Alegeri SUA 2016. Donald Trump conduce în cursa pentru Casa Albă.Vezi rezultatele în timp real LIVE BLOG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numărarea voturilor în peste 44 din 50 de state, Donald Trump conduce în cursa pentru Casa Albă, având 264 de electori, faţă de 215 pentru Hillary Clinton. Republicanii conduc şi în cursa pentru Camera Reprezentanţilor şi Senat.

REZULTATELE VOTULUI DIN FIECARE STAT SUNT PREZENTATE ÎN INFOGRAFIA INTERACTIVĂ DE MAI JOS PE MĂSURĂ CE SUNT FĂCUTE PUBLICE

UPDATE Donald Trump a câştigat şi Pennsylvania, ceea ce înseamnă că a obţinut încă 20 de electori, potrivit AP şi Wall Street Journal.  

UPDATE Încă nu s-a terminat numărarea voturilor în  Pennsylvania (20 de electori), Michigan (16 electori) Arizona (11 electori), Minessota (10 electori), Wisconsin (10 electori), New Hampshire (4 electori), Maine (4 electori) şi Alaska (3 electori).      

UPDATE Ultimele secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale s-au închis în Statele Unite, la 8 ora României.

UPDATE Donald Trump e cotat cu prima şansă în câştigarea statului Wisconsin. După numărarea a 87% din voturi în acest stat, Trump conduce cu 49%,, în timp ce Hillary Clinton are 45.8%. Statul Winsconsin are 10 electori, ceea ce înseamnă că Trump ar ajunge la 254 de electori.

UPDATE La sediul de campanie al lui Hillary Clinton o parte dintre susţinătorii acesteia anticipează înfrângerea. Lacrimile şi îmbrăţişările de consolare îşi fac apariţia în condiţiile în care Donald Trump e tot mai aproape de victorie.

tabara hillary

UPDATE „Este o noapte minunată. Este o noapte mare pentru America, este o noapte mare pentru oamenii din întreaga lume“, a declarat Curtis Ellis, un consilier al lui Donald Trump, citat de BBC.

UPDATE Trump câştigă Georgia, în timp ce ABC News estimează că va obţine şi voturile din Iowa şi Utah. Clinton a câştigat în Washington şi Oregon.

UPDATE Cotidianul New York Times estimează pe site-ul său de internet că după ultimele rezultate parţiale şansele de victorie sunt de peste 95% de partea lui Trump.

UPDATE Imaginea de ansamblu acum este simplă şi clară: Hillary Clinton este în pericol. Statele asupra cărora se concentrează atenţia sunt Pennsylvania (20 voturi electorale), Michigan (16) şi Wisconsin (10). În cazul în care Clinton pierde orice dintre cele mai mari state, ea nu mai are nicio şansă. Ea are o cale de a egala la 269-269 în cazul în care pierde Wisconsin, dar ar trebui să câştige New Hampshire, care nu a fost asumat încă.

UPDATE Hillary Clinton a câştigat în California, stat cu cel mai mare număr de electori, 55, potrivit proiecţiilor CNN.

De asemenea, democrata a câştigat în Hawaii, stat cu patru electori.

Republicanul Donald Trump a câştigat în Idaho, stat cu patru electori.

UPDATE Trump câştigă Florida, luând cele 29 de voturi electorale ale statului, estimează Associated Press. Acesta este un mare câştig pentru el, ceea ce înseamnă că şansele lui Hillary Clinton sunt reduse extrem de mult, iar pentru o victorie ea va avea nevoie de Michigan şi Pennsylvania.

UPDATE Hillary Clinton a postat un mesaj tribut pe Instagram pentru pesonalul ei din campanie, dar şi pentru suporteri, în timp ce şansele candidatului democrat de a câştiga alegerile scad vertiginos.

„Această echipă are atât de multe de care să fie mândră“, a scris ea pe profilul oficial. „Orice se întâmplă în seara asta, vă mulţumesc pentru tot“, se arată în mesaj.

Postarea a primit cantităţi uriaşe de reacţii, cele mai multe încurajând-o sau exprimând speranţa că ea va câştiga.

Mesajul a venit într-un moment când şansele lui Donald Trump de a câştiga au crescut. Sondajele estimau de câteva săptămâni că Hillary Clinton va câştiga alegerile, dar noaptea alegerilor contrazice momentan previziunile.

Mesajul lui Clinton nu a indicat că ea se aşteaptă să piardă, însă a sugerat că este posibil ca ea să fie învinsă.

UPDATE Colorado, cel mai muntos stat american, merge către Clinton, estimează ABC News, confirmat şi de Associated Press. Stat-cheie, Colorado l-a susţinut pe Obama la ambele alegeri, după ce 30 de ani fusese republican.

Clinton mai are o şansă de victorie dacă obţine voturile din Michigan.

UPDATE Preşedintele american în exerciţiu Barack Obama a făcut apel la unitate, indiferent de rezultatul votului.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă, soarele tot va răsări în zorii zilei şi America va fi în continuare cea mai măreaţă naţiune de pe Pământ“, a spus Obama.

UPDATE Fox, CNN şi ABC News estimează că Hillary Clinton va obţine statul-cheie Virginia, un câmp de bătălie care în 2008 şi 2012 a votat pentru Obama, dar înainte era republican. 

UPDATE Statul-cheie Ohio merge către Donald Trump, estimează ABC News. De asemenea, Trump câştigă şi în Florida, North Carolina şi Missouri. 

Clinton are acum nevoie cel puţin să câştige în Michigan sau Wisconsin, cel mai probabil chiar în ambele pentru a obţine victoria. 

Alegeri SUA 2016. Trump o devansează pe Clinton la votul popular, potrivit rezultatelor parţiale

La nivel naţional, Donald Trump are 48,9% din voturi, iar Hillary Clinton are 47% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 44% din sufragii, relatează CNN.

Trump a fost votat de 29.008.268 de alegători şi o devansează pe Clinton cu 1.153.447 de voturi.

UPDATE Secţiile de votare s-au închis în Arizona, Iowa, Nevada, Utah.

UPDATE Algoritmul The New York Times prezice o şansă de 63% ca Trump să câştige alegerile

UPDATE Potrivit BBC, Donald Trump are 137 de electori, iar Hillary Clinton 104 în 25 din cele 50 de state americane.

UPDATE Secţiile de votare s-au închis în alte nouă state: New York, Wisconsin, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Wyoming, Colorado, New Mexico şi Arizona.

Alegeri SUA 2016. Republicanii îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor

Republicanii îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor, potrivit unei proiecţii a NBC News.

Rezultatul nu reprezintă o surpriză. Sondajele anticipaseră o victorie a republicanilor în camera inferioară a Congresului.

Americanii aleg marţi 34 dintre cei 100 de senatori şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Republicanul Marco Rubio, fost candidat la preşedinţia Statelor Unite, a fost reales senator de Florida.

Pe de altă parte, democraţii au obţinut prima victorie în cursa pentru Senat şi mai au nevoie de încă patru pentru a câştiga controlul asupra camerei superioare a Congresului, potrivit CNN.

Candidata democrată Tammy Duckworth l-a învins în Illinois pe senatorul republican în exerciţiu Mark Kirk, potrivit unei proiecţii CNN.

UPDATE Conform CNN, Hillary Clinton are 68 de electori şi Donald Trump 66 în 15 dintre cele 50 de state americane.

Deloc surprinzător, Hillary Clinton a câştigat în Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts, Illinois şi New Jersey. La rândul său, Donald Trump a învins în Indiana, Alabama, Kentucky, Virginia de Vest, Oklahoma, Tennessee, Mississippi şi Carolina de Sud.

UPDATE Secţiile de votare s-au închis în statul Arkansas, în care Hillary Clinton a fost Primă Doamnă în timpul guvernării de două mandate a lui Bill Clinton. Cu toate acestea, Donald Trump este considerat favorit în acest stat.

UPDATE Conform publicaţiei LA Times, atacatorul din California este încă în libertate, s-a baricadat într-o locuinţă, iar poliţia a înconjurat locaţia. Orice activitate a fost suspendată la secţia de votare din Azusa.

UPDATE O persoană a fost arestată în Texas pentru că a încercat să voteze a doua oară. Ea a pretins că lucrează pentru Donald Trump şi încerca să testeze sistemul, potrivit instituţiei şerifului din districtul Fort Bend din Texas.

UPDATE Votul s-a încheiat oficial în alte 16 state: Pennsylvania, Michigan, Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Rhode Island şi Tennessee şi districtul Columbia. Dintre acestea, Pennsylvania este un stat vital pentru Hillary. Associated Press estimează că Hillary va învinge în statele Massachusetts, Maryland, New Jersey, Delaware şi districtul Columbia, iar Trump va obţine victoria în Oklahoma.

UPDATE Donald Trump va câştiga în Virginia de Vest, stat tradiţional republican ce pune în joc cinci mari electori, potrivit proiecţiilor CNN. În aceste condiţii, Donald Trump îşi asigură 24 de electori, iar Hillary Clinton trei.

UPDATE Secţiile de votare s-au închis la ora locală 19.30 (2.30 ora României) în Virginia de Vest (cinci electori), tradiţional republicană, precum şi în statul cheie Ohio (18 electori). În Carolina de Nord, unde votul urma să se încheie la aceeaşi oră, autorităţile au permis prelungirea programului în opt secţii, cu până la 60 de minute, după ce sistemul electronic de vot a avut probleme de funcţionare.

Potrivit analiştilor, şansele lui Trump depind de rezultatele sale din Florida, Michigan, Carolina de Nord, Ohio, dar şi din Pennsylvania. Mai exact, pentru ca Trump să câştige, trebuie să obţină victoria în majoritatea acestor state.

Dacă Trump nu câştigă Florida, Michigan şi Pennsylvania, Clinton are, practic, victoria asigurată.

UPDATE O persoană a murit şi trei au fost rănite în Azusa, California, după ce o persoană a deschis focul în apropierea unei secţii de votare, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Los Angeles. Atacatorul este încă în libertate, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Alegeri SUA 2016. Participare masivă la vot

Participarea la vot înregistrată marţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite a fost foarte ridicată, mai ales în unele state cheie, şi ar putea să bată recordul conform primelor estimări, informează EFE, potrivit Agerpres.

Aproximativ 47 de milioane de americani votaseră înainte de 8 noiembrie în statele în care votul anticipat este permis, un număr record, mai ales în state pivot precum Florida şi Nevada, unde prezenţa la vot masivă a alegătorilor din comunitatea hispanică ar putea înclina balanţa.

În Florida, unde votul rezidenţilor de origine hispanică are o greutate mare, s-a înregistrat o creştere de 36% a prezenţei la votul anticipat comparativ cu scrutinul din 2012, şi, conform ziarului Tampa Bay, peste de jumătate de milion de americani de origine hispanică votaseră înainte de 8 noiembrie.

În 2012, doar 27 % dintre hispanici au votat în favoarea republicanului Mitt Romney, conform datelor Piw Hispanic Center, mult mai puţini decât procentul de 40% câţi au votat cu George W. Bush în 2004 sau cei 31 % care au votat cu John McCain in 2008.

Pe de altă parte, Carolina de Nord, un alt stat pivot, votul anticipat a crescut cu 17 % faţă de 2012, o creştere de 86% în rândul hispanicilor şi 74% în rândul asiaticilor.

Demografia indică faptul că americanii de origine hispanică au o influenţă din ce în ce mai mare în alegerile americane.

Conform anliştilor americani, atacurile lui Donald Trump şi afirmaţiile sale jignitoare la adresa comunităţii hispanice au provocat creşterea prezenţei la vot în rândul membrilor comunităţii.

Mai mult, nu doar numărul americanilor care au votat anticipat a contribuit la concluzia experţilor că participarea la vot va fi masivă. În multe regiuni, precum Nevada, au fost cozi lungi la secţiile de votare.

În Pennsylvania, un stat tradiţional democrat, se aştepta o prezenţă la vot de peste 80% şi autorităţile nu excludeau doborârea recordului din 1992, când 83% din rezidenţii statului s-au prezentat la urne pentru a alege între Bill Clinton şi George H.W. Bush.

Alegeri SUA 2016. Primele proiecţii: Trump a câştigat în Kentucky şi Indiana, Clinton în Vermont

Candidatul republican Donald Trump a câştigat în Kentucky şi Indiana, iar Hillary Clinton în Vermont, potrivit primelor proiecţii anunţate de CNN.

În Georgia, Virginia şi Carolina de Sud, cursa este prea strânsă deocamdată pentru a face proiecţii, potrivit CNN.

În aceste condiţii, Trump are asigurată susţinerea a 19 electori, iar Clinton a trei.

Indiana şi Kentucky sunt state tradiţional republicane.

Benie Sanders, care a făcut campanie alături de Clinton după învestitura democrată, este senator de Vermont.

Virginia (13 mari electori) a votat în 2008 şi 2012 pentru Barack Obama. Dacă Donald Trump va câştiga acolo sau dacă diferenţa este foarte mică, noaptea se anunţă lungă pentru democraţi.

Şi Georgia (16 mari electori) este un stat care merită urmărit. Republicanii au trecut statul în fieful lor din 1996, dar susţinerea de care se bucură acolo s-a erodat.

Donald Trump speră să obţină primele sale victorii în Georgia şi Carolina de Sud.

UPDATE În timp ce în unele state a început procesul de numărare a voturilor, Donald Trump şi Hillary Clinton au lansat un ultim apel către americani să meargă la vot.

„Această alegere nu este jucată nici pe departe“, a scris Donald Trump pe Twitter, îndemnându-i pe americani să meargă la vot.

„Ziua alegerilor este aproape de final. Nu mai aşteptaţi, mergeţi să votaţi“, a scris şi Hillary Clinton.

Secţiile de votare s-au închis oficial în şase state: Florida, care numără cele mai multe secţiile de votare, Carolina de Sud, Virginia, New Hampshire, Kentucky şi Indiana.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 15% dintre americanii care s-au prezentat la urne marţi au votat pentru prima oară, faţă de 9% acum patru ani.

Alegeri SUA 2016. O secţie de votare din California, închisă din cauza unui schimb de focuri

O secţie de votare din Azusa, California, este în prezent închisă, după ce un schimb de focuri a avut loc în apropiere şi cel puţin două persoane au fost rănite, au declarat autorităţile locale, potrivit CNN. Azusa se află aproximativ 50 de kilometri de Los Angeles.

Un alegător a declarat pentru CNN că se afla în secţia de votare când a auzit mai multe împuşcături venind de afară, iar oameni de afară au început să intre în incinta memorialului înainte ca oficialii să blocheze uşile.

Un „atac armat masiv are loc şi poliţia ne-a spus să rămânem în interior. Suntem în prezent blocaţi“, a precizat el.

O alegătoare a declarat pentru CNN că a auzit focurile de armă răsunând. „La început, am crezut că era o construcţie, dar oamenii a venit în fugă în cameră spunând că au văzut un individ cu o vestă anti-glonţ şi o cămaşă albă. Acum, ei doar ne ţin în sala de votare şi încearcă să ne menţină calmi“.

Potrivit femeii, oficialii nu permit nimănui să părăsească clădirea, dar oamenilor le este încă permis să voteze în timp ce aşteaptă. Ea a spus ca oficialii nu îi anunţă ce se mai întâmplă, pentru a nu speria pe copii. Poze trimise către CNN din interiorul secţiei de votare arată mulţi oameni în interior, inclusiv un grup de copii care se aflau în clădire când s-au auzit împuşcăturile. Aproximativ 30 de persoane s-ar afla blocate în secţia de votare.

Schimbul de focuri nu a avut loc în incinta secţiei de votare. Un elicopter al departamentului şerifului din districtul Los Angeles a transportat cel puţin două victime ale focurilor de armă la un spital din apropiere.

Alegeri SUA 2016. Donald Trump, câştigător în Indiana şi Kentucky

Donald Trump a obţinut 69,3% din voturile din Indiana, potrivit primelor rezultate parţiale anunţate după numărarea a 1% dintre voturi.

Trump a obţinut 2.799 dintre voturile numărate deocamdată.

Rivala sa democrată, Hillary Clinton, a obţinut 27,5% din voturi, adică 1.111 sufragii.

Indiana este un stat republican prin tradiţie, ce are 11 mari electori în Colegiul Electoral.

Totodată, Donald Trump a obţinut 79,1% din voturile din Kentucky, arată rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 1% din voturi, relatează CNN.

Omul de afaceri new-yorkez a primit 3.441 de voturi dintre cele numărate.

Rivala sa democrată, Hillary Clinton, a obţinut 18% din sufragii, adică 782.

Kentucky este un stat tradiţional republican.

Acestea sunt primele rezultate anunţate în cursa pentru preşedinţia SUA.

UPDATE Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a emis o declaraţie prin care cere prelungirea programului de votare în County Durham, Carolina de Nord, unde a existat o defecţiune de echipament mai devreme în cursul zilei, potrivit „The Guardian“.

Alegeri SUA 2016. Secţiile de votare din estul SUA au început să se închidă

Secţiile de votare din estul SUA au început să se închidă, Indiana si Kentucky fiind primele care au pus capăt votului, iar un potop de state vitale precum Virginia, Carolina de Nord şi Ohio, unde secţiile se vor închide în următoarele 90 de minute, vor oferi indicii iniţiale despre posibilul câştigător.

UPDATE Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat marţi că va trebui să „vadă cum stau lucrurile“ înainte de a accepta rezultatele alegerilor, arătând cu degetul către posibile nereguli în timp ce a avertizat, din nou, asupra unui sistem politic fraudat, scrie Reuters. Presa locală a transmis că alegătorii din mai multe districte din Pennsylvania au raportat că maşinile de vot cu touch-screen nu au înregistrat corect buletinele lor de vot. „Vom vedea cum evoluează lucrurile azi. Să sperăm că vor ieşi bine şi sperăm că nu va trebui să vă faceţi griji cu privire la asta, ceea ce înseamnă că sperăm că vom câştiga“, a declarat Trump într-un interviu telefonic la Fox News. „Vreau să văd totul cinstit“, a spus el.

UPDATE Statul Colorado a avut probleme cu sistemul de votare, dar recuperează rapid, potrivit CNN. Sistemul de înregistrare a alegătorilor s-a defectat pentru 29 de minute, între 14:47 şi 15:16 (ora locală), dar acum este din nou funcţional. O investigaţie privind defecţiunea a fost demarată. 

Alegeri SUA 2016: Părerea electoratului despre Obama şi cei doi posibili înlocuitori ai săi

Conform exit-pollurilor (rezultatele parţiale) prezentate de CNN, electoratul Americii în 2016 pare destul de fericit cu preşedintele existent, dar nu este mulţumit cu opţiunile pe care le are pentru a-l înlocui.

La nivel naţional, 54% dintre alegătorii care merg la urne astăzi au declarat că aprobă munca lui Barack Obama în calitate de preşedinte, dar numai aproximativ patru din 10 alegători au spus că ar fi încântaţi sau optimişti în legătură cu o preşedinţie a lui Hillary Clinton sau Donald Trump. Şi mai mult, aproape şapte din 10 alegători au spus că sunt nemulţumiţi sau furioşi în privinţa modului în care guvernul lucrează.

Aproximativ patru din 10 alegători au declarat că prioritatea lor la un candidat este de a putea aduce schimbarea necesară, dar o cotă similară a declarat că votează pentru experienţă sau judecată. Mai puţini au declarat că doresc un candidat empatic.

Majoritatea alegătorilor au numit economia drept cea mai importantă problemă, însă părerile lor au fost împărţite aproximativ egal între Clinton şi Trump, din perspectiva candidatului care se va ocupa mai bine de economie.

Aceste constatări provin dintr-un sondaj exit-poll realizat pentru CNN şi alte reţele de ştiri de Edison Research. Rezultate pentru sondajul naţional se bazează pe interviuri cu 15.455 alegători, şi au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 2 puncte procentuale.

Alegeri SUA 2016: G. W. Bush nu a votat nici cu Trump, nici cu Clinton

Afirmaţia moderatoarei de radio Rush Limbaugh, care pretinde că George W. Bush şi Laura Bush au votat pentru Hillary Clinton, este greşită, a declarat un purtător de cuvânt al fostului preşedinte american, potrivit CNN.

„Rush greşeşte şi ar trebui să-şi ceară scuze“, a spus pentru CNN Freddy Ford, un purtător de cuvânt al fostului preşedinte Bush.

Cuplul nu a votat pentru un candidat la preşedinţie, a declarat Ford, însă ei au votat pentru candidaţii republicani aflaţi mai jos pe buletinul de vot.

„Mi s-a spus că George W. Bush şi Laura Bush au votat astăzi (marţi - n. red.) pentru Hillary Clinton“, a declarat mai devreme moderatoarea conservatoare de radio Rush Limbaugh.

În septembrie, presa a scris că şi fostul preşedinte american George H. W. Bush, tatăl lui George W. Bush, a decis să o voteze pe democrata Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale.

După ce Jeb Bush s-a retras din cursa pentru învestitura republicană, în februarie, familia s-a ţinut în general la distanţă de luptele de pe scena politică.

UPDATE Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat în stat, relatează BBC News.

Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Supremă a statului.

Alegeri SUA 2016: Plângere pe numele lui Eric Trump, după ce a postat pe Twitter un selfie cu buletinul de vot

Coaliţia Democratică împotriva lui Trump a depus plângere la New York vizându-l pe fiul candidatului republican la prezidenţiale, Eric Trump, care a publicat pe Twitter o fotografie cu el completându-şi buletinul de vot, relatează The Guardian.

Postarea a fost ştearsă, dar a reprezentat încălcarea unei legi veche de un secol în statul New York, care interzice publicarea votului. Legea a fost interpretată ca interzicând fotografiile făcute de telefon mobil şi selfie-urile.

„Încă o dată, familia Trump a acţionat ca şi cum legea nu li s-ar aplica“, a declarat directorul Coaliţiei, Scott Dworkin.

„Când o altă celebritate a făcut acelaşi lucru, a fost criticat de presă. Nu ar trebui să ignorăm gafa gravă a lui Eric Trump“, a adăugat el.

image

Alegeri SUA 2016: Donald Trump acuză fraude la vot

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat pentru Fox News că are informaţii că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi, relatează Reuters.

Întrebat dacă el crede că alegerile nu se vor încheia marţi noapte, Trump a spus că va trebui să aştepte să vadă „cum decurg lucrurile“ înaintre să accepte rezultatul. El a avertizat din nou că sistemul electoral este fraudat.

„Vom vedea cum decurg lucrurile. Să sperăm că decurg bine şi să sperăm că nu va trebui să ne facem griji, adică să sperăm că vom câştiga“, a spus Trump într-un interviu telefonic.

Avocaţii lui Donald Trump s-au prezentat marţi după-amiază în faţa unei instanţe statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, un semn că reprezentanţii campaniei republicane se pregătesc să lanseze o acţiune legală în cazul în care rezultatele alegerilor prezidenţiale nu sunt favorabile.

Alegeri SUA 2016: Bernie Sanders a votat pentru Hillary Clinton

Socialistul Bernie Sanders a anunţat că a votat împreună cu soţia sa pentru fosta rivală democrată, Hillary Clinton. De asemenea, senatorul şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu candidata democrată, întrucât viitorul lumii este în joc în aceste alegeri prezidenţiale, relatează CNN.

Senatorul Sanders a cerut alegătorilor să o susţină pe Pramila Jayapal pentru Congres. Acesta a precizat că revoluţia progresistă trebuie să continue şi după victoria lui Hillary Clinton.

UPDATE Probleme cu maşinile de vot în sudul statului Utah i-au obligat pe lucrătorii din secţiile de votare să recurgă la buletine de vot tipărite pe hârtie, ceea ce ar putea să afecteze zeci de mii de alegători care nu votaseră până atunci, au anunţat marţi, înainte de pânz (ora locală), autorităţile electorale, relatează The Associated Press.

Directorul autorităţii electorale din Utah Mark Thomas a precizat că o problemă de programare îi afectează pe toţi alegătorii din ţinutul Washington.

El a asubliniat că doar ţinutul Washington se confruntă cu această problemă.

Încă 52.000 de alegători înregistraţi din ţinut mai aveau să-şi exprime opţiunile.

Lucrători din secţiile de votare încearcă să soluţioneza problema computerelor şi speră ca maşinile de vot să poată fi folosite din nou.

Thomas a subliniat că autorităţile dispun de buletine de vot tipărite, ca măsură de precauţie.

Alegeri SUA 2016: Donald Trump a votat la New York

Donald Trump şi soţia sa, Melania, au votat, la New York, la Şcoala Publică 59 din Manhattan, la câteva străzi distanţă de Trump Tower.

Întrebat ce date are echipa sa în legatură cu statele unde votul se anunţă strâns. „Foarte bune! Totul este foarte bine, în general“, a răspuns candidatul republican.

image

UPDATE Agenţiile de securitate americane sunt în alertă în ziua alegerilor prezidenţiale pentru a proteja sistemul electoral de un atac cibernetic, informează NBC. 

Toate centrele de securitate cibernetică ale Departamentul pentru afaceri interne, Departamentului pentru Justiţie şi ale FBI, ca şi cele de la Pentagon, CIA şi alte agenţii sunt în alertă şi au mobilizat întregul staff pentru a contracara orice posibilă ameninţare.

Îngrijorarea este atât de mare încât oficiali ai serviciilor de informaţii au spus că, pentru prima dată, sute de experţi militari şi specialişti în atacuri cibernetice vor monitoriza informaţiile cu privire la alegerile prezidenţiale. 

UPDATE Femei din întreaga Americă poartă pantaloni, marţi, în ziua alegerilor, în semn de susţinere a candidatei democrate la preşedinţie Hillary Clinton, relatează The Associated Press.

Multe se inspiră după un grup de pe Facebook care se intitulează „Pantsuit Nation“ şi care are peste două milioane de abonaţi.

Unele femei poartă, de asemenea, alb, în memoria sufragetelor albe care au luptat, la începului anilor 1900, pentru dreptul femeilor de a vota.

Pe de altă parte, pe reţele de socializare au fost postate imagini cu două femei - topless - care protestează în timp ce sunt escortate afară dintr-o secţie de votare, la New York, potrivit postului Fox5.

image

UPDATE Eric Trump a declarat marţi că tatăl său va recunoaşte o înfrângere în alegeri dacă va fi înfrânt şi dacă rezultatele sunt „legitime şi corecte“, relatează The Associated Press.

Într-un interviu, în ziua alegerilor, pentru emisiunea MSNBC Morning Joe, fiul lui Donald Trump a declarat că „tot ceea ce vrem noi este o luptă corectă, nu doar în aceste alegeri, ci în toate alegerile“.

UPDATE În ziua alegerilor preşedintele Barack Obama s-a dus să joace baschet cu prietenii. 

UPDATE Vicepreşedintele Joe Biden a votat la ora locală 7.30 (14.30 ora României) la liceul Alexis I du Pont din localitatea Wilmington, Delaware. Demnitarul i-a îmbrăţişat pe voluntarii de la secţia de vot şi a promis că va continua să lupte împotriva inegalităţilor economice chiar şi după finalizarea mandatului său de la Casa Albă, relatează CNN.

image

Alegeri SUA 2016: Hillary şi Bill Clinton au votat în Chapaqqua

Candidata democrată la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, şi soţul său, fostul preşedinte american Bill Clinton, au votat în Chapaqqua, New York, transmite CNN.

image

UPDATE La puţin timp după ce s-au deschis secţiile de vot s-au format cozi imense. Americanii au ales să-şi exercite dreptul de vot şi apoi să meargă la serviciu sau la cursuri.

La primele ore ale dimineţii, 80 de alegatori stau la coadă pentru a vota în Manhattan, la secţia unde este aşteptat să voteze şi candidatul democrat Donald Trump, la Şcoala Publică 59 din Manhattan, la câteva străzi distanţă de Trump Tower.

Şi în Carolina de Nord , autorităţile americane au anunţat formarea unor cozi lungi la secţiile de vot.

Carolina de Nord a ajuns în centrul universului politic în ziua alegerilor americane, fiind un aşa-numit „swing-state“ extrem de important atât pentru Donald Trump, cât şi pentru Hillary Clinton. 

Autorităţile locale au precizat că aceste cozi lungi la urne sunt aşteptate doar la primele ore ale dimineţii, înainte să mergă oamenii la muncă  şi după ora locală 17.00, după ce ies de la serviciu. Secţiile de vot se vor închide la ora locală 19.30 în Carolina de Nord. 

image

Foto: EPA

UPDATE Alegerile prezidenţiale de anul acesta s-au transformat într-un soi de referendum cu privire la personalitatea candidaţilor,iar problemele de fond, care îi preocupă în general pe americani, aproape că nu mai contează.

UPDATE Candidatul democrat la vicepreşedinţie, Timothy Kaine, a votat marţi la o secţie din Virginia, relatează Fox News.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Kaine a scrie pe Twitter: „În această seară, inima mea este plină. Abia aştept următorul capitol. Haideţi să câştigăm şi să scriem istorie“.

UPDATE Birourile de vot s-au deschis dimineaţă la ora locală 06.00 (11.00 GMT, 13.00 ora României) în nouă state de pe coasta de est, relatează AFP.

Alegătorii au început să îşi exprime opţiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont şi Virginia.

UPDATE NASA a anunţat că Shane Kimbrough, astronautul american aflat în acest moment pe staţia spaţială ISS, a votat şi el. Astronauţii americani aflaţi în spaţiu pot vota din anul 1997. Kimbrough nu a dat detalii cu cine a votat.

UPDATE Într-o scrisoare către preşedintele Barack Obama, postată pe pagina sa de Facebook, premierul italian Matteo Renzi scrie: „Să sperăm că va fi fată, ca să citez titlul unui film vechi. Între timp, cred că este corect să salutăm cei opt ani de mandat ai lui Barack Obama“. 

Alegeri SUA 2016. Celebrităţi care ameninţă să părăsească Statele Unite dacă Trump va fi ales

Dacă mogulul imobiliar Donald Trump va fi ales, multe vedete au declarat că vor părăsi Statele Unite. Între cei care s-au exprimat în acest sens se numără: Whoopi Goldberg, Cher, Barbra Streisand, Samuel L. Jackson, cântăreaţa Miley Cyrus, actorii Lena Dunham, Bryan Cranston, Amy Schumer, Neve Campbell, fotomodelul Amber Rose, scriitorul Stephen King, dar şi alte personalităţi ale vieţii artistice din Statele Unite. 

Alegeri SUA 2016. Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei oraşe care au votat în alegeri

Donald Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei oraşe care au votat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează Associated Press.

Alegătorii din Dixville Notch, Hart’s Location şi Millsfield au deschis urnele de vot la miezul nopţii şi le-au închis după ce au votat toţi alegătorii înregistraţi.

Clinton a obţinut mai multe voturi la Dixville Notch (patru voturi) şi Hart’s Location (17), dar Trump a devansat-o cu mult în Millsfield (16 voturi pentru Trump şi patru pentru Clinton).

Astfel, în total, Trump a obţinut 32 din primele voturi, iar Clinton 25.

Legea din New Hampshire le permite comunităţilor cu mai puţin de 100 de alegători să voteze la miezul nopţii.

Sondajele de opinie o creditează totuşi pe fosta primă-doamnă cu un avans de 2,6 puncte procentuale, potrivit unei medii realizate ieri de RealClearPolitics.org.

De altfel, în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire, Hillary Clinton a câştigat cu patru voturi, iar Donald Trump a obţinut două.

Lupta se va da în fiecare stat american şi în capitala federală Washington, notează AFP, subliniind că în Statele Unite nu are loc un singur scrutin prezidenţial pe întreg teritoriul american, ci 51 de miniscrutine.

Alegeri SUA 2016. Vot pe patru fusuri orare

Orice cetăţean american care a împlinit 18 ani poate să voteze. Numărul alegătorilor eligibili este estimat la 225,8 milioane, însă au dreptul de a vota numai cei care se înregistrează în prealabil.

Americanii vor vota pentru preşedintele şi vicepreşedintele SUA pe un teritoriu imens, cu patru fusuri orare. Orele la care se vor deschide centrele de votare sunt stabilite de oficialităţile locale, astfel că în unele state din estul SUA votul începe la ora locală 6.00 (11.00 GMT sau 13.00 - ora României).

Primele centre de vot se vor închide pe coasta de est a Statelor Unite, începând cu ora locală 19.00 (00.00 GMT, miercuri, sau 2.00 – ora României), iar ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6.00 GMT (8.00, ora României).

Reţelele americane de televiziune vor anunţa rezultatele în fiecare stat, fiecare stat având alocat un număr de mari electori. Pentru obţinerea victoriei este necesar un număr de 270 de mari electori din totalul de 538. 

Alegeri SUA 2016. De ce votează americanii marţea?

De ce votează americanii marţea? Şi nu în orice marţi, ci neapărat în prima marţi de după prima luni din noiembrie. Tradiţia datează din 1845 şi de atunci e respectată cu sfinţenie.

Nu a fost mereu aşa. Până în 1845, fiecare stat îşi stabilea singur ziua de vot; însă, odată cu înmulţirea posibilităţilor de a comunica, au apărut şi temerile că cei ce votează mai târziu ar putea fi influenţaţi de alegătorii care merg mai devreme la urne. Aşa că în 1845, Congresul a decis - prima marţi după prima zi de luni din noiembrie.

Nu duminică - pentru că duminică e zi creştinească de odihnă. Nu luni, pentru că alegătorii aveau nevoie de timp pentru a ajunge la secţiile de vot; drumul dura cel puţin o zi. Aşa s-a ajuns la ziua de marţi.

De ce luna noiembrie? pentru că erau foarte mulţi fermieri şi aveau treabă la câmp până în octombrie. Iar din decembrie, începe iarna.

image

Alegeri SUA 2016. O campanie care va intra în istorie

În cazul în care Hillary Clinton va avea câştig de cauză, democrata va deveni prima femeie-preşedinte din istoria SUA.

Totodată, ea ar mai bifa un record: le-ar oferi democraţilor un al treilea mandat consecutiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la Franklin Roosevelt, singurul preşedinte din istoria SUA care a avut patru mandate consecutive, aflându-se la conducerea Americii din 1933 până în 1945.

Însă indiferent cine va câştiga şefia Casei Albe, campania din acest an va rămâne în istorie drept cea mai violentă din punct de vedere verbal şi, cel mai probabil, cea mai scumpă din istorie.

Invocarea constantă a amestecului Rusiei în alegerile americane şi a legăturilor miliardarului Donald Trump cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa lui Trump, insinuările potrivit cărora Hillary Clinton nu este aptă din punct de vedere medical pentru funcţia supremă în stat şi redeschiderea pe ultima sută de metri a dosarului acesteia de la FBI privind utilizarea unui server privat în perioada în care era secretar de Stat sunt numai câteva dintre elementele pe care s-au bazat discursurile pline de venin ale celor doi candidaţi.

Alegeri SUA 2016. Spre o sumă-record

De asemenea, niciodată până acum nu au fost puşi în joc atât de mulţi bani. Se aşteaptă ca sumele cheltuite în total să depăşească trei miliarde de dolari, notează „Le Figaro“.

Precedenta campanie electorală americană a costat 2,3 miliarde de dolari, sumele cheltuite pentru obţinerea şefiei Casei Albe începând să crească simţitor din 2008, când, în timpul campaniei care i-a avut ca protagonişti pe democratul Barack Obama şi republicanul John McCain, a fost depăşit pragul de 1 miliard de dolari. 

Spre comparaţie, cea mai scumpă campanie electorală din Europa a fost cea de anul trecut din Marea Britanie, în care au fost cheltuite 87 de milioane de euro (circa 96,2 milioane de dolari).

În actuala campanie, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Hillary Clinton. De altfel, democrata este campioană şi la capitolul fonduri strânse - 1,3 miliarde de dolari, faţă de 795 de milioane de dolari cât a reuşit să adune Trump, conform datelor prezentate de „The Washington Post“ la sfârşitul lunii octombrie .

Numai pentru publicitate, utilizată intens în campaniile din SUA, Clinton a cheltuit 110 milioane de dolari, în timp ce Trump s-a limitat la 20 de milioane. 

Alegeri SUA 2016. Bătălia se duce şi pentru Congres

Tot astăzi americanii vor vota şi pentru reînnoirea unei părţi a Congresului SUA. Astfel, vor fi aleşi 34 dintre cei 100 de senatori şi toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor.

În prezent, republicanii deţin controlul în ambele Camere şi se luptă pentru menţinerea acestuia. În cazul în care democrata Hillary Clinton ar câştiga şefia Casei Albe, o majoritate în Congres le-ar permite republicanilor să-i blocheze acesteia o serie de iniţiative politice, exact aşa cum au făcut şi în cazul lui Barack Obama.

Deomocraţii speră însă să câştige majoritatea în Senat, în timp ce republicanii ar urma să-şi păstreze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

Alegeri SUA 2016. Mulţi au votat deja

Aproape 42 de milioane de cetăţeni americani şi-au exprimat deja opţiunea în statele care permit votul anticipat. Dar aceste voturi vor fi numărate abia în ziua alegerilor, după închiderea urnelor.

Chiar şi aşa, pe baza sondajelor şi analizelor făcute se pot creiona câteva tendinţe. Astfel, subliniază experţi citaţi de AFP, alegătorii înregistraţi ca democraţi au fost mai numeroşi decât cei republicani în unele state, însă participarea tinerilor şi persoanelor de culoare, componentă esenţială în victoria lui Barack Obama în 2008, nu a părut să-i fie favorabilă democratei Hillary Clinton. 

Totuşi, în avantajul ei ar putea fi faptul că în mai multe state, printre care Nevada şi Florida, hispanicii s-au mobilizat.

Alegeri SUA 2016. Statele-cheie pentru obţinerea victoriei

Numele viitorului preşedinte al SUA depinde de modul în care vor vota 11 state americane: Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Carolina de Nord, Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, New Hampshire şi Virginia. Miza constă în obţinerea voturilor marilor electori, cruciale pentru câştigarea prezidenţialelor.  

Unele dintre aceste state, precum Florida, pot să facă şi să desfacă victorii, câteodată chiar şi la diferenţe de câteva sute de voturi aşa cum s-a întâmplat în anul 2000, când au candidat George W. Bush şi Al Gore, notează AFP.

În acest context, în ultimele zile, ambele tabere au organizat evenimente electorale în acest stat, urmărind să atragă cât mai mulţi alegători şi, mai ales, să-i determine să se prezinte la urne, relevă Reuters.

Democraţii au vizat în special electoratul latino-american, care ar putea deţine cheia victoriei lui Hillary Clinton, „la presidenta“, cum îi spun hispanicii.

Un sondaj realizat de companiile The Tarrance Group şi Bendixen and Amandi a arătat că 60% dintre hispanicii care s-au înregistrat să voteze în Florida o preferă pe Clinton, iar 30%, pe Trump.

În Nevada, un alt stat considerat cheie, diferenţa este şi mai mare - 72% o susţin pe Clinton, iar 19%, pe Trump. Totodată, potrivit Associated Press, în Nevada democraţii au în plus faţă de republicani aproximativ 70.000 de alegători înregistraţi. 

Trump, care a simţit că este posibil să piardă acest stat, a venit la sfârşitul săptămânii trecute aici pentru a participa la un miting electoral

Conştient fiind că rata de participare la votul anticipat a fost mare şi, cel mai probabil, favorabilă lui Clinton, republicanul a încercat să ironizeze această situaţie: „(Democraţii, n.red) nu au obţinut votul de care aveau nevoie pentru a ne opri marţi. Marţi este ziua noastră în acest stat“, a afirmat Donald Trump, într-un ultim tur de forţă înainte de ziua decisivă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite