Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

America este cel mai mare producător mondial de petrol: produce 12 milioane de barili pe zi

26
13 Feb 2020 01:59:02
Autor: Maria Cristina Teodorescu
SUA foloseşte excedentul de petrol ca strategie geopolitică. FOTO CNN
SUA foloseşte excedentul de petrol ca strategie geopolitică. FOTO CNN

Expansiunea rapidă a Americii până la producerea unui număr record de 12 milioane de barili de petrol pe zi a fost revoluţionară pentru scena geopolitică. În mai puţin de zece ani, geniul geologilor şi petroliştilor americani a schimbat fundamental situaţia energetică mondială. Astăzi, SUA este noul lider mondial la producţia de petrol, urmat de Rusia şi Arabia Saudită.

Noul tip de ţiţei provenit din argile încorporează cele mai importante calităţi ale unui petrol: este ultra-uşor şi, pentru că nu a migrat din roca-mamă în roca-rezervor, este extrem de puţin contaminat cu sulf. Pentru cei care nu au văzut niciodată un ţiţei de argilă, viscozitatea lui este similară cu a acetonei care îndepărtează oja de pe unghii. Aceste calităţi îi permit teoretic rafinarea extrem de uşoară în miriade de produse.

Creditul pentru descoperirea acestei forme superioare de petrol se îndreaptă către producătorii din Bazinul Permian, o vastă întindere de 140.000 de kilometri pătraţi care se învecinează cu Texas şi New Mexico. Din această regiune provine aproximativ o treime din producţia brută din America.

Producţia de petrol şi gaze naturale americane a depăşit-o pe cea Rusiei prima dată în 2012, când Statele Unite au devenit cel mai mare producător mondial de gaze naturale. În 2013, SUA au ajuns cel mai mare producător mondial de petrol.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), lansat săptămâna aceasta, revoluţia argilelor va continua, iar, în cinci ani, producţia zilnică de petrol a SUA va ajunge la 20 de milioane de barili pe zi.

SUA încă importă aproximativ nouă milioane de barili pe zi, dar este mult mai puţin dependentă de livrările străine decât înainte.

Nu numai că expansiunea gazelor de şist a permis creşterea independenţei energetice a SUA, dar a şi creat noi locuri de muncă în domeniul petrolier. Cu salarii medii mai mari cu $50.000 decât în alte industrii şi cu posibilităţi de angajare pentru o varietate de niveluri de educaţie şi competenţe profesionale, industria de petrol şi gaze naturale oferă soluţii clare pentru situaţia economică actuală, cu salarii stagnante şi creştere limitată a pieţei muncii. Creşterea producţiei  i-a permis lui Trump să micşoreze preţurile combustibilului la pompă.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Hoher Herman
13.02.2020, 03:00:19

Nu se poate, Trumpa ala, Lupu' cel Mare si Rau, cum sa faca el si lucruri bune? Da' vorba cantecului: You ain't senn nothing yet. Si pana in 2024 o sa tot vedeti!

+3 (9 voturi)
Index 4.2
13.02.2020, 05:09:43

Mai baiete, de ce nu esti atent la ce citesti si continui sa batzi campii? Spune clar ca USA a devenit lider la extractia de petrol si gaze in 2012 cand presedinte era Obama, nicidecum prost0vanu conservator! Deci Trampa a preluat o economie pusa pe roate de un democrat, mai makanici!

+2 (8 voturi)
Ludwig
13.02.2020, 08:51:55

Trump este doar Vadim Tudor al lor si va lua un mare sut in fund. Deja si nevasta-sa se da in barci cu altul...

-2 (6 voturi)
spaima vitelor
13.02.2020, 09:03:35

Felicitari pt articol! Timp de 8 ani de domnie a lui Obama, democratii au promovat reducerea producerii de combustibil fosil, si au ca scop declarat in prezent eliminarea producerii si folosirii de combustibil fosil. Daca nu ajungea Trump presedinte, astazi SUA era si mai dependenta de importul de petrol, UE nu avea varianta americana de import petrol si ar fi fost la mana lui Putin, sute de mii de americani ar fi ramas someri avand langa ei o industrie distrusa de incompetenta si inconstienta socialistilo democrati americani... Cat despre preturile la pompa: de ce in fiefurile mafiei democrate pretul benzinei este dublu fata de alte state SUA??? Exemplul cel mai clar este California, unde contribuabilul plateste de trei ori mai mult pt un litru de benzina pana isi ia catrafusele si scapa din acel stat infestat de mafia democrata...

+2 (8 voturi)
spaima vitelor
13.02.2020, 09:07:39

Alaturi de California, al doilea fief important al mafiei democrate, New Yorkul refuza ca conducte de combustibil fosil sa traverseze statul catre Canada, practic renuntand la zeci de mii de locuri de munca, insa new-york-ezii vor merge in noiembrie la vot, la alegerile nationale si acolo, in mod pasnic isi vor spune opinia despre bolsevismul promovat fara ascundere de catre mafia socialist-democrata americana si globala!!!

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (26)