Alegeri SUA 2016: Donald Trump şi Bernie Sanders, victorii detaşate în alegerile primare din New Hampshire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Donald Trump a câştigat detaşat alegerile primare din New Hampshire pentru nominalizarea Partidului Republican în cursa pentru preşedinţia SUA. În tabăra democrată, senatorul Bernie Sanders a învins-o fără drept de apel pe Hillary Clinton. Alegerile primare din New Hampshire s-au remarcat printr-o prezenţă record la urne.

Trump, un magnat al imobiliarelor, a reuşit astfel să atenueze eşecul pe care l-a înregistrat săptămâna

trecută în Iowa, un mic stat agricol care nu a rezonat la afirmaţiile sale războinice. Însă în New Hampshire, declaraţiile incendiare ale lui Trump, care denunţă incompetenţa liderilor politici şi propune soluţii radicale pentru ca America să devină din nou „măreaţă“, au avut ecouri puternice în rândul electoratului.

Acestea s-au tradus prin obţinerea de către Trump a 35,13% din voturile republicanilor, cu aproape 20 de procente mai mult faţă de cât a obţinut următorul clasat - guvernatorul de Ohio John Kasich, un republican cu vederi mai degrabă moderate.

După anunţarea rezultatelor parţiale, Donald Trump, care nu s-a remarcat niciodată printr-o atitudine elegantă la adresa adversarilor săi politici, şi-a felicitat contracandidaţii, dar a promis că va reveni la cea care l-a consacrat. „Mâine: bum, bum“, a spus el, făcând astfel referire la declaraţiile explozive care l-au adus pe prima pagină a ziarelor în timpul campaniei electorale.

În tabăra democrată, senatorul Bernie Sanders, care promite o revoluţie politică şi care a pierdut la mustaţă alegerile din Iowa în faţa rivalei sale Hillary Clinton, a reuşit să obţină o victorie zdrobitoare. Sanders, în vârstă de 74 de ani, a obţinut 59,97% din voturi, cu peste 20% mai mult faţă de fostul Secretar de Stat american, care a avut de partea sa numai 38,4%.

image

Victoria lui Trump îi întăreşte acestuia poziţia de favorit în cursa republicană, deşi campania sa a fost marcată de declaraţii considerate scandaloase, precum propunerea de deportare a tuturor imigranţilor ilegali sau cea de interzicere a accesului musulmanilor în Statele Unite.

În tabăra democrată, echipa de campanie a lui Hillary Clinton a dat publicităţii o declaraţie în care admite înfrângerea din New Hampshire. Şeful ei de campanie, Robby Mook, a declarat presei că nominalizarea democrată va fi decisă, cel mai probabil, în martie. Campania lui Clinton speră că voturile persoanelor de culoare şi ale hispanicilor vor fi cheia pentru victoria sa şi speră să obţină un rezultat mai bun în următoarele alegeri primare din Nevada şi Carolina de Sud, unde ponderea acestor minorităţi este mai mare.

Clinton l-a felicitat pe Sanders pentru victorie

Hillary Clinton, pe Twitter: Către Bernie Sanders, felicitări. Către New Hampshire, mulţumesc. Şi către voluntarii noştri: Sunt foarte recunoscătoare pentru ce aţi construit. Acum mergem mai departe. 

Ulterior, Clinton a ţinut şi un discurs în faţa susţinătorilor ei.

image

„Vreau să vă spun că încă iubesc New Hampshire şi îl voi iubi întotdeauna. Acum vom duce campania aceasta în toată ţara. Vom lupta pentru fiecare vot în fiecare stat. Vom face o diferenţă reală în vieţile oamenilor”, a spus Clinton.

„Oamenii au tot dreptul să fie furioşi. Dar le e foame şi au o foame de soluţii. Ce vom face? Cine este cel mai bun candidat care poate face schimbări? Asta vă promit: Voi munci mai mult ca oricine să fac cu adevărat schimbări pentru a vă face vieţile mai bune”, a continuat ea.

„Ştiu că mai am de muncit, în particular în rândul oamenilor tineri, dar... chiar dacă nu mă susţin acum, eu îi susţin. Pentru că ştiu că am avut o viaţă binecucântată, dar ştiu şi cum e să te împiedici şi să cazi. Nu contează dacă cazi, contează să te ridici”, a încheiat Clinton. 

Presa internaţională notează că discursul ei a fost unul plin de energie şi nu unul tipic pentru un candidat învins.

Sanders: E o revoluţie politică

Şi BernieSanders a ţinut un discurs înflăcărat, în aplauzele şi uralele susţinătorilor săi.

image

„Mulţumesc, New Hampshire! La scurt timp după închiderea urnelor, Hillary Clinton m-a sunat şi a fost foarte elegantă în felicitări, îi mulţumesc pentru telefon şi o felicit pe ea şi pe suporterii ei pentru campania viguroasă. Vreau să folosesc acest prilej pentru a mulţumi voluntarilor de aici care au muncit fără pauză... Am câştigat datorită energiei vostre. Vă mulţumesc tuturor”, a spus Sanders.

Senatorul spune că victoria sa şi mesajul său „vor avea ecou din Maine până în California. Şi mesajul este că guvernul acestei mari ţări aparţine tuturor oamenilor, şi nu doar unora”.

El pune victoria sa pe seama prezenţei record la vot.

„Din cauza acestei prezenţe uriaşe am câştigat. pentru că am extras energia şi entuziasmul de care Partidul Democrat au nevoie pentru a câştiga în noiembrie. Asta se va întâmpla în toată ţara. În această seară am dat un semnal sistemului politic din ţară că poporul american nu va accepta un sistem corupt de finanţare a campaniilor şi că nu vom accepta o economie măsluită”, a mai spus Sanders.

„Voi fi în New York în seara asta şi mâine. Dar nu merg acolo pentru a strânge fonduri de campanie de pe Wall Street. În schimb, am să organizez o strângere de fonduri chiar aici, chiar acum, în toată America. Mergeţi pe berniesanders.com şi contribuiţi. Ajutaţi-ne să strângem banii de care avem nevoie pentru a continua lupta în Nevada, Carolina de Sud şi statele din Super Tuesday [marţi, 1 martie, vor avea loc alegeri primare concomitent în 15 state americane - n.r]”, le-a cerut Sanders susţinătorilor lui.

Donald Trump, săgeţi către Sanders

Donald Trump, câştigătorul cursei republicane, a urcat pe scenă, în faţa susţinătorilor săi, după ce aceştia au urmărit discursul democratului Bernie Sanders. 

image

Miliardarul şi-a început discursul cu obişnuitele mulţumiri către electoratul din New Hampshire şi către familia sa, dar a trecut repede la o serie de săgeţi la adresa lui Sanders.

„Felicitări lui Bernie. Însă am auzit părţi din discursul său - vrea să dea părţi din ţară altora! Nu putem lăsa asta să se întâmple. Noi vrem să facem America mare din nou. O să batem China şi Japonia”, a spus Trump.

„Voi fi preşedintele cel mai bun pentru locurile de muncă pe care Dumnezeu l-a creat vreodată. Ţineţi minte asta”, mai spune Trump, care susţine că şomajul în Statele Unite nu este de 5,5%, cât arată datele oficiale, ci de 42%. 

Kasich, surpriza serii: Este magie în aer

John Kasich, guvernator al statului Ohio, a produs surpriza serii în alegerile din New Hampshire. Până acum, candidatul a avut scoruri modeste în sondajele de opinie şi nu s-a detaşat niciodată de pluton.

image

„Media a tot spus: poţi să iei un scor bun? Ştiţi ce le-am spus? Că am o asigurare. Asta sunteţi voi. Cum poate un tip ca mine să vă mulţumească pentru nenumăratele ore de muncă voluntară?”, le-a spus Kasich susţinătorilor.

„Este o magie în aer cu campania asta, pentru că nu o vedem doar ca pe o campanie ci ca pe o oportunitate de a schimba ţara”, crede Kasich.

Acesta s-a lăudat, în aplauzele susţinătorilor, că, în comparaţie cu alţi contracandidaţi, nu a dus o campanie negativă, bazată pe atacuri la adresa adversarilor.

„Poate întoarcem o pagină în această parte întunecată a politicii americane”, a mai spus Kasich.

Kasich spune că Statele Unite au nevoie de locuri de muncă, dar, mai mult decât atât, au nevoie de „o întoarcere la America pe care eu o ştiu. În care toţi ne liniştim vieţile. Pentru că suntem toţi făcuţi să schimbăm lumea, dacă ne liniştim. Nu e nevoie de guvern. E nevoie de inimile noastre pentru a schimba America. De asăzi am să fiu mai liniştit şi am să îmi petrec timpul ascultând, ajutând şi aducând oamenii împreună”, a spus candidatul republican.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite