Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Administraţia Biden va revizui acordul de pace cu talibanii. Anunţul a venit la o zi după numirea primului afro-american la conducerea Pentagonului

40
23 Jan 2021 10:11:37
Autor: Lizeta Oprea

Administraţia Biden va revizui acordul de pace încheiat de fostul preşedinte Donald Trump cu talibanii, a spus Jake Sullivan, consilierul principal pe probleme de securitate al noului lider de la Casa Albă, potrivit BBC.

Casa Albă vrea să se asigure că gruparea militantă afgană „se va ridica la înălţimea angajamentului”, inclusiv că va reduce violenţele şi va întrerupe legăturile cu teroriştii, a spus un purtător de cuvânt.

Sullivan a discutat deja cu oficialii afgani pentru a confirma revizuirea.

Prezenţa SUA în Afganistan datează din 2001, când soldaţii au fost trimişi pentru a-i înlătura pe talibani de la putere, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Între timp, mişcarea s-a regrupat în forţă de insurgenţă şi, până în 2018, era activă în mai mult de două treimi din Afganistan, ameninţând guvernul ales, scrie news.ro

Vicepreşedintele afgan, Amrullah Saleh, a declarat pentru BBC luna aceasta că este de părere că SUA s-au concentrat prea mult pe talibani ca parte a acordului.

În februarie 2020, prin acordul semnat, administraţia Trump şi aliaţii NATO şi-au luat angajamentul să retragă toate trupele în decurs de 14 luni, dacă talibanii îşi ţin promisiunea, inclusiv de a nu permite al-Qaeda sau altor militanţi să opereze în ariile controlate de ei, şi să continue negocierile de pace.

Deşi talibanii, mişcare islamistă, nu au mai atacat forţele internaţionale, ca parte a acordului istoric, au continuat să lupte cu guvernul afgan.

O condiţie a talibanilor pentru începerea negocierilor cu acesta a reprezentat-o eliberarea a mii de militanţi ai mişcării.

Negocierile directe au început la Doha în septembrie 2020, dar nu s-a ajuns încă la o concluzie.

Nivelul violenţelor în ţară continuă să fie crescut, cu jurnalişti, activişti, politicieni şi femei judecător între cei vizaţi de atacuri..

În prezent, în Afganistan, se află 2.500 de militari americani, cel mai mic număr de la începutul conflictului.

Anunţul revizuirii acordului a venit la o zi după ce noul secretar al Apărării, Lloyd Austin, a fost confirmat în funcţie, devenind primul afro-american la conducerea Pentagonului.

Talibanii au declarat că dacă toate trupele străine nu se vor retrage până în primăvară vor relua atacurile asupra forţelor internaţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Tudor Miclovan
23.01.2021, 10:25:21

Musai trebuie revizuit acordul, acum sunt alte conditii, sunt doar intre ei, talibanii...

-4 (14 voturi)
Ce ar spune Isus
23.01.2021, 10:34:56

Trebuie revizuite toate acordurile incheiate de regimul incompetent Trump.

+11 (21 voturi)
Burci Infractorul
23.01.2021, 10:51:43

Ce ar spune el. Issus, de-ar afla, cum o înghiți ca un distrus?

-4 (10 voturi)
Sorin Farmache
23.01.2021, 10:58:27

"Batranul senil Biden aude „Salută pe pușcașii marini” în cască și ca un idiot o repetă cu voce tare - în timp ce nu reușește să salute în timp ce trece pe lângă gardienii marini!" https://100percentfedup.com/video-senile-biden-fails-to-salute-marines-instead-mutters-salute-salute-the-marines-to-voices-in-his-head/ Ba lingailor asta nu-si recunoaste nevasta si fii si voi bolborositi "o sa revizuiasca tratate".

-2 (10 voturi)
Stefan din Nord
23.01.2021, 11:05:57

Multumesc pentru link Deja i-am dat share catre cativa prieteni sa ne radem

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările