Alegeri SUA 2020. Scrutin cu nervi şi scandal ţinut în Wisconsin în cea mai sumbră zi din cauza coronavirusului. Acuzaţii între democraţi şi republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegători stând la coadă în Milwaukee FOTO EPA-EFE
Alegători stând la coadă în Milwaukee FOTO EPA-EFE

Primele alegeri în toiul pandemiei noului coronavirus în SUA, organizat marţi în Wisconsin, trezesc îndoieli cu privire la ţinerea alegerilor prezidenţiale la 3 noiembrie, relatează AFP.

Purtând măşti, încercând să respecte distanţa de securitate şi înfruntându-şi îngrijorările, mii de alegători s-au prezentat marţi la urne în acest stat din Midwest, care şi-a îndemnat populaţia, în urmă cu doar două săptămâni, să se izoleze.

Acest scrutin a avut loc în urma unei aprige confruntări între democraţi - care voiau să-l amâne la 9 iunie - şi republicani.

Îndemnându-i pe americani să fie prudenţi, administraţia Trump i-a avertizat duminică cu privire la faptul că urmează o săptămână foarte dificilă din cauza noului coronavirus, care s-a soldat cu peste 12.500 de morţi în Statele Unite - dintre care aproximativ 100 în Wisconsin.

Statele Unite au înregistrat marţi cel mai grav bilanţ zilnic în lume de la începutul pandemiei - aproape 2.000 de morţi.

Însă la Milwaukee - unde s-au putut deschide doar cinci secţii de votare pentru aproape 600.000 de locuitori - alegătorii au fost nevoiţi să aştepte adesea peste o oră, la coadă, pentru a vota.

La Kenosha, mai la sud, şefa unei secţii de votare a purtat un combinezon de protecţie totală, cu ochelari şi o mască la primirea concitadinilor.

Alţi participanţi, mascaţi mai simplu, erau protejaţi de pereţi de plexiglas.

Aproximativ 2.500 de membri ai Gărzii Naţionale din Wisconsin au fost desfăşuraţi în vederea acoperirii absenţei multor funcţionari,unii bolnavi, alţii temându-se de contagiune.

Care este miza acestor scene inedite? Alegerile primare democrate - dar mai ales alegeri locale cruciale în echilibrul puterii în Wisconsin, un stat care urmează să joace un rol-cheie în alegerle prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Zi sumbră

Ultrafavorit în alegerile primare democrate, fostul vicepreşedinte Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a declarat că republicanii au ţinut să organizeze scrutinul ”pentru că ştiu că o mobilizare slabă” le este favorabilă.

”Nu ar fi trebuit să aibă loc alegeri în secţii goale. Toate buletinele (de vot) ar fi trebuit să fie trimise prin poştă”, a declarat el la CNN.

Rarele sondaje de opinie îl creditează cu un avans bun în acest stat. Însă rezultatele urmează să fie cunoscute abia la 13 aprilie, data-limită a primirii buletinelor de vot prin poştă.

Rivalul său Bernie Sanders a denunţat drept ”scandalos” faptul că republicanii au forţat votul ”în beneficiul lor politic”. Această decizie ”riscă să se dovedească mortală”.

”Este o zi sumbrăpentru democraţia noastră”, a subliniat preşedintele Partidului Democrat Tom Perez.

Republicanii îl acuză în schimb pe guvernatorul democrat Tony Evers de faptul că şi-a depăşit puterea şi a încercat în ultimul moment, luni, să amâne scrutinul. Sesizată de opoziţie, Curtea Supremă din Wisconsin a dispus ca votul să aibă loc marţi.

Iar Donald Trump îi suspectează pe democraţi de faptul că au vrut să amâne alegerile din interes electoral, pentru că se temeau că un judecător de la Curtea Supremă din Wisconsin, Daniel Kelly, ar urma să fie reales în detrimentul adversarului său progresist cu ajutorul recent acordat de către şeful statului.

”Imediat ce l-am susţinut, ei au înnebunit”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă. ”Acum două săptămâni, acum două zile, nu voiau să amâne alegerile. Le era totuna, pentru că credeau că au să câştige”.

Din cauza pandemiei noului coronavirus, niciun alt scrutin primar democrat nu a mai fost organizat de la 17 martie. Astfel, 15 state şi teritoriul Porto Rico au anunţat o amânare a alegerilor lor.

Iar votul va avea loc numai prin corespondenţă în celelalte state, în aprilie - în Alaska pe 10 aprilie, iar în Wyoming pe 17 aprilie.

Această cvasisuspendare a campaniei sporeşte presiunile asupra lui Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, să iasă din cursă.

Decalajul său faţă de fosta mână dreaptă a lui Barack Obama în cursa la învestitura democrată este foarte dificil de recuperat.

Saga din Wisconsin a trezit îndoieli cu privire la organizarea - prin poştă sau în persoană - a alegerilor prezidenţiale, legislative şi locale cruciale de la 3 noiembrie, în cazul în care pandemia durează.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite