Alegeri SUA 2020. Democraţii şi republicanii şi-au împărţit cele două camere ale Congresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanii sunt aşteptaţi să îşi menţină controlul în Senat, cu o majoritate de 53 la 47, iar democraţii să îşi menţină controlul în Camera Reprezentanţilor. Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare. În prezent, deţine 232 din cele 435 de mandate.

În afară de scrutinul prezidenţial, cetăţenii americani au avut şi alte teme asupra cărora trebuiau să se pronunţe marţi, 3 noiembrie. Referendumuri locale privind drogurile sau avorturile, reînnoirea unor mandate de aleşi din Congres, legislaţii locale, etc.

Republicanii sunt aşteptaţi să îşi menţină controlul în Senat, cu o majoritate de 53 la 47, iar democraţii să îşi menţină controlul în Camera Reprezentanţilor. Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare. În prezent, deţine  232 din cele 435 de mandate.

Liderul majorităţii republicane din Senatul Statelor Unite şi aliatul lui Donald Trump, Mitch McConnell, a fost reales în statul său din Kentucky. În vârstă de 78 de ani, l-a învins pe candidatul democrat şi fostul pilot de luptă Amy McGrath. Bun strateg, Mitch McConnell a obţinut sub mandatul lui Donald Trump confirmarea de către Senat a peste 200 de judecători conservatori, inclusiv trei judecători ai Curţii Supreme. Camera superioară are puterea de a confirma magistraţii numiţi de preşedintele SUA.

Republicanii trimit o reprezentantă a QAnon, în Congres

În Camera Reprezentanţilor a fost aleasă pentru a reprezenta statul Georgia, Marjorie Taylor Greene, o republicană apropiată a mişcării complotiste şi de extremă dreaptă QAnon. Gruparea apără teoria lui Donald Trump potrivit căreia preşedintele e într-un război secret contra unei secte mondiale compusă din pedofili satanişti.

Democraţii trimit o femeie transgender în Senat

Pentru a reprezenta statul Delaware, a fost aleasă senatoarea democrată Sarah McBride. Astfel, este pentru prima dată în istoria americană că o femeie transgender este aleasă.

Un candidat mort de COVID-19 a câştigat în Dakota de Nord 

David Andahl, candidat la Camera Reprezentanţilor din partea statului american Dakota de Nord a câştigat marţi alegerile cu toate că politicianul în cauză a decedat în urmă infectării cu coronavirus. Presa locală din regiunea Bismarck a informat în legătură cu victoria defunctului, care era membru al Partidului Republican şi care a murit la 6 octombrie la vârsta de 55 de ani la scurt timp după ce a fost internat de urgenţă în spital. Triumful lui Andahl se explică prin creşterea-record a voturilor prin corespondenţă la acest scrutin desfăşurat în plină pandemie, în contextul în care multe buletine de vot au sosit înainte de tragica veste.

Ce au mai votat americanii

 Alegătorii din Mississippi au ales să-şi schimbe drapelul. Statul, cu un lung trecut segregaţionist, era ultimul care mai arbora până acum o emblemă a Confederaţiei statelor din sud care se opuseseră abolirii sclaviei în secolul 19. Tensiunile rasiale au fost şi tema unui referendum local în Rhode Island. Votanţii au spus da modificării numelui statului. 

Astfel, nu va mai apărea în denumirea sa sintagma «Plantaţiile din Providence», inventată în secolul 17 de un teolog baptist. In timp ce în Louisiana alegătorii – foarte conservatori, practicanţi ai unui protestantism riguros – au aprobat un amendament anti-avorturi, în California firma Uber a avut câştig de cauză în urma rezultatelor referendumului local. Astfel, şoferii îşi vor păstra statutul de independenţi şi nu vor primi niciun avantaj social – ajutoare de şomaj, de sănătate, şamd. – de care dispun ceilalţi salariaţi din California.

 Ca să-şi impună legea şi punctul de vedere, firmele la iniţiativa acestui referendum – Uber dar şi Lyft sau DoorDash - au injectat circa 200 de milioane de dolari. O serie de state şi-au îndulcit legislaţiile privind drogurile, inclusiv cele dure precum heroina, cocaina şi ciupercile halucinogene. În total, 15 state din SUA au adoptat această legislaţie pe model olandez.

Cei mai mulţi dintre guvernatori au fost reconfirmaţi în funcţie

Votanţii din 11 state americane şi-au ales miercuri guvernatorii, într-un scrutin paralel cu cel prezidenţial, şi care, în cea mai mare parte, i-a reconfirmat în funcţie pe actualii titulari ai posturilor, transmite dpa. Deşi mai puţin urmărită de opinia publică internaţională, competiţia este importantă pentru că, printre altele, guvernatorii pot stabili politici ce pot afecta dezbaterea naţională, pot numi senatori dacă un loc devine vacant, modificând astfel configuraţia legislativului. În majoritatea statelor, a câştigat fie guvernatorul în funcţie, fie un candidat din acelaşi partid. Excepţia pare a fi Montana, unde guvernatorul Steve Bullock, un democrat, a renunţat să se prezinte pentru un nou mandat, preferând să candideze, fără succes, pentru Senat. În aceste condiţii, cursa pare să fi fost câştigată de republicanul Greg Gianforte, cu un scor de 53%.

Dintre democraţi, şi-au păstrat postul John Carney în Delaware, cu 84,8% din voturi, Roy Cooper în Carolina de Nord, cu 51,5%, şi Jay Inslee în Washington cu un scor de 59,3%. Şi-au menţinut fotoliile şi republicanii Eric Holcomb în Indiana, cu 61,8% din voturi, Mike Parson în Missouri cu 57,2%, Chris Sununu în New Hampshire, cu 64,6%, Doug Burgum în Dakota de Nord, cu 65,8%, Phil Scott în Vermont, cu 68,8%, şi Jim Justice în West Virginia, cu 64,8%.

În Utah, republicanul Spencer Cox a câştigat postul de guvernator cu 63,7% din sufragii. Predecesorul său, republicanul Gary Herbert, nu a mai candidat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite