Ancheta rusă: raportul lui Mueller a devenit public. Trump s-a temut că procurorul special poate provoca „sfârşitul mandatului său“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj cu Robert Mueller (stânga) şi Donald Trump FOTO Arhivă
Colaj cu Robert Mueller (stânga) şi Donald Trump FOTO Arhivă

Raportul procurorului special Robert Mueller cu privire la presupusa ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 pentru Casa Albă a devenit disponibil online pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

Întins pe 448 de pagini, raportul conţine numeroase editări pe care Departamentul Justiţiei le-a considerat necesare în baza legii privind protejarea unor informaţii destinate unui mare juriu, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Într-una din primele reacţii, echipa de avocaţi a lui Donald Trump a proclamat o „victorie totală pentru preşedinte“.

„Raportul evidenţiază ceea ce noi am argumentat de la bun început - că nu există complicitate - că nu există obstrucţie. După 17 luni de investigaţie, mărturii de la circa 500 de martori, emiterea a 2.800 de citaţii, punerea în executare a aproape 500 de mandate de percheziţie, raiduri în zorii zilei, examinarea a peste 1,4 milioane de pagini de documente şi cooperarea fără precedent a preşedintelui, este clar că nu a existat nicio încălcare a legii“, au declarat avocaţii Rudy Giuliani, Jay Sekulow, Jane Raskin şi Martin Raskin, într-un comunicat citat de Reuters şi preluat de Agerpres în pagina electronică.

La rândul său, Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senat, a declarat că „naţiunea este norocoasă să aibă un lider experimentat ca Bill Barr în funcţie pentru a garanta maxima transparenţă posibilă, protejând în acelaşi timp cu grijă material clasificat“.

Înainte de publicarea raportului, în variană cenzurată, procurorul general William Barr l-a apărat pe Trump. El a declarat că preşedintele american nu a obstrucţionat justiţia.

„Nu a existat complicitate şi nici obstrucţie. Pentru detractori şi democraţii din stânga radicală, este sfârşitul jocului“, a celebrat Trump.

Imagine indisponibilă

FOTO Twitter @realDonaldTrump

Pe de altă parte, Jerrold Nadler, şeful Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor, i-a cerut procurorului special să apară în faţa Congresului.

„Este clar că Congresul şi poporul american trebuie să audă detalii de la procurorul special Robert Mueller pentru a înţelege mai bine concluziile sale“, a scris Nadler pe Twitter, potrivit news.ro.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, cel mai important democrat din Senatul dominat de republicani, au publicat un comunicat comun în care critică conferinţa de presă a procurorului general.

„Gestionarea partizană a procurorului general Barr a raportului Mueller, inclusiv rezumatul său publicat pe 24 martie, mărturia sa iresponsabilă în faţa Congresului şi planul său de a vorbi despre raport într-o conferinţă de presă cu câteva ore înainte ca publicul sau Congresul să îl vadă au dus la o criză de încredere în independenţa şi imparţialitatea sa“, se arată în comunicat.

Investigaţia lui Mueller arată că, „în unele situaţii, echipa de campanie a lui Donald Trump a fost receptivă“ la ofertele ruşilor în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2016, scrie The Guardian.

De asemenea, procurorul a constatat că echipa lui Trump „se aştepta să beneficieze de informaţii furate şi publicate prin eforturile ruşilor“.

Deranjat de anchetă, Trump a încercat să-l concedieze pe Mueller, dar în van. Preşedintele american a crezut că această investigaţie poate însemna „sfârşitul mandatului său“, potrivit raportului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite