Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Adevărat şi fals. Cinci afirmaţii ale preşedintelui american la o lună de la preluarea mandatului

36
22 Feb 2021 14:55:33
Autor: Cristina Ene
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

După ce a fost declarat câştigător al scrutinului prezidenţial, preşedintelele american Joe Biden a vorbit deseori de provocările care îl aşteaptă, de la pandemia de COVID-19 la redresarea economiei. BBC a realizat o verificare a faptelor cu privire la o serie de declaraţii ale lui Joe Biden la o lună după învestirea în funcţie.

Analiza BBC a arătat că Joe Biden a făcut afirmaţii care nu au reprezentat corect situaţia de fapt sau au făcut-o doar într-o anumită măsură.
 
 
Când am preluat funcţia, în urmă cu doar trei săptămâni, ţara asta nu avea un plan sau suficiente vaccinuri

Fapte: Administraţia Trump a publicat un plan de vaccinare în luna septembrie având în centru o strategie de distribuţie a dozelor de vaccin în statele americane.

E adevărat că au apărut critici privind implementarea acestui plan şi că statele au avut nevoie de mai multe doze decât au primit, dar nu e ca şi cum nu ar fi existat deloc un plan. Lipsa fondurilor federale a creat probleme logistice de administrare a vaccinurilor la nivel local - dar vaccinurile au fost totuşi distribuite.

Legat de cantitatea de vaccinuri, administraţia Trump a comandat 400 de milioane de doze de ser anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech şi Moderna, care să fie livrate până în luna iulie.

Deşi nu ajung pentru imunizarea întregii populaţii americane, SUA au avut unul din cele mai rapide programe de vaccinare dintre ţările dezvoltate.

La 20 ianuarie, când Trump a părăsit Casa Albă, peste 16 milioane de americani fuseseră imunizaţi, SUA fiind a patra în lume la numărul de imunizări după Israel, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.
În plus, SUA a semnat contracte pentru un total de 500 de milioane de doze cu Johnson & Johnson, Novavax şi AstraZeneca, ale căror vaccinuri urmează a fi aprobate în SUA în cursul acestui an.

Suprematiştii albi sunt „cea mai mare ameninţare” la adresa Americii

Joe Biden a răspuns pe 16 februarie, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu publicul (Milwaukee, Wisconsin), că adepţii supremaţiei albilor sunt „cei mai periculoşi” oameni din America şi constituie cea mai mare ameninţare teroristă internă.

Preşedintele american nu a exagerat prea mult prin această teză, fiind susţinut de statistici, dar şi de oficialii americani din domeniul securităţii.

Fapt: Departamentul de Securitate Internă a arătat în raportul său anual de evaluare că supremaţia albilor este cel mai mare pericol intern - unul persistent şi letal.

Conform Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, ultimii ani au cunoscut o creştere semnificativă a numărului atacurilor şi comploturilor violente din partea grupurilor radicale de dreapta.
În primele opt luni ale anului 2020, cele mai multe atacuri sau planuri în vederea unor atacuri au aparţinut extremiştilor de dreapta, depăşind considerabil numărul celor provenite de la extremiştii de stânga sau de la militanţii jihadişti.

„Cred că ar trebui să avem un venit minim de 15 dolari americani pe oră...ştiinţele economice şi situaţia economiei arată asta”

Este una din promisiunile de campanie ale lui Biden în condiţiile în care venitul minim actual este de 7,25 de dolari pe oră.

La solicitarea BBC privind susţinerea ştiinţifică a acestei afirmaţii. Casa Albă a trimis o serie de studii economice drept dovadă.

Dar există şi alte studii care arată că mărirea cheltuielilor cu salariile va însemna o reducere a numărului locurilor de muncă.

Conform estimărilor Biroului pentru Buget din Congresul american - o agenţie federală care furnizează date economice guvernului SUA- ridicarea venitului minim la 15 dolari pe oră până în 2025 va creşte salariile pentru 17 milioane de angajaţi în timp ce vor fi cu 1.4 milioane mai puţine locuri de muncă disponibile.

Există milioane de americani ce lucrează 40 de ore pe săptămână, iar unii dintre ei au şi 2 joburi şi totuşi trăiesc sub pragul sărăciei

Potrivit statisticilor din 2019, circa 2,3 milioane de americani trăiau în sărăcie deşi aveau un serviciu cu normă întreagă.

Nivelul de sărăcie în America se calculează însă în funcţie de veniturile totale ale unei gospodării în raport cu necesităţile. 

8.000 de miliarde dolari americani, deficit bugetar în ultimii patru ani - o mare parte din aceşti bani au mers la cei mai bogaţi

Deficitul înseamnă că cheltuielile bugetare depăşesc încasările precum cele provenite din taxe.

BBC Reality Check a examinat studiile Comitetului pentru Buget federal cu privire la deficit în măsura în care acesta a rezultat din deciziile administraţiei Trump din ultimii patru ani.

Datele au arătat 4.700 miliarde de dolari deficit înainte de pandemie şi alte 3.400 de miliarde provenit din pachetele de ajutor pentru pandemie.

Totuşi aceşti bani nu au fost încă cheltuiţi, ei alcătuind bugetele tuturor departamentelor de la programe de sănătate pentru americanii mai puţin înstăriţi la alocările de fonduri militare. În plus, stimulentele pentru pandemie au ajuns la oameni din categorii diferite de venit de la oameni de afaceri la şomeri.

Prin referinţa sa la cei mai mai bogaţi, au explicat oficialii guvernamentali, preşedintele american a vizat de fapt legislaţia privind scutirile de taxe pentru afaceri, adoptată în 2017 şi care a costat estimativ circa 2.000 miliarde de dolari americani pe o perioadă de 10 ani.

Totuşi studii independente au arătat că legislaţia i-a favorizat pe cei cu venituri mari - 20% din populaţie - care au beneficiat cel mai mult de pe urma lor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Lucifer
22.02.2021, 15:04:16

Să prostim proştii!

-5 (21 voturi)
Ion Aurel
22.02.2021, 15:24:57

Daca va uitati de ex. la orasele din SUA, LosAngeles, Baltimore, Detroit, San Francisco, Minneapolis, Saint Louis, Portland, s.a.m.d, sunt terminate, vai de ei americani! De fapt California e la pamint de tot, toate firmele pleaca! O gramada de oameni saraci pe drumuri inopteaza in corturi.

+2 (14 voturi)
Găvrilă
22.02.2021, 15:34:56

ai perfecta dreptate, vai de ei...am si auzit ca vor sa emigreze toti in roassia...e plina ambasada cccp de cereri de emigrare. Propun sa facem o cheta sa donam ceva bani sa-i ajutam...incepe tu.

-4 (10 voturi)
Ion Aurel
22.02.2021, 15:25:41

Bagati pe youtube orase din SUA si veti vedea ce terminate sunt, mizerie si saracie!

+4 (8 voturi)
Chisita
22.02.2021, 16:07:48

"8.000 de miliarde dolari americani, deficit bugetar" Extraordinar ! Deci atata au furat in fiecare an de la restul tarilor din lume ?!!!! Ce criminali oribili ai planetei !

-10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările