Alte dezvăluiri din cartea fostului consilier de securitate: Ce părere avea Trump despre liderii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni nu au nevoie de o carte de memorii pentru a descoperi că preşedintele american Donald Trump este un lider schimbător şi că prea puţini dintre ei se bucură de respectul său. Dar cel puţin ar putea găsi lectura captivantă, scrie Politico.

În cartea sa „The Room Where It Happened”, obiectul unei contestaţii la tribunal din partea Casei Albe, fostul consilier de securitate prezidenţial John Bolton a oferit, alături de alte detalii explozive, secvenţe de la întâlnirile cu liderii politici europeni şi ce spunea Trump despre aceştia.

Dacă unii au ajuns preferaţii săi, pe alţii i-a respectat, tolerat sau i-a displăcut de-a dreptul.

Emmanuel Macron

„Trump nu-i plăcea prea mult pe Trudeau (premierul canadian) şi pe Macron, cam în egală măsură, dar îi tolera, încrucişând săbiile cu ei la întâlniri pentru a râde de ei şi glumind cu o faţă serioasă”, a scris Bolton despre dummitul G7 din Canada.

Trump a avut însă o atitudine oscilantă faţă de preşedintele francez.

„Trump se gândea la un moment dat că Macron ar trebui să se întâlnească cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, flatându-l că e cel mai bun dintre europeni”, a scris Bolton.

La summitul NATO din 2017, Trump l-a acuzat pe Macron „că mereu scurge public conversaţiile lor, ceea ce Macron a negat, zâmbind larg”. După asta Trump a refuzat să răspundă la întrebarea lui Macron despre planurile SUA referitoare la comerţul cu China.

Apoi, în 2019, în cadrul negocierilor referitoare la acordul nuclear cu Iranul, Trump i-ar fi spus lui Bolton: „Tot ce atinge Macron se transformă în mizerie”.

 Angela Merkel şi Germania

Viziunea lui Trump despre cancelarul german reflectă deopotrivă respectul faţă de ţara condusă de ea şi iritarea faţă de politica sa externă şi de securitate.

„Trump avea un mare respect pentru cancelarul Merkel, remarcând că tatăl său era neamţ, iar mama scoţiancă”, scrie Bolton într-un capitol dedicat summitului NATO din 2017, de la Bruxelles.

La acea întâlnire, Trump „a pupat-o pe Merkel pe ambii obraji” adăugând: „O iubesc pe Angela”. S-a întâmplat după ce membrii europeni ai NATO s-au angajat să-şi mărească bugetul de apărare.

În acelaşi timp, nu a făcut niciun secret din obiecţiile sale la adresa proiectului gazoductului Nord Stream 2.

„Este foarte trist un moment în care Germania parafează un acord masiv cu Rusia de transfer al petrolului şi gazelor. Noi protejăm toate aceste ţări şi ele se înţeleg asupra unui gazoduct”, îl citează Bolton pe Trump comentând în cadrul unei întâlniri cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

„Va trebui să luăm măsuri, pentru că nu vom admite aşa ceva. Germania e capturată de Rusia”.

 

 Brexit, Theresa May şi Boris Johnson

Descriind vizita în Marea Britanie din 2018, când Theresa May era premier, Bolton scrie preşedintele ca şi el însuşi îşi doreau să ofere o mână de ajutor Marii Britanii în legătură cu procesul Brexit, dar li s-a părut o sarcină grea.

„Implementarea votului în favoarea Brexit fusese gestionată dezastruos, astfel că ameninţa stabilitatea politică inclusiv în Marea Britanie. Ar fi trebuit să facem mult mai mult pentru a veni în ajutorul Brexiterilor şi cu siguranţă eu am încercat. Din nefericire, cu excepţia noastră, aproape nimănui altcineva din administraţia Trump nu-i părea să-i pese prea mult. Ce potenţială  tragedie”, a scris acesta.

Trump s-a lăudat în faţa lui May cu primirea sa în China în anul precedent.

„El a spus că a fost salutat de o sută de mii de soldaţi şi a continuat: „N-a mai existat nimic asemănător în toată istoria lumii”, scrie Bolton.

Fostul oficial de la Casa Albă susţine că Trump are doi preferaţi printre liderii politici ai lumii: Boris Johnson şi premierul Japoniei, Shinzō Abe.

Jean-Claude Juncker şi UE

„UE este mai rea decât China, la scară mai mică”, a spus Trump. Preşedintele american chiar a susţinut în faţa lui Merkel că blocul comunitar a fost creat în scopul „de a profita de SUA”.

    

Cât îl priveşte pe fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Trump n-a pregetat să-şi arate dispreţul: „un răutăcios care urăşte SUA cu disperare”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite