Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Administraţia Trump: China a comis „genocid şi crime împotriva umanităţii”

16
19 Jan 2021 21:53:57
Autor: News.ro
Exteriorul unui „centru de formare profesională” din China. Foto: AFP
Exteriorul unui „centru de formare profesională” din China. Foto: AFP

Administraţia Trump a acuzat China că a comis ”genocid şi crime împotriva umanităţii” prin represiunea împotriva musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang, conform secretarului de Stat american Mike Pompeo, dând o nouă lovitură stânjenitoare Beijingului cu o zi înainte de învestirea preşedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.

Pompeo a declarat că a făcut această afirmaţie - care va tensiona mai mult relaţiile deja slăbite între cele mai importante economii ale lumii – ”după o examinare atentă a faptelor disponibile”, acuzând Partidul Comunist Chinez de crime împotriva umanităţii împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane cel puţin din martie 2017.

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică de a distruge uigurii de către partidul de stat chinez", a spus Pompeo într-un comunicat.

China a fost condamnată pe scară largă pentru complexele sale din Xinjiang, pe care le descrie drept ”centre de formare profesională” care au rolul să elimine extremismul şi să ofere oamenilor noi competenţe, dar pe care alţii le numesc lagăre de concentrare.

China neagă acuzaţiile de abuz.

Măsura SUA urmează unei intense dezbateri interne, după ce Congresul a adoptat o lege, pe 27 decembrie, care impune administraţiei SUA să stabilească în termen de 90 de zile dacă munca forţată sau alte presupuse crime împotriva uigurilor şi altor minorităţi musulmane sunt crime împotriva umanităţii sau un genocid.

Campania lui Biden a declarat, înainte de alegerile din 3 noiembrie, că în Xinjiang se produce genocidul. Însă măsura luată de Pompeo va asigura un început deosebit de dificil al relaţiilor noii administraţii cu Beijingul, în condiţiile în care legăturile dintre SUA şi China s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în ultimul an al administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

mircea miricioiu
19.01.2021, 22:04:25

si a pieilor rosii, si a pieilor rosii.......

-10 (18 voturi)
costea petre
19.01.2021, 22:12:50

?

-3 (3 voturi)
LAMURITORUL
19.01.2021, 22:27:31

Baaa, ati uitat de genocidul cu covidul chinezesc!

+2 (6 voturi)
Comati Dac
19.01.2021, 22:37:23

Eu înțeleg din articolul ăsta așa: Biden avea de gând să facă această acțiune de acuzare a Chinei de genocid dar faptul că a făcut-o totuși Trump, e nașpa. Oare CNN-ul când o să se oprească sa cadă în penibil? Niciodată..

-3 (9 voturi)
Charles Franc
19.01.2021, 22:56:28

nu e important ce fac chinezii, improtant e rezultatul, pare sa fie sngurul stat care a reusit s apuna cu botul pe labe terorismul musulman si ideea centrala a islamului de a cuceri ;lumea

-6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările