Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Anthony Fauci, despre evoluţia pandemiei: Putem spera la o slăbire a pandemiei, dar nu putem fi siguri

0
17 Jan 2022 20:20:24
Autor: Cristina Ene
Anthony Fauci FOTO EPA-EFE
Anthony Fauci FOTO EPA-EFE

Epidemiologul care consiliază administraţia SUA, Anthony Fauci, a declarat luni la Forumul de la Davos că are speranţa unei diminuări a intensităţii pandemiei astfel încât acesta să-şi piardă din capacitatea de a provoca cazuri grave.

Acesta a spus într-o intervenţie la dezbaterea online de la Davos asupra evoluţiei pandemiei că potenţialul unui virus de a paraliza societatea are sens „doar în cazul apariţiei de noi variante care să eludeze imunitatea tulpinilor anterioare".
 
Pe de altă parte, e probabil ca virusul să devină endemic dat fiind că sunt puţine şanse ca infecţia să fie  eradicată „ceea ce de-a lungul istoriei infecţiilor s-a întâmplat o singură dată, cu variola".
 
Un scenariu posibil în viziunea sa ar fi o ţinere sub control a virusului în acelaşi fel cum se întâmplă cu gripa sezonieră sau alte virusuri respiratorii. Dar, deocamdată, nu putem fi siguri că ne îndreptăm către o asemenea evoluţie a pandemiei.
 
Experta în boli infecţioase de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, Annelies Wilder-Smith, este de acord că este prea devreme să fie coborât nivelul COVID-19 de la „pandemic" la „endemic".
 
Este foarte probabil să apară noi variante ale coronavirusului, problema este dacă vor fi mai mult sau mai puţin periculoase. Bazându-ne pe avantajele evolutive ale unui virus, cel mai probabil este ca acesta să se atenueze şi să fie asociat unor cazuri mai puţin grave (...), având în vedere că îi convine să fie mai contagios, dar să nu provoace moartea organismului gazdă”, a spus ea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările