Agenda lui Biden şi ce va face în Prima Zi a mandatului. O nouă miză a ordinelor executive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden Foto Epa- Efe
Joe Biden Foto Epa- Efe

Miercuri în preajma prânzului preşedintele-ales Joe Biden va depune jurământul ca cel de-al 46 -lea preşedinte american. Primele 10 zile vor fi un adevărat sprint în care Biden va semna o serie de ordine executive care să asigure delimitarea rapidă de administraţia precedentă, scrie presa americană. Biden a făcut promisiunile obişnuite legate de ce va face chiar din Prima Zi a mandatului. Cuplul prezidenţial va sosi marţi la Washington.

Prima sa mişcare va fi să anuleze un decret emis de preşedintele Donald Trump referitor la ridicarea restricţiilor de călătorie/interdicţiilor pentru Europa (martie) şi Brazilia (mai), care urmează să intre în vigoare pe 26 ianuarie. Jen Psaki, purtătoarea sa de cuvânt, a precizat imediat pe Twitter că nu este momentul să se renunţe la restricţiile de călătorie: „De fapt, plănuim să consolidăm măsurile sanitare legate de călătoriile internaţionale pentru a împiedica suplimentar răspândirea COVID-19”.

Agenda lui Joe Biden

Printre priorităţile lui Joe Biden la preluarea mandatului sunt aprobarea în Congres a planului de redresare economică în valoare de 1.900 de miliarde de dolari şi extinderea restricţiilor naţionale asupra evacuărilor chiriaşilor şi executărilor silite. Totodată, va impune obligativitatea purtării măştii pe proprietăţile statului, va creşte capacitatea de testare şi va institui standarde mai clare în privinţa sănătăţii publice. El va propune o nouă legislaţie a imigraţiei şi va anula interdicţiile de călătorie asupra cetăţenilor unor ţări majoritar musulmane.

„Preşedintele-ales Biden va trece la acţiune - nu doar pentru a repara daunele severe provocate de administraţia Trump, ci şi pentru a împinge ţara înainte”, a scris viitorul şef de cabinet, Ron Klain, într-un memorandum transmis sâmbătă.

Biden se va confrunta cu o seamă de provocări în ambiţiile sale de a întoarce pagina: o ceremonie a Inaugurării ţinută înaintea gărzilor militare pe fondul ameninţării din partea unor extremişti violenţi, o aripă de vest (personalul Casei Albe) în mare măsură goală din cauza pandemiei şi un Partid Republican care în mare parte nu doreşte să recunoască corectitudinea scrutinului, deci nici legitimitatea alegerii sale, scrie Washington Post.

Istoricul Doris Kearns Goodwin e de părere că Joe Biden are în faţă combinaţia de provocări cu care s-au luptat separat preşedinţii Franklin D. Roosevelt , în timpul Marii Depresii, respectiv Abraham Lincoln, în timpul Războiului Civil. „Sunt provocări uriaşe. Istoria a arătat că în situaţii de criză precum acestea liderii au oportunitatea să mobileze resursele guvernului federal. Toţi preşedinţii de până acum au fost puşi în faţa unei crize. Iar atunci când se iveşte prilejul, întrebarea este: sunt potriviţi pentru acel moment?”, apreciază istoricul.

Miza ordinelor executive

James E. Clyburn, membru al Camerei reprezentanţilor din Carolina de Sud, aliat apropiat al lui Biden, a spus:„ Oamenii sunt anxioşi. Este un moment de cotitură. Putem să simţim şi să vedem asta, este o ruptură foarte importantă. Vom auzi asta în discursul său. Oamenii vor să creadă în ţara lor, să simtă că democraţia merită salvată”.

În timp ce Biden şi-a promovat preşedinţia ca reîntoarcere la negocierile bipartizane, Clyburn şi alţii l-au îndemnat să nu ezite în a face uz de puterile sale executive şi să ia în considerare eliminarea regulii Filibuster din Senat (prin care pot fi blocate sau întârziate legi).

„Vrea să guverneze în manieră bipartizană. Dar i-am atras atenţia că nu poate permite ca programele sale să fie deturnate de cei care au alte agende. L-am sfătuit repetat pe Barack Obama să-şi folosească autoritatea executivă, întrucât aceşti oameni nu au de gând să colaboreze.

Clyburn a povestit că în conversaţiile sale cu Biden a subliniat exemplul lui Harry S. Truman  care a emis un ordin executiv pentru desegregarea rasială a armatei, dar şi al lui Abraham Lincoln de destructurare a sclaviei.

„Trebuie să-ţi expui viziunea şi să inviţi oamenii să ţi se alăture. Dar dacă nu o fac şi ai autoritate în acest sens, apelează la ea”, a explicat acesta.

De asemenea, Clyburn şi alţii au punctat provocările din propriul partid, care dispune de o majoritate slabă în ambele Camere.

„Avem grupurile legislative Blue Dogs (grup din Camera Reprezentanţilor compus din democraţi centrişti, moderaţi şi conservatori fiscali), Yellow Dogs (democraţii din sudul SUA care nu-şi acordă votul decât unui candidat democrat), moderaţi, conservatori, liberali. Avem din toţi. Ar putea avea astfel o sarcină mai grea să ne ţină uniţi decât să dea drumul acţiunilor bipartizane”.

Fostul lider al majorităţii din Senat, Harry M. Reid, a avertizat că Biden trebuie să aibă o abordare mai forţoasă în relaţiile cu republicanii.

„McConnell (liderul republican al majorităţii Senatului) a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a prejudicia Senatul. Acesta a devenit fabrică de producţie pentru judecători. Nu se ocupă de amendamente, nu produc deloc legislaţie”.

Acesta remarcă faptul că după 36 de ani ca senator, Biden ştie mai bine decât oricine cum să facă înţelegeri, doar că ar putea fi nevoie să ia în considerarea schimbarea regulilor din Senat pentru a nu mai permite unei minorităţi să se pună în drumul unor legi.

„Cred că filibusterul este pe ducă. Nu mai e o problemă de dacă, ci de când va dispărea. Joe Biden a spus că va vedea dacă va putea stabili ceva cu McConnell pentru afinaliza legislaţia. Poate acum, când toţi ochii sunt pe McConnel, nu va mai fi cel care s-o îngroape ca în trecut. Dar dacă situaţia continuă peste ceea ce Biden va considera un termen rezonabil s-ar putea să fie nevoie de scape el de filibuster”.

Biden îşi va începe munca chiar de miercuri. Secretara sa de presă, Jen Psaki, va susţine o conferinţă de presă în această zi. Însă cea mai mare parte a consilierilor lui Biden va lucra de acasă, cum o fac de luni de zile, şi nu vor fi primiţi prea mulţi oaspeţi la Casa albă.

Echipa de tranziţie a lui Biden a fost prolifică în privinţa angajărilor cu nu mai puţin de 206 de oficiali nominalizaţi la Casa Albă, un număr-record, de peste două ori mai multe numiri decât Obama. 44 de nominalizaţi trebuie confirmaţi de Senat, la fel, peste numărul lui Obama, de 42 de numiri, recordul anterior înainte de inaugurare.

Chiar dacă, de regulă, procesul de confirmare se desfăşoară rapid, Biden, cel mai probabil, nu va avea niciunul din membrii viitorului Cabinet instalat în funcţie în prima sa zi de mandat. Ar fi prima dată când s-ar întâmpla asta din 1989. 2 membri ai Cabinetului lui Trump au fost confirmaţi chiar în Ziua Inaugurării, în 2017, în timp ce preşedintele Obama a avut şase membri la începutul primului său mandat.

David Marchick, directorul Centrului pentru Tranziţie prezidenţială a comentat: „Sunt încrezător că Senatul se va mişca rapid, în acord cu istoria. Este cu atât mai important în aceste vremuri de criză”.

Primul eveniment de la Washington anterior inaugurări va avea loc marţi noaptea şi va consta într-o comemorare a celor aproape 400.000 de americani răpuşi de coronavirus. Al doilea preşedinte american romano-catolic va lua parte miercuri dimineaţa la liturghie, iar în ziua următoare se va ţine o slujbă de rugăciune naţională.

În primele sale săptămâni în funcţie, obiectivul său principal va fi trecerea stimulentelor financiare de pandemiei şi a legislaţiei aferente, dar lucrează şi la o doua propunere referitoare la reconstrucţia economiei.

„Dacă republicanii din Congres vor să arate că sunt dispuşi să meargă mai departe, atunci confirmările rapide şi aprobarea unui pachet îndrăzneţ sunt cele mai rapide mijloace”, spune senatorul de Delaware Christopher A. Coons, un aliat apropiat al lui Biden.

Prima zi de mandat

În timpul campaniei electorale Biden a făcut mai multe promisiuni de acţiune chiar din „Prima Zi” a administraţiei sale, dar este neclar orizontul de timp în care vor fi posibil de îndeplinit.

„În Prima zi dacă ies câştigător, voi telefona aliaţilor noştri NATO pentru a-i anunţa: Ne-am întors. Am revenit şi puteţi să vă bazaţi din nou pe noi”, spunea Joe Biden în vară.

De asemenea, Biden a promis o lege de abrogare a protecţiei de răspundere pentru producătorii de arme, ca şi eliminarea taxelor reduse aprobate în 2017 de Trump.

„Actualmente, preşedintele oferă avantaj companiilor care se duc în străinătate şi investesc acolo prin reducerea taxelor pe care le au de plătit pe profitul obţinut peste graniţe. Aş dubla acea taxă şi aş face-o chiar din Prima Zi”, a declarat Biden în cadrul unui interviu acordat în vară.

Printre alte acţiuni promise la preluarea mandatului se află şi restabilirea dreptului lucrătorilor federali să formeze sindicate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite