembrie 1948 pentru reuşita lui din anul anterior. El a primit şi Presidential Medal of Freedom în 1985.
 
După pensionare, s-a mutat în Cedar Ridge (nordul Californiei) şi a continuat să fie consultant pentru Forţele Aeriene şi Northrop Corp.
 
A fost căsătorit cu Glennis Dickhouse între 1945 şi 1990, cu care a avut patru copii. În 2003, s-a căsătorit cu Victoria Scott D’Angelo.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ana_
9.12.2020, 04:59:40

Fie-i țărâna ușoară și cerurile deschise!

+8 (8 voturi)
Modifică Setările