Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Analiză AFP. Motivele eşecului SUA în Afganistan: minciuni, vanitatea generalilor, strategii pe termen scurt, obiective nerealiste

11
30 Jul 2021 12:19:07
Autor: George-Andrei Cristescu
Soldaţi americani in Afganistan
Soldaţi americani in Afganistan

Odată cu retragerea ultimelor forţe străine din Afganistan, concluziile experţilor asupra motivelor eşecului american după 20 de ani de război sunt fără drept de apel: minciuni, vanitatea generalilor, strategii pe termen scurt, obiective nerealiste, comentează vineri agenţia France Presse într-o amplă analiză.

SUA au avut "vanitatea de a crede că poate lua această ţară aflată într-o stare jalnică în 2001 şi să o transforme într-o o mică Norvegie", a exclamat joi inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului, John Sopko, într-un discurs pasional despre cauzele situaţiei 'sumbre' din Afganistan.
 
"Am venit în Afganistan cu ideea de a crea un guvern central puternic. A fost o eroare", a adăugat Sopko, mandatat din 2012 de Congres să urmărească utilizarea fondurilor americane în acest război.
 
Experţii ştiau că ţara nu era adaptată unei astfel de structuri de guvernare, dar "nimeni nu i-a ascultat", şi-a exprimat el regretul.
 
Generalii, care s-au succedat în Afganistan, şi-au stabilit obiective pe termen scurt pentru a putea revendica un succes la plecarea lor după doi-trei ani, în timp ce ar fi trebuit să acorde timp eforturilor de reconstrucţie, dând atenţie provocărilor logistice puse de această ţară unde doar 30% din populaţie beneficiază de electricitate 24 de ore din 24, a adăugat el.
 
Inspectorul general i-a acuzat pe generali că au ascuns amploarea problemelor, notează AFP.
 
"De fiecare dată când mergeam în ţară, militarii schimbau obiectivele pentru a fi mai uşor de revendicat un succes", a subliniat acesta. "Şi când nu au mai putut să o facă, ei au clasificat obiectivele drept secret de apărare", a adăugat el.
 
"Ei ştiau cât de prost funcţionează armata afgană", a continuat el. Cei care aveau acces la documente codificate drept ''secret de apărare" o ştiau de asemenea, "dar americanul mediu, contribuabilul mediu, alesul mediu, diplomatul mediu nu puteau să ştie", a mai spus el.
 
Potrivit lui Carter Malkasian, un fost responsabil de la Pentagon care tocmai a publicat o carte despre istoria războiului în Afganistan, "nu există nicio îndoială că noi am pierdut războiul".
 
Conform acestui expert, care l-a consiliat în special pe fostul şef de Stat Major Joseph Dunford, talibanii şi-au demonstrat voinţa de a lupta împotriva "invadatorilor", în timp ce armata afgană apărea ca vândută străinilor, notează AFP, preluată de agerpres.ro.
 
"Simpla prezenţă a americanilor în Afganistan ridiculiza ideea unei identităţi afgane bazate pe mândrie naţională, o lungă istorie a luptei împotriva invadatorilor şi un angajament religios de a apăra patria", scrie Malkasian în cartea sa.
 
"Credeam că unele lucruri erau posibile în Afganistan: să-i învingem pe talibani şi să permitem guvernului afgan să fie independent", adaugă el, exclamând: "Probabil că nu au fost!".
 
În plus, notează el, "poliţia şi soldaţii nu voiau să-şi rişte viaţa pentru un guvern care era corupt şi care avea tendinţa să-i neglijeze".
 
Un recent raport al organizaţiei Human Rights Watch subliniază că, prin faptul că nu a acordat suficientă atenţie evitării victimelor civile în timpul loviturilor aeriene sau abuzurilor comise de comandanţii de război afgani aliaţi ai occidentalilor, coaliţia şi-a înstrăinat astfel populaţia afgană.
 
"Tendinţa SUA de a da prioritate câştigurilor militare pe termen scurt şi nu creării de instituţii cu adevărat democratice sau protecţiei drepturilor omului a dat o lovitură mortală misiunii americane şi tuturor eforturilor de reconstrucţie din 2001", potrivit HRW.
 
"Ranchiuna şi neîncrederea populaţiei faţă de SUA şi faţă de guvernul afgan au permis în mare măsură talibanilor să câştige teren", subliniază organizaţia.
 
Potrivit lui John Sopko, SUA s-au comportat în Afganistan aşa cum au făcut-o în Irak şi aşa cum au făcut-o şi în Vietnam.
 
"Nu daţi crezare generalilor, ambasadorilor sau responsabililor administraţiei când vă spun: nu o vom mai face!", a insistat inspectorul general.
 
"Este exact ceea ce noi am spus după Vietnam: nu o vom mai face. Şi, surpriză, am făcut-o în Irak. Am făcut-o în Afganistan. Şi o vom mai face", a conchis el. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

LazyBear
30.07.2021, 12:52:09

Bine că măcar au puterea de a-și recunoaște greșelile. Și o fac și public, nu doar în spatele ușilor închise. De la Moscova nu s-a auzit niciodată vreo scuză. Și nici nu se va auzi vreodată.

-58 (68 voturi)
ACR
30.07.2021, 13:51:52

N-am auzit nici o scuza de la Bucuresti.. au murit romani degeaba acolo...

-2 (6 voturi)
Goicea Niculae
30.07.2021, 13:19:18

Acești imbecili criminali și mincinoși ,din cauza cărora au fost uciși sute de mii de oameni i nevinovați, ar trebui pedepsiți drastic ,prin înființarea unui tribunal tip Nuhremberg. Doar când acestora li se va atârna ștreangul de gât ,va intra frica și în ceilalți temptați să facă lucruri similare. Acești porci criminali ,sunt însă răsplătiți cu decorații și pensii uriașe ,trăind ca niște paraziți odioși pe spinarea prostimii fără putere, într-o societate bolnavă care se prăbușește în abis.

-62 (66 voturi)
T. Timisorean
30.07.2021, 13:31:32

Politia si soldatii nu vroiau sa-si riste viata pentru niste corupti. Asa va fi si in Romania in cazul unui razboi. Astia mai sunt cum sunt, dar nu m-as fi vazut sa merg la razboi pentru Iliescu, Bombonel, Dragnea si Viorica. Asa ca PSD si PNL atentie ce lideri va puneti. Este iimportanta imaginea, dar mai important este ce lasati in urma. Toate guvernele de pana au lasat in urma: distrugere, furturi, investii aiurea sau care nu rezista, sau foarte putine de calitate la imensele sume cheltuite, numai semne ale lacomiei gastilor din partide.

-59 (65 voturi)
imsi2 imsi2
30.07.2021, 14:37:06

T. Timisorean Ba sa avem pardon pt Joianis si Barna in nici un caz. Ar trebui sa fii cretin sa ti risti viata pt niste golani. Cat despre SUA au mintit de la bun inceput in tot ce au facut. In Irakn au fost arme chimice, sadam a criticat atacul din 11.09 si nu a fost implicat afganii nu l au adapostit pe Osama ci prietenii lor pakistanezi asa cum tot aliatul lor strategic Sauditii au furnizat banii si oamenii pt atacul din 11.09. SUA a incalcat toate cutumele si legile internationale

-55 (57 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările