Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Adolescenta care a filmat agonia lui George Floyd, eroină în SUA: „Cu un telefon mobil şi curaj pur, a schimbat cursul istoriei”

82
21 Apr 2021 20:40:34
Autor: Cristina Ene
Darnella Frazier avea 17 ani când a filmat clipul de peste 9 minute care a făcut posibil procesul poliţistului Derek Chauvin FOTO via CNN
Darnella Frazier avea 17 ani când a filmat clipul de peste 9 minute care a făcut posibil procesul poliţistului Derek Chauvin FOTO via CNN

Poliţistul Derek Chauvin nu ar putut fi pus sub acuzare şi judecat fără înregistrarea video a celor peste nouă minute de agonie suprinse de Darnella Frazier,  o adolescentă în vârstă de 17 ani în mai anul trecut. Cu un telefon mobil şi curaj, adolescenta a filmat aproape întreaga scenă a morţii prin sufocare a afro-americanului George Floyd care nu a putut obţine îndurare din partea ofiţerului care l-a imobilizat.

„Îl auzeam implorând ` nu pot să respir, te rog da-te de pe mine` şi strigându-şi mama. Avea dureri. Părea că conştient că totul s-a terminat pentru el”, a spus Frazier.
 
Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, i-a mulţumit public adolescentei.
 
„Faptul că a filmat, cred că mulţi ştiu deja asta, e poate singurul motiv pentru care Derek Chauvin, va merge acum la închisoare”, a spus el.
 
Gestul de stoicism al adolescentei a făcut mai mult decât să ducă la condamnarea principalului vinovat: colegii lui Chauvin au fost demişi, imobilizarea cu genunchiul a fost scoasă în afara legii şi a fost deschisă o anchetă federală, scrie CNN.
 
„Cu doar un telefon mobil şi curaj pur Darnella a schimbat cursul istoriei acestei ţări, suscitând o mişcare dârză care a cerut stoparea rasismului sistemic împotriva negrilor şi a violenţei din partea poliţiei. Fără prezenţa de spirit a Darnellei, cu riscul propriei siguranţe şi stări mentale, n-am fi ştiut niciodată adevărul despre moartea lui George Floyd  ”, a scris Suzanne Nossel, CEO -ul PEN america, un ONG care luptă pentru libertatea de expresie.
 
Clipul liceenei „va rămâne în istorie”, a scris ONG-ul pentru drepturi civile NAACP din statul Carolina de Nord.
 
„La fel ca în pelicula  lui Abraham Zapruder despre asasinarea preşedintelui John Kennedy, acoperirea tradiţională a poliţiei a fost imposibilă. Pentru că absolut nimeni, nici măcar o mare parte din colegii de poliţie ai lui Chauvin, nu ar putea obiecta ceva în faţa înregistrării lui Frazier ", a arătat NAACP .
 
„Sunt recunoscătoare martorilor şi mărturiilor lor. Recunoscătoare Darnellei Frazier şi fiecărui jurat care a văzut şi a recunoscut ceea ce lumea întreagă a văzut pe acea casetă. Mulţumesc lui Dumnezeu!”, a scris Oprah Winfrey pe Twitter.
 

 

Comunicatul poliţiei

 
Pe 26 mai, poliţia din Minnesota emitea următorul comunicat sub titlul „Bărbat decedat din cauza unui incident medical în timpul unei interacţiuni cu poliţia”: „Doi ofiţeri au sosit la faţa locului şi l-au localizat pe suspect, un bărbat cam de 40 de ani, în maşina sa. I s-a ordonat să iasă din maşină. După ce a ieşit, a opus rezistenţă. Ofiţerii au reuşit să-l încătuşeze şi au observat că pare să aibă o suferinţă medicală. Ofiţerii au chemat o ambulanţă. A fost transportat la Centrul Medical Judeţean Hennepin cu o ambulanţă, unde a murit în scurt timp. ”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

Utilizator Adevărul
21.04.2021, 20:46:58

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
21.04.2021, 20:50:58

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
21.04.2021, 20:51:45

Comentariu considerat abuziv.

Pontus Euxinus
21.04.2021, 20:52:21

ha ha ..saracutul de el, puscariasul criminal, ditamai matahala , era in agonie ?! justitia in states umbla cu capul spart. "guilty" doar pentru ca sa faca pe placul negrilor

-4 (32 voturi)
Utilizator Adevărul
21.04.2021, 20:53:31

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (82)

Modifică Setările