Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

America ogarului cam cenuşiu

26
8 Nov 2020 20:08:30
Laurenţiu Sfinteş

Într-o democraţie adevărată, câştigătorul alegerilor este anunţat de presă. Această putere în stat, uneori a patra, uneori mai în faţă, alteori..., este martora avizată a procesului de numărare a voturilor, care, la rândul lui, este transparent, uşor verificabil, cu comunicări permanente din partea celor îl desfăşoară. Pentru că, într-o democraţie adevărată, ceea ce este evident nu mai poate fi întors de către nimeni altcineva.

Deocamdată ceea ce au comunicat CNN, FOXNews, ABC, NBC, bazându-se pe foarte clare proiecţii electorale, este valabil pentru ceva mai mult de jumătate din Americă, cealaltă aproape o jumătate rămânând neconvinsă.

Idolul acesteia din urmă a avut grijă, înainte de a pleca să se relaxeze la o partidă de golf, să transmită susţinătorilor că el a câştigat alegerile, iar cealaltă ”parte” încearcă doar să i le fure.

Trump a şi invocat ”trădarea oficialilor însărcinaţi cu alegerile” şi ”sistemul corupt”. Discursul citit joi seara, din sala de conferinţe de presă ”James S. Brady”, de la Casa Albă, nu era după notiţele copiate de la lideri care rostesc de obicei astfel de mesaje, cum ar fi Jair Messias Bolsonaro, preşedintele brazilian care a aflat din proprie experienţă, ca şi Trump, de altfel, că, într-adevăr, există coronavirus. Nici după cele ale lui Alexandr Lukaşenko, un alt preşedinte pentru care alegerile au gust de fraudă. De această dată, ca parte din sistem.

Nu. Era discursul unui preşedinte al unei ţări cu cea mai invocată democraţie contemporană, acolo unde, se presupune că, dacă poporul îţi transmite un semn, prin nişte alegeri, tu înţelegi şi te duci acasă.

Şi, încă o dată, nu.

Perioada care urmează nu va fi una simplă, a obişnuitului transfer de putere de la o Administraţie la alta.

Mulţi membri ai familiei Trump vor rămâne fără slujbe în West Wing / Aripa de Vest a Casei Albe. Mulţi avocaţi ai afacerilor Trump vor trebui să renunţe la posturile lor de consilieri sau diplomatice.

Donald, Melania şi cel mic, Barron Trump, vor trebui să se mute înapoi la Mar-a-Lago, reşedinţa sa din Palm Beach, Florida, pe care tocmai o botezase ”Casa Albă de Iarnă”. Acum, familia  Trump va trebui să stea acolo toate anotimpurile, creditori, procurori se vor învârti prin faţa porţii, o, şi cei de la fisc, ziarişti de la publicaţii mai siropoase vor dori să ştie cum mai e viaţa de cuplu, acum, după... iar nişte istorici ai clipei vor vrea şi ei nişte impresii. Că, poate, Mister Ex va dori să scrie o carte intitulată ”Eu şi Biden. Cealaltă poveste” sau , poate, ”Viaţa mea înainte de Kamala”.

Pentru a preveni, sau pentru a amâna cât mai mult acest moment, al transferului, care nu-i exclus să nu aibă loc până la 20 ianuarie, aşa cum este obiceiul începând din anul 1952, adică din vremea lui Eisenhower, ci la o dată în care rezolvarea contestărilor din justiţie va permite acest lucru, Trump a ameninţat că războiul electoral va continua la tribunal. Eventual, la Curtea Supremă.

Că nu degeaba a organizat petrecerea aceea magnifică din Gradina Trandafirilor de la Casa Albă, în care a fost făcută nominalizarea pentru Curtea Supremă a judecătoarei Amy Coney Barrett. Da, da, petrecerea în care jumătate din invitaţi a luat contact cu virusul.

Acum, aproape jumătate din America votantă crede că victoria e dreptul lui, pentru că sigur a fost furat de establishmentul socialisto – progresisto – sorosisto – democrat.

Noi, ăştilalţi, de prin  alte părţi, care nu avem cum să ştim aşa de bine cum e cu democraţia avansată, chiar dacă băieţi de bine şi cu ochi de toate culorile se tot străduiesc să ne înveţe, stăm la televizor, citim pe calculator cum decurge spectacolul. La ce act a ajuns piesa de teatru. E interesantă pentru că actorii interpretează replicile cu patos şi pentru că nu se ştie cum va fi finalul.

Şi ne minunăm:

 • cum au prezis sondajele o victorie de poveste a perechii democrate şi cum numărătoarea se chinuie pentru un procent deasupra liniei de 50%;
 • cum a devenit preşedinţia americană un reality show, în care se improvizează aria conspiraţiei, poate, poate...;
 • cum a măturat pandemia coronavirusului toate clamatele victorii pe plan economic ale Administraţiei Trump;
 • cum în loc de ”make America great Again”, Trump a reuşit în ”making China great First Time”. În timp ce economia chineză va fi pe plus, inclusiv în an de criză, cea americană va rămâne pe minus pentru cel puţin doi ani;
 • cum va deveni Trump unul din puţinii preşedinţi care nu s-au calificat pentru un al doilea mandat şi cum va inaugura Biden o preşedinţie la o vârsta la care Ronald Reagan o părăsea după două mandate;
 • cum va fi, astfel, Biden cel mai vârstnic preşedinte american, după ce a fost cel mai tânăr senator;
 • cum va părăsi Trump scena politică dar va lăsa în urmă trumpismul – o doctrină a partidului republican dar şi, atenţie, a peste 70 de milioane de votanţi americani, încă nepregătiţi să răspundă apelului lui Biden la unitate;
 • cum, poate, nu va părăsi Trump scena politică. Constituţia americană, se pare, nu îngrădeşte dreptul la revenire. Era doar o cutumă părăsirea acesteia definitivă după două mandate sau după înfrângerea de după primul. Aşa că în 2024, cine ştie...;
 • cum a ieşit Barack Obama din cutuma discreţiei post prezidenţiale şi s-a implicat în campania anti – Trump cu o vigoare peste cea a candidatului propriu-zis;
 • cum  noua administraţie ar putea încerca, după aceste alegeri, şi o reformare a sistemului electoral american, prins de cam multe ori în offside în ultima perioadă, fie când votul popular s-a dovedit a fi inferior celui prin electori, fie prin anomaliile sistemului la nivelul statelor şi districtelor;
 • cum nici Curtea Supremă nu se va simţi prea bine, scorul de 6 la 3, între judecătorii conservatori şi cei consideraţi mai de centru, punând în stand by, teoretic, pe multe decenii, eventualele reforme democrate.

Atât, deocamdată.

E adevărat că America de azi nu prea mai are de a face cu cea descoperită de Ana Blandiana şi Romulus Rusan, în 1973, când s-a făcut documentarea pentru cartea ”America ogarului cenuşiu” / ”Greyhound America”.  

Atunci era vorba de o călătorie terestră.

Acum e, la rând, o poveste despre valori politice, despre proiecţii de viitor, despre modelul de lider. Despre o răspântie. Care, de departe, pare a fi, însă, de aceeaşi culoare, gri, metalizat desigur, cu a autobuzelor care au conectat America în ultima sută de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Basarab Peruca cel Groaznic
8.11.2020, 20:22:49

Domnu' Laurentiu Sfintes te pomenesti ca atunci cand si-a luat jucariile Barack Obama si-a plecat acasa nu au fost nici atunci oameni de-ai lui care au ramas fara locuri de munca si afaceri ? Haideti sa fim seriosi. Veniti cu niste truisme pe care incercati sa le atribuiti in mod incorect uneia dintre cele doua tabere ignorand cu buna stiinta ca peste tot in lume lucrurile functioneaza in realitate la fel.

-4 (8 voturi)
Mihai Tarnopol
8.11.2020, 20:28:29

Mai usor cu laudele. Stim ca multi de-aici suspina dupa dulcii ani '80, dar totusi...

-6 (10 voturi)
Horn
8.11.2020, 20:29:11

"E adevărat că America de azi nu prea mai are de a face cu cea descoperită de Ana Blandiana şi Romulus Rusan, în 1973, când s-a făcut documentarea pentru cartea ”America ogarului cenuşiu” / ”Greyhound America”. Tare asta ! Totdeauna m-am intrebat oare care au fost primii sclavi romani care au venerat America ca stapan ? Ca la 48 erau bonjuristi !

-4 (4 voturi)
Index 4.2.2
8.11.2020, 20:29:25

Domnule e adevarat ca America zilelor noastre prezinta multe anomalii si inegalitati, dar majoritatea datorate lacomiei bogatanilor, si a Partidului Republican si am sa prezint cateva motive: -Globalizarea a fost inceputa de Reagan si Bush Senior, doi republicani; -Tot partidul Republican militeaza pentru oferirea de cadouri finaciare Bogatanilor, mai pe scurt Socialism pentru cei cu bani, ducandu-ne cu gandul la Diktatura Bogatanilor din USA; -USA este singura tara din Lumea Industrializata care nu ofera Sevicu Medical Universal pentru populatie, multumita acelorasi actori: Partidul Republican, Bogatanii, care le refuza acest drept largii majoritati!; -Rata criminalitatii in USA este cea mai mare dintre toate tarile Industrializate, tot datorita Partidului Republican care militeaza ca orice derbedeu sa detina o arma de asalt! -Populatia votanta cu republicana este cea mai needucata dintre toate paturile din vestul Industrialiat, cea mai violenta, rasista si violenta! -Nivelul de trai din Statele republicane este cu mult mai scazut decat cel din Statele Democrate, asta fiind si motivul pentru care cele din urma le subventioneaza ( ca inSocialism) pe primele; -Ar mai fi ulte dar nu e timp! cine are un pic de mintuca sa caste ochii!

+10 (16 voturi)
Codruta Presedinte!
8.11.2020, 20:31:22

Si totusi, SUA este tara in care politicienii tremura(la propriu) cel mai mult in fata alegatorilor/poporului, nu invers ca in Rusia lui Putin sau Turcia lui Erdogan. Probabil ca ati observat tresaririle lui Trump in anumite momente(sau in tabara cealalta, a doamnei Biden la momentul artificiilor). Evident ca poporul poate sa judece prost, sa dea cu oistea de gard, dar daca fac o prostie macar e pe mana lor, nu sunt si nici nu au cum sa ajunga prea usor la cheremul unui descreierat ca Assad, sau Kim...

+10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările