Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Abordare extraordinară a lui Trump: războiul nu este soluţia, pedepsirea criminalilor, da

12
12 Jan 2020 12:13:58
Lulea Marius Dorin
Donald Trump
Donald Trump

Ironia face că în timpul mandatului lui Barack Obama, dincolo de discursul pacifist şi demagogia ieftină, armata americană a fost mult mai implicată în zonele de conflict decât în mandatul lui Donald Trump.

Preşedintele actual al SUA, cu o experienţă managerială în mediul de afaceri colosală, a schimbat în totalitate modul în care trebuie să se facă politică externă. Mult mai puternic şi independent decât preşedintele dinaintea lui, Donald Trump i-a propriile decizii, bine calculate, nu impuse de consilierii sau generalii săi. Experienţa lui capitalistă se revarsă asupra regimului politic ce îl conduce.

Războiul nu este o soluţie. Donald Trump ştie acest lucru foarte bine. Nici un război nu a înlăturat în această lume un regim, nu l-a făcut mai sensibil. În fapt conflictele militare externe întăresc încrederea cetăţenilor în proprii lideri.

Iar toate relele unui conflict militar, inclusiv colapsul economic, nu se revarsă decât asupra cetăţenilor, adică asupra celor pe care pretindem că îi ajutăm. Regimul politic şi militar niciodată nu suferă de pe urma unui conflict deoarece, chiar dacă există embargou economic, generalii, preşedinţii şi guvernele vor avea parte de tot ceea ce au nevoie ca să supravieţuiască foarte bine.

De ce să sufere un întreg popor pentru vina unei mulţimi limitate de oameni? Tocmai de aceea identificarea şi pedepsirea punctuală a criminalilor,  a teroriştilor şi a celor responsabili de război trebuie să se facă nominal. Toţi cei vinovaţi trebuie judecaţi în lipsă, condamnaţi şi eliminaţi. Lor trebuie să le fie frică să mai iasă din casă, să ştie că sunt urmăriţi, că în cele din urmă vor plăti şi este doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla.

Trebuie să ştie că doar ei vor suporta consecinţele şi că nu se vor mai putea ascunde în spatele unui popor.

Războiul este dur, iar binele nu poate lupta cu răul, de cele mai multe ori, decât cu propriile lui arme. Mediatic este greu să duci mesajul păcii, capitalismului şi democraţiei cu aceste afirmaţii.

Avem regimuri care îşi consolidează puterea prin forţa fizică îndreptată împotriva propriilor cetăţeni. Avem regimuri care îşi ucid cetăţenii. Comunitatea internaţională nu poate sta impasibilă la astfel de acţiuni şi trebuie să acţioneze în numele drepturilor fundamentale ale oamenilor.

Dar nu războiul este soluţia, ci pedepsirea punctuală a criminalilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Ţepeş
12.01.2020, 12:59:03

Orice alternativă la război e mai bună decât războiul.

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.01.2020, 13:47:34

In final, fanfaronii conducatori ai Islamului, toti niste primitivi care incurajeaza , finanteaza si practica terorismul (inclusiv cel de stat), gargaragii care amenință ca niste mascarici isterizati SUA in fata babuinilor si mai primitivi din tarile lor islamizate si inapoiate, vor primi ce merita..! O racheta in turban sau un glont in frunte..!

+2 (4 voturi)
zero
12.01.2020, 13:54:27

Corect!!! Problema e cine judeca si stabileste cine e criminal?

0 (2 voturi)
protector
12.01.2020, 14:33:13

Pe vremea lui Ceausescu stabilea Ceausescu.

-2 (4 voturi)
Index 4.2
13.01.2020, 03:26:23

Trampa va ataca Iranul cel tarziu dupa alegeri, daca va fi reales! Trampa nu e pacisfist deloc, doar calculele electorala impiedicandu-l deocamdata sa atace!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările