Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Bucureşti-New Jersey şi înapoi: istoria exodului familiei ambasadorului propus al SUA în România, Adrian Zuckerman

36
20 Jun 2019 18:37:38
Autor: Ştefana Radu
Adrian Zuckerman
Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman, propus pentru postul de ambasador al Statelor Unite în România, a fost audiat, joi, de către Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA.

 
VIDEO de la audiere 

În faţa Comitetului, Adrian Zuckerman s-a declarat onorat de a fi propunerea preşedintelui american Donald Trump pentru funcţia de ambasador al SUA în România. Zuckerman şi-a prezentat fiica, Natalie, care este absolventă a Universităţii din Edinburgh şi despre care acesta a spus că mereu a fost interesate de originile româneşti ale familiei sale. „Pentru mine, ea reprezintă viitorul şi sunt norocos că o am alături de mine astăzi.”
 
Zuckerman a vorbit despre părinţii săi, Emil şi Aura: „Dacă nu ar fi fost curajul, înţelepciunea şi sacrificiul lor, eu nu aş fi fost aici.” Avocatul a povestit că părinţii săi erau doi adolescenţi în Bucureştiul din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, precum mulţi dintre ceilalţi din jurul lor, familiile lor au fost strămutate şi propietatea lor confiscată. „Contrar tuturor aşteptărilor şi confruntându-se cu antisemitismul profund din regimul comunist de după război, amândoi au fost la facultate şi la şcoala de medicină. Emil a devenit un academician important şi cercetător la Universitatea Bucureşti. El a obţinut lauri la nivel internaţional, pentru cercetările sale referitoare la epilepsie. Aura a intrat tot în domeniul cercetării, dar în endocrinologie”.
 
Zuckerman a mai spus că la scurt timp după ce s-a născut, părinţii au vrut să-i ofere şansa unei vieţi mai bune şi să-l ducă departe de sistemul comunist brutal. Dupp ce au completat o cerere de a părăsi România, ei au fost concediaţi din posturile academice pe care le aveau. Au început o nouă viaţa la marginea sărăciei, trăind de pe o zi pe alta.
 
Până la urmă, familiei Zuckerman i-a fost permis să emigreze când Adrian Zuckerman avea nouă ani, şi-a reamintit avocatul. El a subliniat că au plecat din ţară cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să aibă lucruri valoroase sau valută. „La sfatul prietenilor, părinţii mei au luat două batoane de salam care puteau fi ori vândute, ori mâncate când aveam să ajungem la Roma”.
 
Pentru următoarele nouă luni, familia Zuckerman a rămas în capitala Italiei, timp în care părinţii avocatului şi-au căutat de muncă în Statele Unite. Tatăl său a obţinut un post de asistent universitar în medicină la Şcoala Medicală din cadrul Universităţii Yale. În mai 1966, familia Zuckerman a ajuns în New Haven, Connecticut şi a început să trăiască visul american.
 
Zuckerman (foto jos) a spus în faţa comisiei că nu a crezut că va apuca ziua în care să vadă căderea regimului comunist în România, deşi a sperat mereu la asta. El a precizat că statul democratic român este încă la început.
 
 
Avocatul a conchis, precizând că România este un partener de încredere al SUA, prin NATO şi prin susţinerea operaţiunilor din Afganistan, Irak şi alte state. El a ţinut să menţioneze că România este printre ţările din UE care se dezvoltă cel mai rapid şi că relaţiile economice dintre Washington şi Bucureşti sunt fructuoase.
 
Zuckerman a promis că dacă va fi ales ambasador al SUA la Bucureşti, va oferi susţinere pentru eforturile anticorupţie duse de România şi pentru independenţa judiciară, elemente ce sunt esenţiale pentru prosperitatea şi securitatea pe termen lung ale regiunii. În discursul său, Zuckerman a făcut referire şi la agresivitatea Rusiei, care încearcă să destabilizeze democraţiile din Europa, din interior şi din exterior.
 
La capitolul economic a evocat creşterea economică din România, sporirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu SUA şi prezenţa a circa 500 de companii americane în România, el notând de asemenea că în urma ''explorărilor recente din Marea Neagră s-au descoperit rezerve offshore substanţiale de petrol şi gaze naturale, care au potenţialul de a consolida securitatea energetică a României''.

''Deşi s-au realizat multe în România, încă există loc pentru îmbunătăţiri'', a indicat Zuckerman, apreciind în continuare că ''pentru a continua incredibilele progrese făcute în ultimii 29 de ani, România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investiţii, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să-şi consolideze administraţia publică''.

Investitorii ''doresc un climat de afaceri care să permită afacerilor lor să contribuie la creşterea economică susţinută a României, să creeze locuri de muncă, să obţină profituri şi să-şi extindă companiile'', a explicat Adrian Zuckerman.

Adrian Zuckerman amai spus că România trebuie să continue lupta anticorupţie, care, alături de independenţa justiţiei, este vitală pentru prosperitatea şi securitatea pe termen lung.

”România trebuie să continue să lupte împotriva corupţiei, să creeze un climat favorabil investiţiilor, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să întărească administraţia publică. (...) Dacă voi fi confimat în funcţie, voi sprijini eforturile anticorupţie din România. Lupta anticorupţie şi independenţa sistemului judiciar sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea României pe termen lung”, a declarat Zuckerman la audieri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Marcel Cristea
20.06.2019, 18:43:24

Another one.

-1 (11 voturi)
Cristian saileanu
20.06.2019, 19:04:08

alt evreu? romania ar trebui sa nu in accepte

-3 (17 voturi)
un motan intransigent
20.06.2019, 20:50:21

Dl. Ambasador Adrian Zukerman trebuie ca e un om vesel, ghidus, mereu cu gluma buna asupra dumnealui. Eu cam asa il vad, mai ales cand suguieste despre antisemitismul crancen dintr-o Romanie a anilor 1960, ani in care principalele posturi in administratia politico/economica erau ocupate de evrei. Dupa numarul de evrei prezenti in fruntea Armatei, a Securitatii, a Radioului si, mai tarziu a Televiziunii, multi dintre acestia veniti din URSS si instapaniti peste Romania, se poate sustine contrariul celor spuse de Dl. Zukerman, ca, de fapt, romanii au fost filosemiti. O fi Dl. Ambasador Adrian Zukerman politician, o fi politica curva, dar nici chiar asa, totul are o limita. E perfect dovedibil ca, dupa razboi, romanii au fost filosemiti, ce mai, incalecati de-a dreptul si n-au avut de ales.

+7 (9 voturi)
Lucifer
20.06.2019, 20:55:45

Se pare că va fi un fel de ambasador onorific, adică nu diplomat de carieră. Poate e bine, relaţiile economice cu SUA trebuie dezvoltate. Văd că omul e sentimental, amintirile despre România sunt încă puternice şi emoţionante. Să fie într-un ceas bun.

+2 (6 voturi)
Index 4.2
20.06.2019, 21:38:14

Sa vedem, greu de spus, iar faptul ca e evreu nu are importanta,ei fiind ca noi toti ceilalti, unii mai buni decat altii! Ii c dorim succes si speram ca relatiile cu America sa se dezvolte.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (36)