Anthony Fauci e mulţumit că nu mai trebuie să-l contrazică pe Trump. „E un sentiment eliberator” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase Anthony Fauci FOTO EPA-EFE
Donald Trump şi directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase Anthony Fauci FOTO EPA-EFE

Anthony Fauci, principalul specialist în boli infecţioase din Statele Unite, a vorbit despre „un sentiment eliberator” pe care îl are în prezent, putând oferi perspectiva oamenilor de ştiinţă asupra pandemiei de COVID-19 fără a avea unor „repercursiuni” din partea lui Donald Trump.

„În mod evident, nu vreau să trec prin istorie acum, dar este destul de clar că s-au spus unele lucruri - fie referitor la hidroxiclorochină (n. red. - medicament antimalaric care nu şi-a dovedit eficienţa în faţa virusului SARS-CoV-2, dar care a fost recomandat de Donald Trump), fie la altele lucruri - care au fost inconfortabile pentru că nu erau bazate pe ştiinţă.

Vă pot spune că nu-mi face placere deloc să fiu într-o situaţie în care trebuie să-l contrazic pe preşedinte, era o situaţie în care nu simţeai că poţi spune ceva fără să existe repercursiuni. Faptul că poţi veni acum aici şi să vorbeşti despre ce cunoşti, despre dovezi, despre ce spune ştiinţa este un sentiment eliberator”, a declarat Anthony Fauci în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat fiind de jurnalişti despre relaţia sa cu fostul preşedinte american, Donald Trump.

Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, a avut o relaţie complicată cu Trump şi a fost exclus treptat de la informările publice făcute la Casa Albă. Medicul s-a întors, însă, la Casa Albă joi, după ce Joe Biden a dat publicităţii strategia naţională de combatere a pandemiei de COVID-19 şi a semnat 10 ordine executive care privesc diferite aspecte ale acestei strategii.

„Unul dintre lucrurile pe care le vom face este să fim complet transparenţi, deschişi şi oneşti. Dacă lucrurile merg greşit, nu arătăm cu degetul, ci le corectăm. Şi vom fundamenta tot ce facem pe dovezi ştiinţifice”, a mai spus acesta. 

Fauci a fost doar unul dintre experţii în sănătate publică americani forţaţi să păşească cu grijă în intervenţiile publice în contextul în care Trump a folosit conferinţele de informare în privinţa pandemiei pentru a minimaliza pericolul ridicat de virus şi pentru a promova diferite leacuri miraculoase. În cadrul unei conferinţe care a şocat întreaga planetă, nu doar Statele Unite, Trump a sugerat injectarea pacienţilor cu dezinfectant, iar coordonatoarea echipei de specialişti nu l-a corectat.

Fauci, în schimb, şi-a făcut un renume din sinceritatea arătată în cadrul conferinţelor şi din modul în care a interacţionat cu Trump. Comportamentul acestuia n-a rămas neobservat. Surse din presa americană au relatat că în cadrul unui eveniment de campanie din octombrie, Trump le-ar fi spus consilierilor săi: „Fauci e un dezastru. Dacă ascultam de el, aveam 500,000 de decese”. În noiembrie, la un alt eveniment de campanie, susţinătorii lui Trump au început să scandeze „Concediază-l pe Fauci!”, iar Trump a sugerat că poate va face asta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite