Agenţii CIA, instruiţi pentru noua prioritate a spionajului american: Este a treia eră a informaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China spionează SUA FOTO SHUTTERSTOCK
China spionează SUA FOTO SHUTTERSTOCK

Spionii CIA s-au reunit în cadrul unei conferinţe pentru a discuta despre noile priorităţi de securitate impuse de ascensiunea tehnologică a Chinei, recunoscând începutul unei noi ere a spionajului, relatează NPR.

Conferinţa Cipher privind noile ameninţări de securitate la adresa SUA a reunit foşti şi actuali oficiali de informaţii.

Fostul director CIA Michael Hayden a povestit că l-a sfătuit pe actualul director al agenţiei, William Burns, să ia în seamă China şi să se pregătească pentru provocările impuse de China.

„Numesc asta a treia eră a informaţiilor”, spune Sue Gordon, care s-a ocupat de informările zilnice a patru preşedinţi ai SUA până la retragerea în 2019 din funcţia de director adjunct principal al agenţiei securităţii naţionale.

Gordon spune că ascensiunea Chinei s-a produs în perioada în care SUA se trezea din „stupoarea contraterorismului”, în timp ce lumea îşi accelera tehnologia digitală. Acum CIA se vede în situaţia de a discuta despre  „competiţia marilor puteri”.

Actualul director CIA a revizuit priorităţile agenţiei şi prima lui mişcare importantă a fost înfiinţarea Centrului Misiunii China prin care să fie concentrate eforturile asupra Chinei ca principal competitor al SUA.

„Am devenit conştienţi de faptul că este necesar să ne întărim şi să ne sincronizăm eforturile asupra Chinei”, a spus David Cohen, numărul doi în CIA.

Mişcarea vine în contextul aprinderii tensiunii cu China pe mai multe fronturi şi declaraţiilor preşedintelui chinez Xi Jinping în privinţa creşterii influenţei globale a Chinei şi aspectelor ce dau seama de declinul american.

Progresul tehnologic al Chinei a luat prin surprindere SUA - mai ales după testarea recentă a unei arme hipersonice.

În afară de asta, SUA şi China sunt antrenate într-o cursă a tehnologiilor de vârf precum cele ale inteligenţei artificiale.

Abordarea SUA a stârnit şi critici din partea celor care consideră că SUA sunt prea preocupate să accentueze asupra alarmelor de securitate prilejuite de China,inflamând relaţiile cu Beijingul şi neglijând alte ameninţări - dinspre Rusia, Iran sau Coreea de Nord.

David Cohen a răspuns punând în vedere că ei sunt CIA şi nu agenţia de informaţii China.

Totuşi comunitatea de informaţii arată o îndreptare clară spre China.

Foşti şi actuali oficiali ai CIA au atras atenţia că nici măcar URSS nu a spionat atât de masiv SUA cum o face azi China.

 Larry Pfeiffer, fostul şef de personal al CIA spune că China are mult mai mulţi oameni şi colectează cât de multe date posibil pe care le pune laolaltă şi le analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a ţinti SUA.

„Este înfricoşător”, spune el.

Cum s-ar putea apăra SUA

„Sistemul nostru este gândit să lupte cu o naţiune-stat. Se concentrează asupra ilegalităţilor, aspectelor care au aplicaţii militare directe. Or,  din ce vedem acum, focusul e mai ales pe academic, comerţ. Este vorba de o ameninţare foarte, foarte diferită decât în trecut”, a remarcat Anna Puglisi, fost oficial de informaţii, în prezent cercetător la Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente ( Georgetown University)

Expertul precizează că în special lumea academică este condusă de spiritul schimbului de informaţii şi are cea mai mare rezistenţă de a i se impune restricţii asupra a ce poate împărtăşi şi ce nu.

Aceasta spune că deşi cercetătorii academici au dreptate să gândească astfel ar trebui totuşi să aibă posibilitatea de a alege ce să transmită -şi nu alţii.

China avea peste 300.000 de studenţi înscrişi în universităţi americane înainte de pandemie - mai mult decât orice altă ţară - mulţi în domeniul tehnologiei, fiind implicaţi şi în cercetări importante în domeniu.

Bill Evanina, care a condus anchete guvernamentale privind furtul de proprietate intelectuală, a subliniat că universităţile americane ar trebui să înţeleagă mai bine riscurile.

„Este vorba de o proporţie mică de oameni care ar trebui să ne preocupe, şi anume absolvenţii din domeniile STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică) unde China caută informaţii şi cercetări de care să se folosească în armată şi în mediul academic”, a spus el.

China e greu de spionat

China cu sistemul ei de securitate şi supraveghere foarte strict şi bine pus la punct e o ţintă dificil de spionat.

 Paul Kolbe, fost ofiţer CIA şi care în prezent coordonează Proiectul de Informaţii al Belfer Center for Science and International Affairs (Harvard), atrage atenţia că CIA nu-şi poate propune pur şi simplu asta şi să aibă deodată „agenţi stabili, penetrări în sanctuarul guvernamental”,fiind nevoie de ofiţeri care să cunoască limba, cultura şi să fie capabili să stabilească relaţii de încredere.

Candidatul ideal ar trebui să fie vorbitor fluent de mandarină, cu diplomă în inteligenţă artificială avansată şi disponibil pentru a lucra pe un salariu guvernamental.

„Deci un adevărat unicorn, nu-i aşa? Nu e ceva simplu dar ei sunt pe undeva”, a comentat Cynthia Strand care s-a retras din CIA după 35 de ani şi lucrează la o firmă privată de analiză a datelor cu ajutorul inteligenţei artificiale.

„Niciun om, oricât de excepţional ar fi, nu poate urmări şi înţelege volume de date care ne sunt disponibile.Maşinile în schimb se pot descurca de minune”, spune Strand despre doar un exemplu despre modul în care tehnologia redefineşte era spionajului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite