Alegeri SUA 2020. Trump nu renunţă. Anunţă alte contestări în justiţie ale rezultatelor prezidenţialelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Donald Trump nu şi-a recunoscut încă înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie
Preşedintele Donald Trump nu şi-a recunoscut încă înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie

Refuzul preşedintelui american republican Donald Trump de a-şi accepta înfrângerea în alegerile desfăşurate pe 3 noiembrie a creat un peisaj politic haotic în SUA. Echipa de campanie a lui Trump a anunţat marţi că va iniţia un proces în Michigan, solicitând ca rezultatele alegerilor prezidenţiale din acest stat să nu fie certificate până nu se poate verifica dacă voturile au fost exprimate legal.

Acesta este cel mai recent dintr-un şir de procese intentate de echipa de campanie a republicanului Donald Trump într-un efort de a menţine vie speranţa obţinerii unui al doilea mandat pentru preşedintele Donald Trump, după ce sâmbătă fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a devenit preşedinte ales. Experţii juridici consideră însă că aceste litigii au şanse slabe să schimbe rezultatul alegerilor.

"Vrem să ne asigurăm că nicio numărătoare a voturilor nu include voturi exprimate fraudulos sau ilegal" a declarat reporterilor Matt Morgan, avocatul echipei de campanie a preşedintelui Trump.

Republicanii au acuzat aplicarea unui tratament diferenţiat observatorilor republicani în secţiile de votare comparativ cu omologii lor democraţi.

Bob Bauer, consilier al democratului Joe Biden, a respins marţi demersurile în justiţie ale echipei lui Trump, calificându-le drept un "teatru, nu procese adevărate".

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a refuzat marţi să recunoască victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA şi a promis o "tranziţie lină" spre un "al doilea" mandat al republicanului Donald Trump, relatează AFP.

Întrebat despre măsurile luate de Departamentul de Stat, un minister-cheie în materie de securitate naţională, pentru a ajuta tranziţia spre echipele preşedintelui ales, el a răspuns: "Va exista o tranziţie lină spre o a doua administraţie Trump".

"Vom număra toate voturile", a adăugat el într-o conferinţă de presă, dând asigurări că liderii din întreaga lume sunt conştienţi că este vorba de "un proces juridic" care "va lua timp".

"Lumea trebuie să fie pe deplin încrezătoare în legătură cu faptul că tranziţia necesară pentru ca Departamentul de Stat să fie operaţional astăzi şi operaţional cu preşedintele care va fi în funcţie la 20 ianuarie după-masa va fi o tranziţie reuşită", a continuat secretarul de stat.

"Acest minister este pe deplin învestit să se asigure că alegerile din întreaga lume sunt sigure, libere şi corecte, iar agenţii mei îşi riscă viaţa ca acest lucru să se întâmple", a insistat el, considerând "ridicol" să fie întrebat despre riscul ca poziţia lui Donald Trump să submineze aceste eforturi.

Numeroşi lideri din ţări aliate ale SUA, de la Franţa la Marea Britanie, trecând prin Turcia, Arabia Saudită şi Israel, l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria în alegeri.

Însă preşedintele republican în funcţie refuză să îşi recunoască înfrângerea şi a promis că se va lupta în justiţie pentru a obţine răsturnarea rezultatelor, fără a aduce totuşi probe privind "fraudele" masive pe care le denunţă.

În tabăra republicană, câţiva senatori moderaţi au recunoscut victoria democratului, alţi câţiva l-au susţinut pe Donald Trump în afirmaţiile sale, în timp ce majoritatea subliniază că este dreptul său să apeleze la recursuri, fără a relua totuşi acuzaţiile de fraudă.

Mike Pompeo, unul dintre cei mai fideli miniştri faţă de Trump, pare astfel să se poziţioneze printre republicanii din tabăra preşedintelui în exerciţiu care vor să se meargă până la capăt.

Refuzul preşedintelui american republican Donald Trump de a-şi accepta înfrângerea în alegerile desfăşurate pe 3 noiembrie a creat un peisaj politic haotic în SUA, cu Departamentul Justiţiei sprijinind acuzaţiile nedovedite de fraudă electorală, în timp ce cooperarea cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales, democratul Joe Biden, rămâne blocată.

