Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Alegeri SUA 2020. Democraţii, chemaţi la vot în opt state în plină pandemie de covid-19 şi după o săptămână de proteste

1
2 Jun 2020 19:36:28
Autor: News.ro
Joe Biden, favoritul actualelor alegeri prezidenţiale din Statele Unite FOTO Arhivă
Joe Biden, favoritul actualelor alegeri prezidenţiale din Statele Unite FOTO Arhivă

Alegători din opt state americane şi Districtul Columbia votează marţi în alegerile primare - în cadrul celui mai important test de până în prezent al capacităţii autortităţilor de a face faţă unui aflux de voturi prin corespondenţă şi de a gestiona riscurile sanitare pe care le implică epidemia covid-19 în secţiile de votare, relatează Reuters.

Acest scrutin - cel mai important de la începutul epidemiei covid-19 în Statele Unite - este considerat o repetiţie generală înaintea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie şi oferă o perspectivă a provocărilor cu care urmează să se confrunte scrutinul la nivel naţional în cazul în care epidemia durează.

În patru dintre statele în care au loc alegeri marţi - Indiana, Maryland, Pennsylvania şi Rhode Island - aceste alegeri au fost amânate, după ce au fost programate iniţial în toiul epidemiei, soldată cu peste 104.000 de morţi în Statele Unite.

În contextul în care virusul continuă să circule, statele în care au loc alegeri - celelalte patru sunt South Dakota, Iowa, Montana şi New Mexico - şi-au intensificat şi încurajat votul prin corespondenţă.

Astfel s-a înregistrat un vor prin corespondenţă-record în multe dintre ele, dar şi o multiplicare a întrebărilor, confuziei şi semnalării unor întârzieri în solicitatea buletinelor de vot sau pierderi ale acestora.

Cele mai multe dintre cele opt state au redus puternic numărul secţiilor de votare fizice, din cauză că nu au putut să recruteze suficient personal..

”După 2 iunie vom vedea mai clar punctele de rezolvat în (alegerile generale) din noiembrie şi sperăm să găsim soluţii practice”, a subliniat directoarea interimară a organizaţiei "Common Cause Pennsylvania" Suzanne Almeida.

Aceste alegeri primare au loc pe fondul unor polemici cu privire la votul prin corespondenţă - pe care democraţii îl consideră mai sigur, dar pe care preşedintele republican Donald Trump îl denunţă drept o oportunitate de fraudă.

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden este aproape sigur de învestirea sa în alegerile prezidenţiale din noiembrie, împotriva locatarului Casei Albe, însă în şapte dintre aceste state, alegerile primare vizează de asemenea aleşi în Congres şi oficiali locali.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Navrapascu Vasile
2.06.2020, 20:24:47

Cand El doreste sa pedepseasca ia mintile...

-1 (1 vot)