America este cel mai mare producător mondial de petrol: produce 12 milioane de barili pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expansiunea rapidă a Americii până la producerea unui număr record de 12 milioane de barili de petrol pe zi a fost revoluţionară pentru scena geopolitică. În mai puţin de zece ani, geniul geologilor şi petroliştilor americani a schimbat fundamental situaţia energetică mondială. Astăzi, SUA este noul lider mondial la producţia de petrol, urmat de Rusia şi Arabia Saudită.

Noul tip de ţiţei provenit din argile încorporează cele mai importante calităţi ale unui petrol: este ultra-uşor şi, pentru că nu a migrat din roca-mamă în roca-rezervor, este extrem de puţin contaminat cu sulf. Pentru cei care nu au văzut niciodată un ţiţei de argilă, viscozitatea lui este similară cu a acetonei care îndepărtează oja de pe unghii. Aceste calităţi îi permit teoretic rafinarea extrem de uşoară în miriade de produse.

Creditul pentru descoperirea acestei forme superioare de petrol se îndreaptă către producătorii din Bazinul Permian, o vastă întindere de 140.000 de kilometri pătraţi care se învecinează cu Texas şi New Mexico. Din această regiune provine aproximativ o treime din producţia brută din America.

Producţia de petrol şi gaze naturale americane a depăşit-o pe cea Rusiei prima dată în 2012, când Statele Unite au devenit cel mai mare producător mondial de gaze naturale. În 2013, SUA au ajuns cel mai mare producător mondial de petrol.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), lansat săptămâna aceasta, revoluţia argilelor va continua, iar, în cinci ani, producţia zilnică de petrol a SUA va ajunge la 20 de milioane de barili pe zi.

SUA încă importă aproximativ nouă milioane de barili pe zi, dar este mult mai puţin dependentă de livrările străine decât înainte.

Nu numai că expansiunea gazelor de şist a permis creşterea independenţei energetice a SUA, dar a şi creat noi locuri de muncă în domeniul petrolier. Cu salarii medii mai mari cu $50.000 decât în alte industrii şi cu posibilităţi de angajare pentru o varietate de niveluri de educaţie şi competenţe profesionale, industria de petrol şi gaze naturale oferă soluţii clare pentru situaţia economică actuală, cu salarii stagnante şi creştere limitată a pieţei muncii. Creşterea producţiei  i-a permis lui Trump să micşoreze preţurile combustibilului la pompă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite