Alegeri SUA 2016. Dezbaterea finală dintre Donald Trump şi Hillary Clinton: „Am fost în ţări unde forţau femeile să facă copii, precum în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a treia dezbatere şi ultima a prezidenţiabililor americani - democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump - a avut loc la Universitatea din Nevada, Las Vegas. Într-un dialog presărat cu ciocniri pe o serie largă de probleme, inclusiv relaţiile cu Rusia, controlul armelor şi drepturile de avort, Donald Trump a declarat că nu poate garanta că va accepta rezultatul alegerilor, dacă el pierde.

UPDATE 8:30 - Sondaj CNN: Clinton a câştigat dezbaterea cu Trump

Candidata democrată Hillary Clinton a câştigat dezbaterea electorală de miercuri împotriva republicanului Donald Trump, ceea ce înseamnă a treia sa victorie consecutivă în înfruntările cu omul de afaceri new-yorkez, arată un sondaj CNN/ORC.

UPDATE 06.15 Declaraţii de încheiere:

Clinton: ”Fac un apel către toţi americanii, pentru că avem nevoie de toată lumea. Lasă-mă să vorbesc direct către cameră. Avem nevoie de talentele voastre. Am văzut preşedinţia de aproape. Responsabilitate şi oportunitate. Am făcut din cauza copiilor şi a familiilor munca vieţii mele. Aceasta va fi misiunea mea. Familiile împotriva intereselor corporatiste. Daţi-mi o şansă”.

Trump: ”Ea strânge bani de la oameni pe care vrea să îi controleze. Nu merge aşa. Noi vom face America mare din nou. Avem o armată sărăcită. Vom avea grijă de veteranii noştri. Femeile şi politiştii nerespectaţi. Oraşe interioare... împuşcaţi în timp ce mergi spre magazin. Tot ceea ce ea făcut este să vorbească cu afro-americani şi latini. Vom face America mai puternică din nou... trebuie să înceapă acum. Nu mai putem suporta încă patru ani de Barack Obama şi asta e ceea ce vei obţine atunci când ea va ajunge preşedinte".

LIVE VIDEO Dezbaterea prezidenţială

UPDATE 05.55 Ultima temă: datoria publică naţională.

Trump: ”Am de gând să creez o grămadă de locuri de muncă şi să ating o creştere de 6%, cu ”maşina mea economică extraordinară", protecţionismul. Bariere comerciale. 

Clinton: "Dacă te uiţi la datorie, eu plătesc pentru tot ceea ce propun... vom avea ceea ce economiştii numesc creştere «de mijloc»... Vreau să investesc în tine, vreau să investesc în familia ta... Trump a început ca un milionar...”.

Întrebare pentru Trump: Vei creşte taxele pentru a salva Medicaid şi Medicare şi Securitatea Socială?

Trump răspunde că va tăia taxele, va creşte economia, va abroga şi înlocui Obamacare, în timp ce Hillary doar va face politica Obamacare mai ”rea”.

Clinton răspunde că este nevoie să strângă bani în fondul de securitate socială prin creşterea impozitelor aplicate bogaţilor, însă în mijlocul frazei Trump o întrerupe spunând: ”Ce femeie rea”.

UPDATE 05.40 Întrebare: Ce se poate face pentru a se asigura că ISIS nu revine în locurile în care a fost învins, ca de exemplu în Mosul?

Clinton răspunde: "Sunt încrezătoare că munca grea pe care consilierii militari americani au făcut-o va da roade, dar noi ştim că încă avem multă muncă grea de dus".

Mii de civili au fugit din Mosul si regiunea înconjurătoare către taberele de refugiaţi din Siria sfâşiată de război. Forţele irakiene au continuat să avanseze în cucerirea Mosul, cel mai populat oraş sub controlul Statului Islamic.

Trump susţine că ofensiva irakiană în Mosul este aranjată pentru a o face pe Clinton să "arate dur".

Întrebare pentru Trump: Ai folosi trupele americane în Siria sau Irak?

Trump evită o replică directă şi răspunde: "Mosul atât de trist. Am avut Mosul (...) Acum vreo trei luni am început să citesc că ei vor să atace... oare ce s-a întâmplat cu elementul de surpriză... aceşti oameni au părăsit zona (...)”. Trump salută "prostia ţării noastre" şi spune că singurul motiv pentru care Irakul atacă în Mosul se datorează faptului că Clinton candidează pentru funcţia de preşedinte. "Ea a vrut să arate dur".

Clinton aduce în vedere problema importantă a milioanelor de oameni strămutaţi înăuntrul şi în afara Siriei care au nevoie de ajutor, făcând o remarcă isteaţă: ”Nu voi lăsa pe nimeni neverificat să intre în ţara noastră, dar nu voi închide uşa în faţa femeilor şi copiilor”. Clinton menţionează cazul atacatorului din clubul Pulse care ”s-a născut în Queens, în acelaşi loc ca Donald Trump”.

UPDATE 05.30 Întrebare pentru Trump: Vei accepta rezultatul alegerilor?

Trump răspunde: ”Voi lua o decizie în acel moment”.

UPDATE 05.25 Următoarea temă: capacitatea de a fi preşedinte. 

Wallace ajunge la acuzaţiile celor nouă femei care îl învinovăţesc pe Trump că le-a pipăit şi sărutat. Trump răspunde că aceste poveşti au fost în mare parte lămurite de faptul că el nu îi cunoaşte pe acei oameni şi că are senzaţia că cine l-a acuzat a fost de fapt campania lui Clinton. "Poveştile erau complet false, iar eu nu-mi vor cere nici măcar scuze faţă de soţia mea, care stă chiar aici, pentru că nu am făcut chiar nimic", a spus Trump.

Clinton îl atacă pe Trump cu propriile lui cuvinte: ”La ultima dezbatere l-am auzit pe Donald vorbind despre ce le-a făcut acelor femei. Trump a spus că el n-ar fi putut face aşa ceva pentru că ele nu erau destul de atrăgătoare”. 

Trump neagă că ar fi spus aceste lucruri şi precizează că nimeni nu are mai mult respect pentru femei decât el, mutând discuţia către subiectul său preferat: emailurile lui Clinton. 

Trump o condamnă pe Clinton de o infracţiune, fără a exista un proces, spunându-i că a primit o citaţie de la Congresul Statelor Unite ale Americii în legătură cu emailurile. El spune că ea ar trebui pedepsită mai aspru: ”Ea nu ar trebui să fie lăsată să voteze. E vinovată de o infracţiune serioasă”.

Întrebare pentru Clinton: La confirmarea în Senat ai promis că nu vei intra în conflict de interese cu Fundatia Clinton, însă donatorii au avut acces special, arată emailurile WikiLeaks. Ţi-ai păstrat angajamentul?

Clinton răspunde: ”Tot ceea ce am făcut ca secretar de stat a fost în scopul promovării interesului ţării noastre şi al valorilor noastre”, precizând că fundaţia sa a cheltuit 90% din banii donaţi pe programe globale. Ea mută jocul către fundaţia lui Trump, care a luat bani de la oameni şi a construit un portret de 2 metri al lui Trump. 

Trump răspunde că banii donaţi merg către caritate şi neagă că fondurile fundaţiei au fost folosite pentru a plăti o penalizare la Palm Beach County.

UPDATE 05.15 Clinton face o paralelă la experienţa sa din ultimii 30 de ani, subliniind contrastul dintre uciderea lui bin Laden şi imaginea lui Trump dirijând emisiunea de entertainment ”Celebrity Apprentice”.

Trump răspunde că este mândru de experienţa ei şi spune ”Priviţi către Siria”. ”Ea ne-a adus ISIS”, repetă de două ori Trump, ”Ea ne-a adus ISIS atât de sigur ca tine stând aici”.

UPDATE 04.55 Următoarea întrebare vizează economia, respectiv impozite, cheltuieli şi reglementare: ”Veţi crea mai multe locuri de muncă şi creştere economică?”

Clinton abordează clişee precum ”atunci când clasa de mijloc înfloreşte, ţara înfloreşte”, menţionează cel mai mare program pentru locurile de muncă din secolul 20 încoace, precizează că va crea noi locuri de muncă şi va susţine ”energia curată”, precizând că ”oamenii săraci care lucrează full-time nu ar trebuie să fie încă săraci”.  

Clinton precizează că Trump ar putea costa economia 3 milioane de locuri de muncă, prin planul său de a tăia taxele impuse celor bogaţi. 

Trump răspunde că acesta este planul său, să taie masiv taxele, să reducă impozitele pe afaceri, pentru a ”pune din nou motorul pe roate”.

Prezentatorul atacă planul locurilor de muncă al lui Hillary. Wallace spune că acesta seamănă cu planul Obama de stimulare care nu a produs creştere majoră. 

UPDATE 04.46 Până acum, Hillary Clinton are un avantaj evident în faţa lui Trump, dezbaterea concentrându-se pe punctele forte ale lui Clinton, precum expertiza politică, şi nu pe ale lui Trump, adică atacurile viscerale la Clinton.

UPDATE 04.43 Următorul subiect este imigraţia.

Trump spune că Hillary vrea să le acorde amnistie. El precizează că ”patru mame din mulţime au copii care au fost ucişi de imigranţi ilegali” şi subliniază că SUA trebuie să aibă graniţe puternice. 

El lansează şi o întrebare: ”Construim un zid? Construim un zid? Cineva?”

Clinton susţine însă că nu vrea să destrame familiile, menţionând cazul unei fete născute în SUA, în timp ce părinţii ei nu. Ea spune că nu vrea să vadă părinţii despărţiţi de copii şi nu vrea să vadă forţa de deportare imaginată de Trump.

Ea susţine securizarea graniţelor, dar vrea să prioritizeze infractorii violenţi pentru deportare. 

Prezentatorul citează emailuri ale lui Clinton dintr-o tranşă eliberată de WikiLeaks, în care se menţionează că ea spune: ”Visul meu este o piaţă comună cu comerţ liber şi graniţe deschise”. Clinton precizează că discuţia era despre energie şi despre comerţul cu energie cu vecinii ţării. 

Ea precizează că ce este cu adevărat important despre WikiLeaks este că guvernul rus s-a angajat în spionaj împotriva americanilor, acesta venind de la cele mai înalte niveluri, de la Vladimir Putin însuşi, pentru a influenţa aceste alegeri. 

Ea pune cea mai importantă întrebare a serii: ”Va recunoaşte Donald Trump că Rusia face acest lucru?”, reuşind să câştige o mare luptă cu Trump, asupra refuzului său de a-l condamna pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Trump răspunde ironic: ”Acela a fost un pivot important” Mulţimea râde. Trump spune că nici nu îl ştie pe Putin şi că Putin nu are respect pentru Clinton sau pentru preşedintele american. Clinton răspunde că acest lucru se întâmplă pentru că Putin ar prefera mai degrabă o marionetă ca preşedinte al Statelor Unite. 

Trump răspunde acuzând-o pe Clinton că este ”păpuşa”, iar Clinton îl acuză pe Trump că acceptă ajutorul lui Putin.

Discuţia a fost mutată apoi de Clinton către puterea nucleară, reuşind să îl atace din nou pe Trump, acuzându-l că a încurajat proliferarea nucleară.

România, invocată în ultima dezbatere electorală din SUA, în disputa privind dreptul la avort

UPDATE 04.30 Următoarea întrebare vizează avortul: ”Doriţi ca instanţa să răstoarne Roe v Wade? (n.r. - o decizie de referinţă a Curţii Supreme a SUA cu privire la problema avortului)

Trump răspunde că ”dacă acest lucru se va întâmpla ... aş crede că mergem înapoi către statele individuale". 

Clinton îşi dă ochii peste cap după răspunsul lui. Ea răspunde că susţine cu tărie Roe v Wade, comparând o interzicere a avortului cu situaţia din România comunistă. „Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie să le ia orice femeie şi familia ei şi nu cred că ar trebui luată de Guvern” a spus Clinton.

Ea a povestit că a mers în ţări unde avortul era interzis, precum România. „Am fost în ţări unde Guvernul obliga femeile facă avort, precum China, sau unde obligă femeile să nască, precum în România”, a declarat ea.

UPDATE 04.27 Prezentatorul o citează pe Hillary care a spus anterior:”curtea supremă se înşală asupra celui de-al doilea amendament”, dar Clinton lămureşte că susţine amendamentul şi respectă tradiţia portului armelor. Ea precizează însă că poate exista control mai rezonabil. 

Întrebat de ce susţine legea dreptului de a purta arme, Trump răspunde că în Chicago există extrem de multă violenţă a armelor, în ciuda unui control puternic, evitând oarecum întrebarea

UPDATE 04.20 Cei doi candidaţi au fost prezentaţi. Prima întrebare adresată este despre curtea supremă: ”Unde vreţi să vedeţi că va duce curtea supremă ţara şi care este viziunea voastră despre cum constituţia trebuie interpretată? 

Hillary Clinton răspunde prima. Potrivit ei, curtea supremă ridică ”problemele centrale” şi decide ce fel de ţară vor fi Statele Unite. Ea precizează că instituţia ”trebuie să stea de partea cetăţenilor americani, nu de partea corporaţiilor şi a bogăţiei”. 

Clinton este contestată tocmai pentru că este un apropiat al corporaţiilor. 

Ea mai menţionează drepturile femeilor şi drepturile LGBT. ”Curtea Supremă trebuie să ne reprezinte pe toţi”, spune ea. 

Trump continuă: ”Curtea supremă este tot despre ce este vorba”, iar apoi trece la discuţia despre propria persoană, criticând-o pe Ruth Bader Ginsburg, un favorit al stângii, pentru remarcile sale despre el.

Trump aduce în discuţie şi cel de-al doilea amendament al Constituţiei SUA, cel care oferă cetăţenilor dreptul de a avea arme, şi spune că dacă Hillary Clinton va ieşi preşedinte, acest amendament va fi doar o mică replică a ceea ce este în prezent. 

El spune că va numi judecători cu "înclinaţii conservatoare", care vor proteja armele şi vor interpreta constituţia modul în care fondatorii au intenţionat.

-ŞTIREA INIŢIALĂ-

Cel de-al treilea şi ultimul duel va dura, ca şi precedentele, 90 de minute, nu va fi întrerupt de pauze publicitare şi va fi moderat de prezentatorul Fox News Sunday, Chris Wallace, de trei ori câştigător al premiului Emmy şi cunoscut pentru întrebările tăioase pe care le adresează atât democraţilor, cât şi republicanilor. 

Confruntarea este împărţită în şase segmente a câte 15 minute pe teme ce vor fi alese de Wallace. Fiecare candidat va avea la dispoziţie două minute pentru a răspunde la o întrebare şi, apoi, o altă şansă de a-i răspunde rivalului, notează politico.eu.

Cele şase subiecte ale dezbaterii vor fi imigraţia; beneficiile sociale şi datoriile; Curtea Supremă, economia; politica externă şi capacitatea fiecărui candidat de a îndeplini funcţia de preşedinte.

Sufocaţi de acuzaţii

Deşi de-a lungul timpului a treia dezbatere prezidenţială din Statele Unite a fost mai puţin interesantă ca precedentele, este de aşteptat ca ultimul duel Clinton-Trump să fie urmărit de un număr mare de telespectatori.

Motivul pentru care această confruntare finală dintre cei doi candidaţi la Casa Albă ar putea fi o excepţie îl reprezintă acuzaţia lui Donald Trump potrivit căreia echipa de campanie a lui Hillary Clinton, media şi sistemul politic complotează pentru a „falsifica“ scrutinul din 8 noiembrie, scrie DPA.

Candidatul republican afirmă că aceste alegeri vor fi manipulate şi pentru că în presă a apărut o înregistrare video din 2005 în care el apare făcând comentarii, împreună cu o vedetă de televiziune, despre modul în care ar pipăi şi ar săruta femei fără consimţământul lor.

După difuzarea acestei înregistrări, acuzaţiile la adresa lui Trump au devenit principalul subiect de interes în campania electorală din Statele Unite. În cea de-a doua dezbatere, desfăşurată pe 9 octombrie, candidatul republican a dezminţit că s-ar fi comportat într-o asemenea manieră şi a precizat că a fost vorba despre o „discuţie de vestiar“.

De atunci, însă, zece femei l-au acuzat public pe Trump că le-a făcut avansuri sexuale, majoritatea cazurilor având loc cu peste un deceniu în urmă.

Republicanul nu are nimic de pierdut

În contextul în care campania intră în ultimele trei săptămâni, Hillary Clinton conduce detaşat în sondaje la nivel naţional. Potrivit site-ului RealClearPolitics.com, candidata democrată îl devansează cu o medie de 6,9 puncte procentuale, în cele mai importante sondaje, pe magnatul în domeniul imobiliar (48,9% pentru Clinton faţă de 42% pentru Trump).

Puţini analişti politici cred că prestaţia lui Trump din ultima dezbatere televizată ar putea schimba semnificativ această situaţie.

Aaron Kall, responsabil de dezbateri în cadrul Universităţii Michigan, consideră că în duelul din Las Vegas candidatul republican „nu ar trebui să simtă vreo presiune întrucât nu mai are nimic de pierdut“.

„Nu este nevoie ca el să iasă la bătaie pe toate subiectele“, a explicat Kall, adăugând că Trump ar trebui să se concentreze pe chestiuni precum cazul serverului privat de e-mail al lui Hillary Clinton şi recentele dezvăluiri WikiLeaks referitoare la candidata democrată, despre care miliardarul new-yorkez a spus că este „cea mai coruptă persoană care a candidat vreodată la preşedinţie“.

Un duel psihologic

Dezbaterea se anunţă a fi un duel psihologic. Trump a invitat-o în public pe Patricia Smith, mama unuia dintre cei patru americani ucişi în 2012 în atacul asupra Consulatului american din Benghazi, Libia, Smith acuzând-o pe Clinton de implicare în moartea fiului ei, notează CNN.

Potrivit New York Post, Trump l-a invitat la dezbatere şi pe fratele vitreg al lui Obama – Malik Obama, care l-a numit pe fostul dictator Moammar Gadhafi drept unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. 

În acest timp, fosta Primă Doamnă ar urma să-i aducă pe Meg Whitman şi Mark Cuban, creditori ai magnatului în domeniul imobiliar, care se prezintă drept multimiliardar.

Prima dezbatere Clinton-Trump, desfăşurată pe 26 septembrie, a fost urmărită de 84 de milioane de telespectatori, iar cea de-a doua, organizată pe 9 octombrie, de 66,5 milioane de telespectatori.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite