Administraţia Trump pune la punct o nouă strategie antiterorism, ce le cere aliaţilor să depună mai multe eforturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de strategie de luptă împotriva terorismului pus la punct de administraţia preşedintelui Donald Trump le cere aliaţilor americani să depună mai multe eforturi pentru combaterea militanţilor islamişti, admiţând în acelaşi timp că ameninţarea terorismului nu va eliminată complet niciodată, relatează Reuters.

Proiectul de 11 pagini, consultat de Reuters, prevede că SUA ar trebui să evite angajamente militare costisitoare, pe perioade nedeterminate.

“Trebuie să intensificăm operaţiunile împotriva grupărilor jihadiste globale, reducând în acelaşi timp costurile în ‘sânge şi bani’ americani în urmărirea obiectivelor noastre antiterorism”, se arată în documentul ce ar urma să fie publicat în lunile următoare.

“Vom încerca să evităm intervenţii militare costisitoare, pe scară mare, pentru a atinge obiectivele de contraterorism şi le vom cere partenerilor noştri să împărtăşească responsabilitatea pentru contracararea grupărilor teroriste”, potrivit proiectului.

Strategia admite, însă, că terorismul “nu poate fi înfrânt în totalitate”.

Proiectul de strategie consultat de Reuters pare să decurgă din politica externă a lui Trump, “America pe primul plan”, care prevede reduceri ale asistenţei umanitare şi o repartizare mai echitabilă a poverii asigurării securităţii de către aliaţi.

Proiectul nu include sintagma devenită simbol al lui Trump în campania din 2016, “terorism islamic radical”. În schimb, atrage atenţia că grupări jihadiste “s-au unit sub o ideologie jihadistă globală care încearcă să instaureze un califat islamic transnaţional care alimentează conflictele pe scară globală”.

Principiul de bază al proiectului este că Statele Unite “vor acţiona întotdeauna pentru a perturba, preveni şi răspunde atacurilor teroriste împotriva naţiunii, cetăţenilor, intereselor noastre din străinătate şi aliaţilor noştri. Acest lucru include acţiuni directe şi unilaterale, dacă este nevoie”.

Administraţia intenţionează să consolideze securitatea internă din SUA colaborând cu aliaţi şi parteneri pentru a elimina lideri terorişti, “ideologi, experţi tehnici, finanţişti, operatori externi şi comandanţi de pe teren”

De asemenea, proiectul de strategie cere eliminarea sanctuarelor fizice sau online pentru planificarea şi lansarea atacurilor, dar şi “subminarea eforturilor de a dezvolta şi desfăşura” arme chimice şi biologice.

Cu toate acestea, oferă puţine detalii privind modul în care Statele Unite, care au condus eforturile antiterorism după atacurile din 11 septembrie 2001, poate îndeplini aceste obiective, transferând mai multă responsabilitate altor ţări, dintre care multe nu au capacităţile militare sau de informaţii necesare.

De asemenea, proiectul nu menţionează decât în trecere promovarea drepturilor omului, dezvoltarea, guvernarea bună şi alte instrumente „blânde” pe care Washingtonul le-a folosit în trecut pentru a ajuta Guvernele străine să reducă nemulţumirile care alimentează extremismul.

“În cadrul abordării generale, administraţia analizează dintr-o nouă perspectivă întreaga strategie naţională de securitate a SUA, pentru a include misiunea contraterorism – care este deosebit de importantă, din moment ce nicio astfel de strategie nu a fost produsă public din 2011”, a spus Michael Anton, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite