Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Alegeri SUA 2020. Bătrânul socialist Bernie Sanders, criticat din cauza înclinaţiilor sale pentru regimurile comuniste

34
26 Feb 2020 20:25:15
Autor: Ion Gaidau
Bernie Sanders FOTO EPA-EFE
Bernie Sanders FOTO EPA-EFE

Bernie Sanders, actualul favorit în cursa pentru obţinerea învestiturii democrate la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, a devenit începând de duminică ţinta unor critici aspre după ce a apărat o parte din moştenirea fostului dictator cubanez Fidel Castro.

Un socialist autoproclamat, bătrânul senator este atacat în tabăra sa după ce a salutat programul masiv de alfabetizare dus de Fidel Castro după preluarea puterii în Cuba, în 1959.

„Este acesta un lucru rău, chiar dacă l-a făcut Fidel Castro?“, a întrebat el duminică în cadrul emisiunii „60 Minutes“ de la CBS.

Declaraţiile sale au stârnit o avalanşă de critici, mai ales din partea adversarilor din alegerile primare democrate, într-o ţară în care socialismul le aminteşte încă unora de Războiul Rece, relatează AFP.

„Să nu ne lăsăm păcăliţi: comentariile (lui Sanders, n. red.) fac parte dintr-o tendinţă mai amplă, prezentă dintotdeauna în viaţa sa, de a îmbrăţişa (tezele, n. red.) unor lideri şi guverne autocrate din lume“, a atras atenţia echipa de campanie a lui Joe Biden, într-un comunicat. Joe Biden a denunţat o „admiraţie“ a lui Sanders faţă de elemente ale dictaturii lui Castro.

Miliardarul Michael Bloomberg, care, alături de Joe Biden, reprezintă aripa moderată a Partidului Democrat, l-a ironizat pe Bernie Sanders pe Twitter. „Fidel Castro a lăsat moştenirea sumbră a lagărelor de muncă forţată, a represiunii religioase, a sărăciei la scară largă, a plutoanelor de execuţie şi a uciderii a mii (de cubanezi). Aşa e, Bernie, să vorbim despre programul său de alfabetizare“, a scris Bloomberg.

Fostul primar de South Bend (Indiana) Pete Buttigieg a condamnat o încercare a unui candidat la prezidenţiale de a „încuraja oamenii să privească partea bună a regimului castrist“.

Şi alte voci s-au exprimat în cadrul taberei democrate, în special membri ai comunităţii americano-cubaneze. Debbie Mucarsel-Powell, membră pentru Florida în Camera Reprezentanţilor, a condamnat afirmaţiile lui Sanders, considerându-le „absolut inacceptabile“. „Regimul Castro a asasinat şi trimis la închisoare disidenţi, făcând un rău de nedescris multor familii de la sud de Florida“, a subliniat ea pe Twitter.

Nici reacţia lui Donald Trump nu s-a lăsat aşteptată, preşedintele american calificându-l drept un comunist periculos.

Călătorii în Cuba lui Castro şi Uniunea Sovietică

Un activist de stânga în tinereţe, Bernie Sanders a luptat pentru drepturi civile pe când era student la Universitatea din Chicago, apoi s-a poziţionat contra războiului din Vietnam. Şi-a început cariera de politician ca „independent“.

În plin Război Rece, a făcut mai multe călătorii în Uniunea Sovietică, Cuba şi Nicaragua în calitate de primar al oraşului Burlington. Declaraţii şi fotografii cu el din timpul acestor călătorii efectuate în anii 1980 au apărut în ultimele zile în presa de peste Atlantic şi pe reţelele de socializare.

În 1985, el a salutat la televiziunea municipal programul de alfabetizare şi sistemul gratuit de sănătate din Nicaragua sandiniştilor, unde fusese într-o vizită de o săptămână.

În 1986, într-un discurs la Universitatea din Vermont, s-a declarat entuziasmat de Revoluţia Cubaneză, în cursul căreia, potrivit lui, „săracii s-au răsculat împotriva bogaţilor hapsâni“.

În 1988, la întoarcerea dintr-o călătorie din Uniunea Sovietică, s-a declarat „impresionat“ de sistemul de transport public şi „foarte frumoasele“ gări ale Moscovei.

În opinia directorului Fundaţiei pentru victimele comunismului, Marion Smith, aceste comentarii reprezintă un „ultraj crud la adresa milioanelor de victime ale comunismului din întreaga lume“.

Presat să-şi prezinte scuze, Sanders a plusat luni seară, într-o dezbatere la CNN.

„Cred că este ceva bun să înveţi oamenii să citească şi să scrie“, a insistat el. „Acesta este adevărul şi acestea sunt faptele, sfârşitul discuţiei“, a adăugat senatorul de Vermont.

Această polemică vine după un avertisment alarmant al comunităţii americane de informaţii. Într-un briefing prezentat la începutul lui februarie unor aleşi americani, serviciile secrete de peste Atlantic avertizează că Rusia încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie anul acesta, mizând pe doi candidaţi: Donald Trump şi Bernie Sanders. Trump a denunţat concluziile acestei informări şi l-a demis pe şeful interimar al agenţiei, Joe Maguire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Index 4.2
26.02.2020, 20:50:46

America are nevoie de presedinte moderat si nu extremisti gen Trampa ori Bernny!

-7 (7 voturi)
aglaia vāsîi
26.02.2020, 20:59:48

Bernie is NOT an extremist, he is a well-meaning social-democrat!...however those who relentlessly push this absurd narrative are extremely gullible, stupid, mean or all the above... On the other hand Trump aka Agent Orange is the most dangerous thing known to mankind in history!!!

-3 (7 voturi)
Pontus Euxinus
26.02.2020, 23:50:55

@coana aglaia On the other hand, plimba ursu'

+3 (5 voturi)
Ncita Co
26.02.2020, 22:45:31

În primul rând, dacă Berie a fost cooptat în competiție cu candidații democrați ar trebui să îl lase să câștige, dacă așa votează alegătorii. Altfel e joc de glezne. E cam târziu să se ridice problema “socialismului” lui Bernie. Ce e “socialismul” lui Bernie? - asigurare medicală pentru toți și mult mai ieftină decât e acum - asigurare pentru copii - învățământ gratuit - taxarea super magnaților pentru a finanța cele trei de mai sus. Atât! De mult trebuiau implementate. Care țară civilizată, în afară de state, n-are implementate aceste programe? Canada, Germania, Franța, UK, Japonia, Italia, Spania, etc. etc.... Toate le au și nu zbiară că socialismul le distruge.

-4 (10 voturi)
Necula Mario
26.02.2020, 22:52:01

Romania are nevoie de un presedinte moderat precum Bernard Sanders!... Sanders este mai moderat decat Stalin , Mao si Pol Pot... Numai expertii in ...moderatie ...ar putea sesiza moderatia , lui sanders... Daca nu presedinte al Romnaiei, cel putin ministrul educatiei din Romania... sanders are un fetis cu cititul si scrisul . Poate va reusi sa-i invete sa citeasca si pe mioriticii care au obtinut deja diploma de bacalaureat... Hei rup , hei rup...Urrrraaaaa...Analfabeti din toate tarile Uniti-va!... O singutra eroare in Articolul de mai sus : Astazi in partidul Democrat American , NU MAI EXISTA MODERATI !!!...TOTI sunt Radicali, Extreminsti , Virulenti si Intoleranti... Singurile distinctii fara , deosebiri sunt acelea ca unuii din Democrati sunt ; troskyisti altii bolsevici , altii stalinisti, altii maoistii , altii leninsti , iar cativa marxisti... Democratii astia este adevarat , au o dragoste mare fata de saraci. Numeni nu contesta aceasta dragoste eternl. De fiecare data cand sunt la putere( vezi Obama , Clinton , Carter, etc) , ptr. a-si demonstra adoratia fata de saraci , de obicei , ei le tripleaza numarul. Concomitent cu aceasta lupta pebaricade a Democratilor , impotriva porcilor de capitalisti salbatici , fara nici o exceptie , ca unfel de victimecolaterale , a luptei de clasa, toti acesti Democrati sosesc pauperi pe barricade si la plecare de pe barricade , fac parte din randurile celor pe care i-au injurat si scuipat , timp de ani de zile : adica multi milionari...Clintonistas , Obamas , Sanders, Warren , Biden , etc.,etc... Stanga este cea mai mare fabrica de escroci care a existat vreodata in Societatea Umana...

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (34)