Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Alegeri SUA. Lupta dintre republicani şi democraţi, încinsă de toate fronturile. Când teoriile conspirative ale QAnon reprezintă o sursă de inspiraţie

35
24 Sep 2020 17:47:04
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În prag de alegeri în Statele Unite, Partidul Republican se pliază tot mai mult pe discursul mişcării QAnon, inoculând mai ales ideea că Partidul Democrat oferă protecţie pedofililor şi homosexualilor, relatează Business Insider.

Statele Unite sunt cuprinse din plin de febra alegerilor. Acuzaţiile curg gârlă de la dreapta la stânga şi invers, provocând de regulă emoţii care întunecă raţiunea şi decenţa. Unul dintre fenomenele îngrijorătoare ale acestei lupte acerbe este apropierea unor lideri importanţi ai Partidului Republican de QAnon, o mişcare care s-a făcut cunoscută rostogolind tot felul de informaţii false şi teorii ridicole, dar luate de bune de unii.

Într-o serie de mesaje lansate recent, Comitetul Naţional Republican pentru Congres (NRCC) încearcă să inducă ideea că membrii Partidului Democrat sunt protectori ai violatorilor şi ai pedofililor, relevă Business Insider. Una dintre ţintele acestei campanii este, de exemplu, candidatul democrat de Michigan Jon Hoadley, prezentat ca un poet al „eroticii pedofile”. Un alt democrat luat în vizor pe acelaşi model este Tom Malinowski, candidat în New Jersey. Fost membru al administraţiei Barack Obama şi director în cadrul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, Malinowski este descris drept un „lobbyist de top pentru un grup radical care se opune registrului naţional al infractorilor sexuali”.

Punând cap la cap în mod eronat unele aspecte doar pentru a-şi valida discursul, NRCC nu face decât să se plieze pe teoriile conspirative vehiculate de QAnon. Ori Partidul Republican a respins în mod repetat orice legătură cu această mişcare catalogată ca fiind de extrema dreaptă.

QAnon se concentrează pe teoria greu de crezut precum că Trump se luptă cu un grup secret de satanişti şi pedofili, printre care şi democraţi proeminenţi, care sunt hotărâţi să-l îndepărteze de la Casa Albă. Mai mult, cu totul şi cu totul absurd, adepţii săi susţin că democraţii sacrifică copii şi îşi beau sângele pentru a-şi prelungi viaţa.

Solicitat de Business Insider să comenteze atacurile împotriva democraţilor ce par desprinse din discursul QAnon, NRCC a refuzat să facă declaraţii.

Potrivit lui Angelo Carusone, preşedintele organizaţiei Media Matters for America, QAnon a reuşit să impună ideea că Statele Unite au într-adevăr o problemă cu pedofilia, iar Partidul Republican nu face decât să o transforme într-o temă de campanie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Ab Giorgio
24.09.2020, 19:07:04

Mai Ionica Prostica, eu sunt American si sunt mai aproape de evenimente decat tine. Indiferent dece spune Q Anon, majoritatea Americanilor stiu ca partidul democrat este aparatorul homosexualilor, criminalilor, cei ce vand droguri, pedofililor, cei care distrug orasele americane in timpul rascoalelor. Dar nu numai atat dar ei insisi sunt pedofili si homosexuali: Bil Clinton, pedofil cu sleahta lui Epstein, Weinstein si altii. Hilary este lesbiana. Voi de acolo cititi presa americana si credeti tot ce mint aia. Partidul democrat a devenit 100% un partid marxist . A trecut dela partidul sclavagist, a trecut putin pela conservatori in timpul lui Kennedy, apoi la liberali cu Johnson si la marxism prin Obama.

-6 (30 voturi)
Index 4.2.2
24.09.2020, 19:24:24

Eshti varza la "Balkon"! Ai asigurare medicala ca sa te vada cineva pana nu e prea tarziu?

+12 (32 voturi)
TrustThePlan
24.09.2020, 19:18:40

Pai este suficient sa vedem ce arta colectioneaza Podesta, fostul manager de campanie al democratiilor in 2016, ca sa vedem daca e un sambure de adevar in teoriile QAnon. E suficient sa vedem mailurile devenite publice in 2016, inregistrarile pizzagate, wikileaks etc. Si apropo, nu sunt doar democrati implicati. Voi ca jurnalisti ar trebui sa lucrati cu date nu doar cu traduceri de articole de propaganda. Si apropo, notiunea de fake news tot atunci a fost inventata ca sa contracareze aceste teorii ale "conspiratiei". Face Assange inchisoare pentru meseria de jurnalist iar voi faceti propaganda.

-8 (24 voturi)
Index 4.2.2
24.09.2020, 19:26:02

Oricum tu eshti spalat pe creierutz, asa ca nu sunt sanse cu tine, traiesti intr-o realitate alternativa ( ca si Giorgio mai sus) , controlata de la butoane da Guzganul Rozaliu!

+7 (23 voturi)
TrustThePlan
24.09.2020, 19:36:50

Da prietene, eu doar zic doar ca jurnalistii sa-si faca meseria, sa lucreze cu surse, tot ce nu le place e teoria conspiratiei, tu nu vezi ca nu mai exista mass-media independenta? Mai au si iluzia ca apara democratia, incepand cu Adevarul si terminand cu RomaniaTV.

-8 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările