Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Armata americană dezvoltă „cea mai puternică”armă-laser din lume

14
24 Feb 2021 14:11:59
Autor: George-Andrei Cristescu
USS Ponce echipat cu un sistem de laser XN-1 LaWS cu raze continue FOTO Marina Americană via Daily Mail
USS Ponce echipat cu un sistem de laser XN-1 LaWS cu raze continue FOTO Marina Americană via Daily Mail

Armata americană lucrează la prototipul unei arme laser capabile să-şi vaporizeze ţintele şi să perturbe echipamentele electronice inamice, scrie interestingengineering. com care preia New Scientist. Dacă va fi dezvoltată, va fi probabil cea mai puternică armă-laser din lume.

Numit Laser  tactic de impulsuri ultrascurte pentru platfome militare (Tactical Ultrashort Pulsed Laser sau UPSL), noul sistem laser, care ar fi de un milion de ori mai puternic, se deosebeşte de altele similare prin faptul că emite impulsuri scurte mai degrabă decât fascicule continue.
 
Acesta este conceput pentru a vaporiza învelişul unei drone în măsura în care ar fi capabil să atingă un terawatt vreme de o femtosecundă. Maximul de putere al laserelor existente este de 150 de kilowaţi, iar acestea pot incendia şi topi o ţintă sau să-i perturbe senzorii. Laserul ar funcţiona şi ca un puls electromagnetic care să bruieze echipamentele electronice din vecinătatea sa.
 
Armata americană îşi propune să testeze un prototip până în 2022.
 
Aceste tipuri de arme-laser sunt în special utile pentru a ţinti dronele de mici dimensiuni care se deplasează rapid, dar şi rachetele, a arătat New Scientist. 
 
Îndreptate împotriva oamenilor, aceste lasere pot provoca reacţii de la iritaţii ale pielii la orbire.
„Diferenţele de letalitate, precum şi mecanismele de propagare fac din tehnologia USPL obiectul unui interes deosebit pentru numeroase tipuri de misiuni”, se arată pe site-ul Small Business Innovation Research.
 
Armata americană lucrează la un sistem laser suficient de solid şi puternic pentru a fi instalat pe diferite platforme, iar acesta să fie capabil să vaporizeze metalul şi nu doar să-l topească.
 
Sub administraţia Trump, armata a aprobat o nouă strategie pentru accelerarea prototipării şi  lansării unei varietăţi de arme cu energie direcţionată, arată Daily Mail.
 
 
Planurile includeau laserele de doborâre a rachetelor şi „fasciculelor neutre” care bombardează proiectilele inamice cu particule subatomice până când acestea devin inutile.
 
În octombrie, Boeing şi General Atomics au anunţat o colaborare cu privire la dezvoltarea unei arme laser capabile să ţintească rachete din cer.
 
Sistemul „HEL” (High Energy Laser) va fi echipat cu fascicule de 100 kilowaţi care pot fi ampificate la 250 kilowaţi pentru a susţine o varietate de aplicaţii de apărare aeriană antirachetă.
 
Pentagonul se înzestrează cu arme laser inspirate din franciza „Războiul stelelor“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
24.02.2021, 14:17:48

Always bet on America !

+7 (15 voturi)
Piftie
24.02.2021, 16:30:27

Mishto ! Singura problema ca sub zero grade ingheata curentul

-1 (13 voturi)
Victor Nagy
24.02.2021, 14:21:19

........... S-a terminoiu ! ... gata ! ... incolonarea la pupat papucul sultanului ! .... cu ploconul de rigoare .

-3 (13 voturi)
Sorin Farmache
24.02.2021, 15:00:26

Troll rus deci n-am vazut gresit

-10 (20 voturi)
Victor Nagy
24.02.2021, 15:23:57

Cred ca in spatele escaladarii disensiunilor SUA-UE -Rusia ....se afla chinezii . Care chinezi , nu zic nimic ... nu se cearta cu nimeni .... se dezvolta masiv .... si cand se vor trezi cei trei din cearta .... vor realiza cat sunt de mici .... in comparatie cu China . Atunci China va zice : Atentiune ! Comanda la mine ! Va aliniati ! Drepti Tonul la slagar ! .... s.a.m.d. si toti vor marsalui cantand fericiti .

-10 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările