Americanii anunţă investiţii „uriaşe“ şi mai mulţi soldaţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Pentagonului, Mark Esper, şi ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă
Şeful Pentagonului, Mark Esper, şi ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă

Mai multe investiţii americane au fost anunţate  în urma vizitei pe care ministrul român al apărării Nicolae Ciucă şi cel al Economiei, Virgil Popescu au efectuat-o zilele acestea în SUA. Printre acestea, vor finanţa o autostradă şi o linie de cale ferată care să lege porul Constanţa de portul Gdansk din Polonia şi construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În plus, România va găzdui în curând mai mulţi militari americani.

Un uriaş proiect de infrastructură ar putea lua naştere în curând în România: o autostradă şi o linie de cale ferată care să lege portul Constanţa de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiţie uriaşă”, după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi a unei căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuţiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România şi Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliaţi esenţiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington şi a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

El a confirmat la Digi24 existenţa acestui uriaş proiect de infrastructură cu Polonia şi spune că partea română a insistat şi pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanţa, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanţa să iasă şi să ajungă în Europa foarte repede.

Finanţare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi în recondiţionarea unităţii 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcţii din Statele Unite. Vor participa şi companii din ţara noastră, dar şi din Franţa şi Canada. 

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională pentru construirea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi retehnologizarea reactorului 1.  Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înţelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, a anunţat ministrul economiei Virgil Popescu de la Washington. Însă ar mai putea fi implicate şi alte instituţii financiare.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din S.U.A, România, Canada şi Franţa, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de ţări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obţinute în 2019.

Virgil Popescu spune că acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în acelaşi timp tehnologia CANDU 6.

"Acordul pe care l-am parafat astăzi alături de Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Dan Brouillette, ne permite să avem tehnologie şi expertiză americană atât pentru Reactoarele 3 şi 4, cât şi pentru retehnologizarea Unităţii 1, păstrând tehnologia CANDU 6, în cadrul unui consorţiu mai amplu euro-atlantic, reprezentând ţări care fac parte din NATO, şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi".

Programe de cooperare tehnico-militare

Programele de cooperare tehnico – militară dezvoltate în parteneriat cu SUA au fost temă de discuţie în cadrul întrevederii pe care ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut-o vineri, la Washington, cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum şi cu reprezentanţi ai unor companii din industria de apărare.

Conform unui comunicat remis, sâmbătă, de MApN, oficialul român a evidenţiat includerea României în Risk Assessed Payment Schedule, respectiv în mecanismul financiar „dependable undertaking single case” , care va facilita lansarea contractelor multianuale multiple.

„A fost subliniat angajamentul României în programele de dezvoltare şi inovare, respectiv interesul pentru implicarea industriei naţionale de apărare în dezvoltarea cooperării cu parteneri externi. În context, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul ţării noastre pentru alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare şi pentru realizarea unor capabilităţi militare robuste, care să răspundă cerinţelor de securitate naţională, în linie cu standardele NATO”, se arată în comunicatul citat.

Programul vizitei a cuprins, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţi ai companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell şi Boeing, specializate in producţia de echipamente şi tehnică militară.

„Ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa cooperării între companiile americane şi operatorii din industria naţională de apărare din România, în vederea asigurării securităţii aprovizionării şi a transferului de tehnologie pentru mentenanţa şi producerea echipamentelor militare în ţara noastră. De asemenea, a evidenţiat potenţialul pe care România îl are în domenii-cheie pentru dezvoltarea noilor echipamente militare precum cyber şi tehnologia informaţiei şi a punctat disponibilitatea MApN de a sprijini programe comune de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul tehnologiilor militare de înaltă performanţă, interoperabile la nivel aliat”, a precizat sursa citată.

La întâlniri au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, şi Simona Cojocaru, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale, a menţionat sursa citată.

România va găzdui în curând mai mulţi militari americani

România va găzdui în curând mai mulţi militari americani întrucât reprezintă, alături de Polonia, punctual central al apărării euro-atlantice împotriva agresiunii Rusiei la adresa flancului estic al Europei, a afirmat vineri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, la o zi după ce ministrul român al Apărării Naţionale Nicolae Ciucă, a semnat, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs dedicată cooperării la nivel apărării 2020-2030.

“România deţine multe dintre cele mai noi sisteme de armament ale noastre, cum ar fi bateriile de rachete Patriot, rachetele HIMARS, sistemele de rachete antibalistice Aegis şi diverse alte sisteme. În curând, va găzdui şi mai mulţi dintre bărbaţii şi femeile noastre în uniformă. România, alături de Polonia, este punctul central al apărării împotriva agresiunii ruse pe flancul estic al Europei“, a spus Zuckerman, într-un discurs susţinut cu ocazia parafării unui acord între Departamentul american al Energiei şi Ministerul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă şi sectorul energiei nucleare civile din România.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite