Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Americanii, cu ochii pe Capitoliu unde astăzi are loc învestirea preşedintelui ales Joe Biden. O ceremonie fără precedent INFOGRAFIE FOTO VIDEO

29
20 Jan 2021 06:22:38
Autor: Viorica Marin
FOTO GETTYIMAGES
FOTO GETTYIMAGES

Pandemia COVID19 şi condiţiile speciale de securitate vor face că ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales Joe Biden să arate, astăzi,  foarte diferit de cele anterioare.

GALERIE FOTO

Autorităţile americane au luat măsuri speciale de securitate pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden, programată astăzi. Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Motivul acestei desfăşurări de forţe îl reprezintă violenţele produse la 6 ianuarie la Capitoliu, de simpatizanţi ai preşedintelui în funcţie Donald Trump, soldate cu cinci morţi şi zeci de răniţi, inclusive din rândul forţelor de ordine. 
 

Câteva repere orare

 
 MIERCURI, LA 11.00 (18.00, ORA ROMÂNIEI), SOSESC PRIMII INVITAŢI LA ÎNVESTIREA KAMALEI HARRIS
 
Începând de la ora locală 11.00 (18.00, ora României), invitaţii şi funcţionari de la Capitoliu sosesc la ceremonia învestirii.
 
Între aceşti invitaţi se vor afla fostul preşedinte democrat Barack Obama, al cărui vicepreşedinte Biden a fost două mandate, fostul preşedinte republican George W. Bush şi Mike Pence, vicepreşedintele lui Donald Trump.
 
Joe Biden soseşte câteva minute mai târziu, împreună cu soţia sa, Jill.
 
În acest moment începe ceremonia, iar Lady Gaga va interpreta imnul naţional.
 
Câteva minute mai tărziu, Kamala Harris va fi învestită vicepreşedintă şi va deveni în mod oficial prima femeie care va ocupa acest post.
 
Ea va depune jurâmântul în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, la rândul său prima femeie de culoare la Curtea Supremă.
 
MIERCURI, LA 12.00 (19.00, ORA ROMÂNIEI), JOE BIDEN DEVINE OFICIAL PREŞEDNTE
 
Exact la prânz (19.00, ora României), Joe Biden urmează să fie învestit în mod oficial al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.
 
El va depune jurământul în faţa judecătorului John Roberts de la Curtea Supremă.
 
Noul preşedinte va susţine un discurs de învestire, după ce a depus jurământul, iar apoi va semna primele documente prezidenţiale, la Capitoliu.
 
În paralel, Senatul intră în sesiune, iar destituirea lui Donald Trump, în pofida plecării sale de la Casa Albă, va intra pe ordinea de zi.
 
Imediat după ce depune jurământul, Joe Biden îlcedează scena lui Jennifer Lopez, care va interpreta mai multe cântece.
 
PRIMA DEPLASARE A LUI BIDEN ŞI HARRIS
 
După trecerea în revistă a trupelor, preşedintele şi vicepreşedinta se duc la Cimitirul Naţional de la Arlington, unde, în compania lui Barack Obama şi George W. Bush, vor depune flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.
 
Ei se întorc, apoi, la Casa Albă unde Joe Biden va fi prezentat escortei sale prezidenţiale, alcătuiră din reprezentanţi ai tuturor corpurilor armatei americane.
 
CELEBRATING AMERICA
 
Difuzat în prime time, programul Celebrating America, prezentat de către actorul Tom Hanks, va încheia această zi, la ora 2.30.
 
În afara discursurilor lui Joe Biden et Kamala Harris, mai mulţi artişti urmează să cânte, între care Ant Clemons, Jon Bon Jovi, Demi Lovato şi Justin Timberlake.
 
La o zi după învestire, preşedintele Biden şi vicepreşedinta Harris vor asista la o slujbă tradiţională, împreună cu familiile lor, la Catedrala Naţională de la Washington.
 

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite“. Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat. Kamala Harris va deveni vicepreşedinte imediat după depunerea jurământului, ceea ce se întâmplă de obicei la scurt timp după ce preşedintele ales face acest lucru. Însă ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie. 

   Iniţial, Constituţia SUA stabilise pentru 4 martie ziua în care noii lideri depuneau jurământul. Alegerea unei zile aflate la patru luni distanţă faţă de alegerile generale, desfăşurate în noiembrie, avea sens la acea vreme, dat fiind că dura foarte mult ca voturile exprimate în întreaga ţară să fie centralizate în capitală. Dar această dată mai însemna şi că perioada în care preşedintele în exerciţiu rămânea în funcţie era prea lungă. În cele din urmă, pe măsură ce s-au înregistrat progrese în numărarea şi anunţarea voturilor, perioada de aşteptare între data alegerilor şi ziua învestiturii s-a scurtat. Cel de-al 20-lea amendament, ratificat în 1933, stipula că noul preşedinte va fi învestit în funcţie la 20 ianuarie, iar din 1937, toate ceremoniile de învestitură au avut loc în această zi.
 

Cine îl învesteşte în funcţie pe noul preşedinte

 
În mod obişnuit, noul preşedinte al SUA este învestit în funcţie de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, dar nu este o regulă. Dacă preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA nu este disponibil, atunci îl poate învesti pe preşedinte un alt judecător. Tatăl lui Calvin Coolidge şi-a învestit fiul în calitate de preşedinte al SUA în sufrageria familiei din Vermont, după moartea în timpul exercitării mandatului a lui Warren G. Harding, cel de-al 29-lea preşedinte al SUA. Singura femeie care a învestit un preşedinte - pe Lyndon B. Johnson - a fost Sarah Hughes, o judecătoare federală din Texas, care a fost chemată la bordul avionului prezidenţial Air Force One după asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy. 
 
Cei mai mulţi preşedinţi au jurat cu mâna pe Biblie, deşi nu există o regulă în acest sens. Barack Obama a folosit două Biblii în acelaşi timp, în schimb, Franklin Delano Roosevelt nu a jurat pe Biblie. Nu este înscrisă nicăieri obligativitatea ca noul locatar de la Casa Albă să aibă un discurs de învestitură, cu toate că fiecare preşedinte a rostit unul. Potrivit CNN, unii au pronunţat discursuri scurte (discursul lui George Washington a avut doar 135 de cuvinte), alţii au vorbit mult (discursul preşedintelui William Henry Harrison a avut peste 8.000 de cuvinte şi un zvon din popor spune că, imediat după aceea, Harrison a răcit şi a murit de pneumonie o lună mai târziu). Discursul de învestitură este însă un obicei valoros în sensul că noul preşedinte poate profita de ocazie pentru a-şi prezenta agenda şi a depăşi momentul unei campanii electorale care pe alocuri se dovedeşte a fi dură.
 

Măsuri de securitate fără precedent

 
Washington D.C. se află deja sub incidenţa stării de asediu - ca urmare a unui ordin dat de primăriţa oraşului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violenţelor de la Capitoliu - care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură. Mobilizarea a câteva sute de militari activi pentru dispozitivul de securitate destinat ceremoniei de învestirii a noului preşedinte al SUA, a fost avizată luni de Departamentul american al Apărării. Este vorba de 750 de militari, specializaţi misiuni pirotehnice şi în contracararea riscurilor generate de arme chimice, biologice, nucleare şi radiologice, pe care Pentagonul i-a detaşat în capitala SUA. Aceştia vor fi însoţiţi de echipe medicale militare.
 
 O parte a militarilor activi vor face parte din echipele de coordonare a intervenţiilor Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă – FEMA. La Washington DC au fost mobilizaţi deja şi peste 20.000 de membri ai Gărzii Naţionale, cu statut de militari în rezervă. Parada care, de obicei, urmează inaugurării, pe Pennsylvania Avenue a fost anulată. De obicei, protocolul este ca preşedintele în exerciţiu şi cel care-i urmează să se întâlnească înainte de ceremonie la Casa Albă şi să se deplaseze împreună, dar anul acesta nu se va întâmpla aşa, dacă Trump continuă să refuze să participe. 
 
În urmă cu patru ani, Barack Obama l-a primit pe Trump la Casa Albă. Acum, doar vice-preşedintele Mike Pence a anunţat că va participa la ceremonie. La fel o vor face şi foştii preşedinţi Obama, Clinton şi George W. Bush, însoţiţi de soţii. Nu va fi acolo fostul preşedinte Carter, care are 96 de ani, acesta transmiţând cele mai bune urări echipei Biden-Harris. Lady Gaga va cântă imnul naţional, o altă vedetă muzicală prezenţa fiind Jennifer Lopez. Pentru prima dată din 1949, nu vor fi organizate balurile de celebrare a momentului, locul în care acestea urmau să aibă loc – Centrul de Convenţii de la Washington – fiind acum transformat într-un spital de urgenţă, în pregătirile care se fac pentru ceea ce se anticipează a fi înmulţirea cazurilor de COVID. Biden a insistat ca, în ciuda condiţiile de securitate, ceremonia să aibă loc în aer liber, în apropierea Congresului şi de acolo va rosti şi discursul.
 
 

Soţii Trump încalcă tradiţia

 
Preşedintele Trump intenţionează să părăsească Washingtonul miercuri dimineaţă, înainte ca cel care-i va urma să depună jurămîntul. Trump doreşte să i se organizeze o plecare cu ceremonie, covor roşu şi onoruri militare. El devine astfel primul preşedinte care nu participă la depunerea jurămîntului succesorului, în ultimii 152 de ani. Când Donald şi Melania Trump vor părăsi Casa Albă în dimineaţa zilei de 20 ianuarie, cei doi vor fi încă, tehnic, preşedintele şi Prima Doamnă a Americii. Cel puţin până la prânz, când Joe Biden va fi oficial învestit preşedintele SUA. Cu toate acestea, soţii Trump nu doar că nu vor participa la ceremonie dar au decis inclusiv să nu-i lase pe soţii Biden să pună piciorul în reşedinţa prezidenţială atâta vreme cât Donald şi Melania încă sunt acolo, gest calificat de CNN drept  deopotrivă snob şi infantil. Joe şi Jill Biden vor fi în schimb întâmpinaţi de şeful administraţiei, care, printre altele, îi supervizează pe bucătarii, electricienii şi servitorii Casei Albe. 
 
Conform unuia dintre cele mai respectate ritualuri în democraţia americană, de fiecare dată când are loc un transfer de putere la Casa Albă, preşedintele care părăseşte funcţia îl întâmpină pe cel pe cale să preia mandatul pe scările celebrei faţade de nord, cu coloane şi portic. După acest moment, cei doi preşedinţi se îndreaptă împreună spre Capitoliu unde are loc ceremonia oficială de învestire. O tradiţie de câteva sute de ani care a fost făcută ţăndări de către soţii Trump.Pe 20 ianuarie, în loc de Donald şi Melania Trump, soţii Biden vor fi întâmpinaţi la Casa Albă de către administratorul clădirii, care, în calitatea sa de şef al personalului gospodăriei, supervizează bucătarii, electricienii şi instalatorii, majordomii sau cameristele. Melania Trump, soţia preşedintelui american Donald Trump, a reuşit să aibă unul dintre cele mai slabe scoruri acordate primelor doamne. Melania Trump nu o va aştepta pe Jill Biden (soţia preşedintelui ales, Joe Biden) pentru a face tradiţionalul tur al clădirii. Pe site-ul Casei Albe a fost postat un mesaj de adio al primei doamne, intitulat „Drumul care ne aşteaptă”. Melania Trump va părăsi Casa Albă cu unul din cele mai slabe scoruri acordate primelor doamne. Are o popularitate de 47%, faţă de 67%, Laura Bush, sau de cele 69 de procente ale lui Michelle Obama.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Index 4.2.2
20.01.2021, 06:49:12

Joe Biden e al 46 -lea Presedinte al AMercii in ciuda vrajelilor lu Trampa si a acolitilor! Daca g@oz@ri de doi bani cockservatori vor incerca ceva stupid, lunetistii ii asteapta, iar Trampa nu va fi acolo pentru ei, si nimeni nu-i va gratia.Felicitari Domnului Presedinte Biden, si vicepresedintelui Harris! Poporul AMerican deja a uitat pe Clovnu Donald si pe Preoteasa melania....bine bine , ca soferu si Sormy Daniells stiu mai ghini....

+5 (19 voturi)
An Analog Guy In A Digital World
20.01.2021, 07:13:18

Inca doar cateva ceasuri si se termina circul, scandalul si cosmarul lumii democratice: Trump, go home and prepare for jail!

+2 (18 voturi)
Index 4.2.2
20.01.2021, 06:51:09

America e mai mare decat un partid sau altu, e mai mare decat Donald Tramp sau GOP, mai mare decat gusterii cockservatori, mai mare decat Rusia, China , Iran si NK la un loc! Viitoru va dovedi ca AMerica se poate schimba, poate deveni soacial-democrata si poate ghida Lumea in continuare!

+5 (15 voturi)
Index 4.2.2
20.01.2021, 06:57:24

Ce scimbare de stafeta, un prostanak, Donald Trampa preda cheile unui matur Joe Biden! Daca Xi a avut decanta de a-l felicita pe Biden, Vladutz tace ca kakao in papushoi, tipic mujicul slav( si sarac si cu pretentii!).China poate spera sa faca parte din Jocul Global pe cand Rusia nu are nici o sansa....urmand calea Fostei Iugoslavii.....ca tot sunt slavi!

+3 (17 voturi)
Oriana
20.01.2021, 07:10:56

Most Popular President In History To Be Inaugurated In Secret Behind Giant Wall Guarded By Thousands Of Soldiers - Cel mai popular președinte din istorie  WASHINGTON, D.C ... datorita „popularitatii sale incredibile” va fi inaugurat intr-o locatie secreta, în spatele unui zid masiv de 12 feet, pazit de 30.000 de soldați.  "Motivul pentru care presedintele ales Biden trebuie sa faca acest lucru este pentru ca este atat de incredibil de popular", a spus Don Lemon la CNN.  „Are atat de mulți fans entuziasti incat se teme ca acestia ar putea navali pe scena, pe masura ce sunt coplesiti de entuziasm si de dragoste pentru Biden, care este pe departe cel mai iubit candidat care a candidat vreodata la functia de președinte. ”In plus fata de Gardul Electric inalt de 12 feet acoperit cu sarma ghimpata si cei 30.000 de soldati puternic înarmați, care au fost verificati sa fie riguros Democrați, vor fi drone programate sa ia la ochi sapcutele MAGA, un pluton de Ninjas si un sant plin de crocodili sapat de jur imprejurul cladirii Capitol Hills si a Casei Albe.  Biden va fi apoi escortat intr-un bunker secret subteran patrulat de Attack Choppers unde va depune juramantul într-o camera intunecata din beton armat, cu toate echipamentele de înregistrare oprite.  "Aceasta este o lejera schimbare a traditiei de inaugurare, dar necesara, deoarece Biden este atat de incredibil de popular si de iubit de poporul american", a spus speaker Nancy Pelosi.  Sursele spun ca dupa inaugurare Biden va fi dus intr-o locatie secreta pentru a-si trai tihnit zilele ramase pana la inaugurarea lui Kamala Harris saptamana viitoare.  https://babylonbee.com/news/most-popular-president-in-history-to-be-inaugurated-in-secret-guarded-by-army-behind-12-foot-fence

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările