Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Alegeri SUA 2020. Ziua primei dezbateri: Republicanul Trump şi democratul Biden se întâlnesc faţă în faţă într-un stat-cheie. Pe ce mizează cele două tabere?

31
29 Sep 2020 20:00:27
Autor: News.ro

Donald Trump şi Joe Biden se întâlnesc marţi (ora locală) - după luni de invective - pentru prima oară faţă în faţă, cu 35 de zile înaintea unor alegeri americane prezidenţiale foarte tensionate, relatează AFP.

Zeci de milioane de americani urmează  să stea cu ochii la televizor, la această primă dezbatere între preşedintele republican în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, şi fostul vicepreşedinte american, în vârstă de 77 de ani.

Impactul dezbaterilor televizate asupra scrutinului rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

La Cleveland, în Ohio, un stat-cheie susceptibil să voteze cu o tabără sau cu cealaltă, cei doi se întâlnesc pe scenă, timp de 90 de minute, sub privirea atentă a jurnalistului de la Fox News Chris Wallace, o figură respectată de ambele tabere.

Din cauza pandemiei covid-19, nu este prevăzută nicio strângere de mână la acest duel, care începe la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), în faţa unui public restrâns.

Devansat în sondaje de mai multe săptămâni, Donald Trump speră la o seară bună - sau la o greşeală spectaculoasă a adversarului său democrat - pentru a se relansa.

Un nou sondaj Washington Post-ABC News publicat marţi îl prezintă înfrânt zdrobitor în statul Pennsylvania, în care a obţinut o victorie în 2016.

Odată cu apropierea scrutinului de la 3 noiembrie, el se teme că ar putea deveni primul preşedinte care nu este reales - de un sfert de secol -, de la înfrângerea lui George H. W. Bush de către Bill Clinton în 1992.

Între subiectele aflate pe agenda dezbaterii se află covid-19, Curtea Supremă, economia, probleme rasiale, bilanţurile celor doi candidaţi şi „integritatea scrutinului”.

În urma unor dezvăluiri explozive ale cotidianului The New York Times (NYT), patrimoniul lui Donald Trump şi situaţia sa fiscală ar urma, de asemenea, să deţină un loc important în discuţiile celor doi şi ar putea fi la fel de explozive.

Atenţie la limbajul corporal

Însă declaraţiile seci şi limbajul corporal al celor doi vor fi scrutate cu atenţie.

Locatarul Casei Albe ironizează de săptămâni de zile capacităţile fizice şi mentale ale lui „Sleepy Joe" („Joe adormitul"), pe care-l prezintă drept o marionetă manipulată de „stânga radicală”.

Totul îi desparte pe cei doi candidaţi septuagenari.

Donald Trump a candidat o singură dată, în 2016, şi a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrat în politică în urmă cu o jumătate de secol, Joe Biden, senator şi apoi vicepreşedinte, speră ca această a treia sa candidatură la fotoliul de la Casa Albă - după candidaturile în alegerile primare democrate din 1988 şi 2008 - să fie cea bună.

Care este punctul tare al fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge codurile, de a-şi impune propriile reguli, propriul stil.

„Este un dezbătător aparte, nu există cu adevărat o reţetă pentru a-l înfrunta”, declară pentru AFP Aaron Kall, un profesor la Universitatea din Michigan şi autorul unei cărţi intitulate „Debating The Donald".

În tabăra lui Joe Biden se mizează pe experienţa sa, simţul său al empatiei.

„Americanii vor vedea cum arată un preşedinte”, a dat asigurări soţia sa, Jill Biden. „Calm, constant, puternic, rezistent”.

Însă frica unei gafe bântuie tabăra democrată, atât de obişnuit este acest leu al politicii cu acest gen.

Odată cu apropierea acestei mari întâlniri, Donald Trump a formulat din nou o cerere bizară, pe jumătate în glumă, pe jumătate provocator, ca Joe Biden să fie supus unui control antidopaj.

Joe Biden a refuzat să comenteze, duminică. Însă echipa sa a dat un răspuns usturător acestei solicitări.

„Dacă preşedintele crede că cea mai bună modalitate de a-şi prezenta argumentele este cu ajutorul urinei, atunci să nu se jeneze”, a declarat directoarea de comunicare a candidatului democrat, Kate Bedingfield.

Strategia nu are nimic nou. În urmă cu patru ani, Donald Trump a formulat exact aceeaşi solicitare cu privire la... Hillary Clinton.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville, în Tennessee.

Dezbaterea dintre vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, este programată pentru 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Pontus Euxinus
29.09.2020, 20:18:18

lol. abia astept sleepy joe va fi un sac de box pentru POTUS #2020 TRUMP

-6 (14 voturi)
snake
29.09.2020, 22:09:53

tare fain ar fii sa-si mai aminteasca biden episodul cu parul de pe picioare,si sa ne pvesteasca cum i-i place lui sa fie atins de copii...pe picioare.

-8 (14 voturi)
Necula Mario
29.09.2020, 23:07:36

Cateva intrebari (retorice)... Contextul intrebarii : In acest articol propagandistic , pro marxist , stenografii de la news.ro , copie camarazii lor din Fake News , si scriu ca Trump, conform "sondajelor" facute de neo marxisti , ptr. consumul neo marxistilor , se arata ca Presedintle Trump , va fi "zdrobit" in Pennsylvania... Cand rezultatele alegerilor vor arata , ca Trump,a castigat din nou Pennsylvania , voi ce credeti ?... Activistii de Partid , de la news.ro , isi vor cere scuze consumatorului de stiri , ptr. eroare , si credibilitatea "sondajelor" , prefabricate de neo marxisti si folosite ca " stiri" ptr. a descuraja moral , electoratul Republican si Conservator ?... Sau , poate Activistii de Partid , de la news.ro , fiind satui sa fie mintiti si folositi, de Fake News, de peste Ocean , isi vor gasi alte surse mai credibile de informatii pe care sa le copie , sau vor continua sa joace in echipa : Fake News ?... Sau : Activistii de Partid , de la news.ro , vor miza , ca inotdeauna , pe : Scurta Memorie a Consumatorului de Stiri , si nu vor avea absolut nici o palpitatie , imbujorare sau jena , cand Realitatea , va intra , din nou , in directa coliziune cu falsurile , si masarea adevarului pe care acesti stenografi il fac , zilnic ?...

-9 (17 voturi)
Spaima Vitelor4
29.09.2020, 23:48:58

Comentariu considerat abuziv.

Necula Mario
29.09.2020, 23:24:01

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările