Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Alegeri SUA 2016. Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat şi conturează unele tendinţe înaintea alegerilor de la 8 noiembrie

1
3 Nov 2016 14:24:26
Autor: News.ro

Peste 27 de milioane de americani au profitat de posibilitatea de a vota înainte de 8 noiembrie, un vot anticipat care permite să se vadă conturându-se câteva tendinţe cu doar câteva zile înaintea alegerilor, scrie AFP.

În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, care a fost prinsă din urmă de rivalul ei republican Donald Trump, aceste date aduc atât veşti bune, cât şi veşti proaste.
 
Alegătorii înregistraţi ca democraţi au fost, într-adevăr, mai numeroşi decât cei republicani în a se mobiliza în anumite state, potrivit unor experţi. Însă participarea tinerilor şi a afroamericanilor - o componentă esenţială a victoriei istorice a lui Barack Obama în 2008 - nu a fost bună.
 
La Chicago, al treilea cel mai important oraş din ţară, entuziasmul marchează acest vot anticipat. Participarea este pe punctul de a o egala sau depăşi pe cea din 2012, când Obama - care şi-a început cariera politică în acest oraş - a fost reales la Casa Albă.
 
"Este foarte important pentru mine să perpeturez ceea ce a început Obama", declară Deborah Land, o electriciană în vârstă de 61 de ani, care a venit să voteze în centrul oraşului.
 
Apărarea bilanţului preşedintelui în exerciţiu reprezintă o motivaţie pentru mulţi alegători democraţi, chiar dacă Hillary Clinton, la fel ca Donald Trump, bat recorduri de nepopularitate.
 
Cotele lor sunt extrem de mici - 44% dintre alegători îi sunt favorabili lui Clinton, iar 38% lui Trump, potrivit unui agregat realizat de Real Clear Politics.
 
Duritatea campaniei i-a determinat numeroşi americani ca mai degrabă să se pronunţe împotriva unuia dintre cei doi candidaţi în loc să-i acorde încrederea celui pentru care a votat.
 
"Sezonul electoral a fost lung", îşi exprimă regretul Mark Baker, în vârstă de 57 de ani, care spune că a votat pentru Clinton "din cauza naturii alegerilor şi, mai cinstit, din cauza lui Trump".
 
"Eu cred că toată lumea abia aşteaptă să termine cu asta, mai puţin la Saturday Night Live", spune el ironic, referindu-se la populara emisiune satirică din weekenduri.
 
"OBOSITI DE CAMPANIE"
 
Campania a luat o întorsătură majoră odată cu redeschiderea surprinzătoare a cazului e-mailurilor lui Clinton şi pentru prima dată din mai încoace. O anchetă ABC-Washington Post îl credita miercuri pe Donald Trump în frunte, cu 46% din intenţiile de vot, iar pe Clinton cu 45%.
 
Acest sondaj arată, de altfel, că doar 43% dintre susţinătorii lui Clinton se declară entuziasmaţi de campania ei, faţă de 51% anterior. În ceea ce-i priveşte pe republicani, 53% dintre susţinătorii lui Trump erau în continuare entuziasmaţi de candidatul lor.
 
Însă, Michael McDonald, un profesor la Universitatea din Florida, consideră că alegătorii care participă la votul anticipat au puţine şanse să fie influenţaţi de aceste ultime evoluţii.
 
"Oamenii au consumat atât de multe informaţii despre candidaţi. Ei au luat o decizie", spune el.
 
Participarea acestor primi alegători - 27 de milioane miercuri, potrivit societăţii de analize de date Catalist - le oferă totodată informaţii experţilor, care stau cu ochii pe statele-cheie, susceptibile să detrmine rezultatul alegerilor
 
În Nevada, Virginia şi Colorado Hillary Clinton are un avantaj, spune McDonald. "Putem spune practic că este şah şi mat, deoarece (Donald) Trump trebuie să obţină victorii în toate celelalte state-cheie" pentru a ieşi victorios în alegeri, afirmă acest politolog.
 
Anumite categorii demografice s-au arătat mai mobilizate în votul anticipat - femeile, albii, liberalii şi hispanicii.
 
În privinţa hispanicilor, acest lucru "ar putea să reflecte eforturile campaniei Clinton faţă de această comunitate şi îngrijorările hispanicilor cu privire la declaraţiile lui (Donald) Trump referitoare la imigranţi", explică Barry Burden, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Wisconsin-Madison.
 
Aproximativ 27,3 milioane de hispanici - cu patru milioane mai numeroşi ca în 2012 - sunt chemaţi să voteze anul acesta, potrivit Pew Research Center.
 
Donald Trump va fi nevoit să apere zone în mod tradiţional republicane, precum Texasul, unde peste un sfert dintre alegători au votat deja, un număr-record.
 
Distanţa în sondaje scade, iar "faptul că este percepută o competiţie (...) atrage ambele tabere către urne", consideră Brandon Rottinghaus, un politolog la Universitatea din Houston.
 
Există puţine şanse, în opinia sa, ca Hillary Clinton să se impună în Texas, însă o înfrângere mai puţin zdrobitoare ca înainte în acest stat ar putea să-i ajute pe democraţi în viitoarele alegeri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Georgescu
3.11.2016, 20:50:57

O sa iasa babaciunea lui Clinton. La cati bani s-au investit....ar fi si nasol sa nu iasa. Dar nici Trump nu era mai bun...era si foarte imprevizibil.Nevasta fostului presedinte stie ce are de facut....

+1 (1 vot)
Modifică Setările