''Facem mari progrese. Rezultatele vor începe să vină săptămâna viitoare. Vom face SUA măreaţă din nou'', a scris enigmatic Donald Trump marţi dimineaţă pe Twitter, fără detalii, dar făcând astfel aluzie la acuzaţiile sale conform cărora democraţii ar fi comis fraude la acest scrutin cu ajutorul voturilor prin corespondenţă.

Cu patru ani în urmă, la numai două zile după ce Donald Trump câştigase alegerile în faţa lui Hillary Clinton, el se întâlnea la Casa Albă cu preşedintele în exerciţiu de atunci, Barack Obama, şi începea tranziţia către noua administraţie, o scenă care acum pare imposibilă.

Agitaţie în instituţiile federale

În faţa acestei situaţii neobişnuite, iese în evidenţă şi agitaţia din interiorul instituţiilor federale. De pildă, la câteva minute după ce procurorul general al SUA, William Barr, a dispus investigarea presupusei fraude electorale, şeful direcţiei din Departamentului Justiţiei însărcinate cu anchetarea delictelor electorale, Richard Pilger, şi-a dat demisia. ''După ce m-am familiarizat cu noua dispoziţie şi cu ramificaţiile ei (...), din nefericire trebuie să demisionez din postul de director al Direcţiei de Delicte Electorale'', a anunţat Pilger într-o comunicare internă scursă către presă.

De asemenea, agenţia federală însărcinată cu iniţierea procesului de tranziţie, Administraţia Serviciilor Generale (GSA), nu a declanşat deocamdată acest proces. Directoarea acestei instituţii, Emily Murphy, numită de Trump, a sugerat că aşteaptă mai întâi un rezultat oficial cu privire la câştigătorul scrutinului, stabilit deocamdată prin proiecţiile mass-media. În faţa acestei situaţii, echipa lui Joe Biden a avertizat că examinează la rândul ei posibile acţiuni judiciare, pentru a determina GSA să iniţieze tranziţia ce acordă membrilor echipei preşedintelui ales acces la informaţii guvernamentale şi posibilitatea stabilirii de contacte cu funcţionarii agenţiilor federale.

Zeci de plângeri în justiţie, unele respinse sau retrase între timp

Echipa de campanie a lui Trump, precum şi Partidul Republican au înaintat deja circa zece plângeri - unele retrase între timp - în mai multe state federale prin care denunţă nereguli în procesul electoral. Dar chiar dacă unele dintre acestea ar avea un rezultat favorabil candidatului republican, el foarte greu ar mai putea întoarce deznodământul scrutinului. Pentru a câştiga alegerile prin acţiuni judiciare, Trump trebuie să răstoarne rezultatul în mai multe state (Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona) unde Biden a fost declarat câştigător sau conduce în timp ce continuă numărarea voturilor.

Conform ultimelor proiecţii ale mass-media, Biden are în prezent 290 de electori în colegiul electoral, peste pragul de 270 care îi asigură venirea la Casa Albă.

Biden spune că nimic nu va opri transferul de putere

Într-un discurs susţinut la un eveniment în Delaware, Biden a spus că tranziţia de putere este în desfăşurare, în pofida refuzului preşedintelui republican în exerciţiu Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor.

Preşedintele ales a declarat de asemenea că este "stânjenitor" faptul că Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea."Sincer, cred că este jenant". "Cred că asta nu va servi moştenirii preşedintelui", a adăugat Biden.

Dar "faptul că ei (republicanii) nu vor să recunoască în acest moment faptul că am câştigat nu are prea mult impact asupra agendei noastre" de tranziţie şi a "ceea ce putem face de acum şi până pe 20 ianuarie", ziua învestiturii, a adăugat preşedintele ales al SUA.

"Începem deja tranziţia, este deja pornită", a mai declarat Biden, care a adăugat că lucrează la componenţa executivului.

El a afirmat că ar fi fost bine să fi existat o recunoaştere a înfrângerii din partea preşedintelui republican după alegeri, dar a adăugat că refuzul acestuia "nu are un mare impact" asupra transferului de putere.

Donald Trump şi administraţia sa au bulversat procesul obişnuit al tranziţiei prezidenţiale, un proces masiv în care controlul asupra executivului american, de la politica externă la chestiunile interne, trece la următoarea administraţie într-un interval de mai puţin de trei luni.

Administraţia Trump împiedică în prezent accesul la milioane de dolari care sunt alocate noului preşedinte pentru a facilita o tranziţie guvernamentală fără probleme.

Joe Biden a declarat marţi că echipa sa poate continua chiar şi fără accesul la fondurile guvernamentale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite