Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Armata SUA lucrează la noi sisteme de camuflaj, pentru a-i proteja pe soldaţi de cele mai mari ameninţări

10
15 Apr 2019 11:24:36
Autor: Ştefana Radu

Armata americană lucrează la noi sisteme de camuflaj pentru a-i proteja pe soldaţii care vor purta războaie pe viitoare câmpuri de luptă, potrivit unui discurs susţinut de un general de armată în faţa parlamentarilor SUA, marţi.

„Tehnologiile avansate de camuflaj sunt esenţiale,” a declarat gen. Mark Milley, şeful Statului Major al armatei, potrivit Military.com. „Investim o sumă importantă de bani în sisteme avansate de camuflaj, individuale, de unitate, de autovehicul, etc“.

Generalul a afirmat că este foarte probabil ca viitoarele câmpuri de luptă să fie medii „extrem de letale“ unde „unităţile vor fi izolate şi separate“, capacitatea de supravieţuire a soldaţilor fiind esenţială.

„Sistemele de camuflaj care sparg semnăturile electronice şi pe cele termice sunt esenţiale“.

Într-o eră a competiţiei reînnoite dintre marile puteri, armata consideră din ce în ce mai importantă protejarea soldaţilor împotriva unor ameninţări avansate venite din state precum China şi Rusia. Printre cele mai ameninţări cu care soldaţii se confruntă este tehnologia avansată de detectare, potrivit unui lunetist din Armata SUA, citat de Business Insider.

„Să învingi o semnătură termică este probabil cel mai greu lucru pe care ar putea să-l facă un lunetist, în special cu tehnologia emergentă a inamicilor noştri omologi“, a delcarat sergentul David Smith, instructor de lunetişti la Fort Benning, adăugând că deşi este uşor ca lunetiştii să se ascundă în spectrul vizibil, devine din ce în ce mai dificil ca ei să dispară în timp ce inamicii SUA „se strecoară în arena termică“.

Un soldat american poate fi bine ascuns de ochii ageri ai inamicului, dar se poate lumina imediat pe un dispozitiv avansat de scanare termică, care poate detecta diferenţa termică între un corp uman şi mediul care îl înconjoară.

Milley nu a precizat la ce sisteme lucrează armata, dar proiectele vor include sisteme precum noul Ultra-Light Camouflage Netting System (ULCANS) şi posibil varianta îmbunătăţită a Ghillie System (IGS).

ULCANS, dezvoltat de Fibrotex, este un tip de camuflaj avansat, creat pentru a ascunde trupele de vederea nocturnă, scanarea termică, radar şi altele. Armata a acordat un contracte de mai multe milioane de dolari companiei Fibrotex, pentru furnizarea acestei tehnologii trupelor americane.

IGS este în testări şi este de aşteptat să înlocuiască, în cele din urmă, sistemul mai vechi Flame Resistant Ghillie System (FRGS) pe care trăgătorii de elită ai armatei îl poartă acum. Nu este clar dacă acest nou sistem va putea contracara senzorii termici, dar se fac teste.

Nu este suficient doar să se ascundă, soldaţii din armată trebuind să schimbe şi felul în care se ascund, pentru a dispărea cum nu au mai făcut-o până acum, adversarii îmbunătăţindu-şi tehnicile şi tehnologiile.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Mitica Bugulejdeanu
15.04.2019, 12:51:12

Io nu-mi aduc aminte ca Amerlocia sa fi castigat vreun razboi din 1945 incoace cu toate tzoalele lor de cacat!!! Pentru ca ei au o armata care lupta pentru multinationale si nu pentru tara lor!!! Asta e diferenta enorma dintre armata Amerlociei si cea a Russiei sau Chinei!!!

+1 (7 voturi)
Goicea Niculae
15.04.2019, 13:31:27

Cea mai buna aparare pentru soldații americani ,este evitarea razboielor neocolonisliste și aducerea lor acasă.

-1 (5 voturi)
IonIon Codreanu
15.04.2019, 13:49:57

Acum soldații se războiesc cu civilii, țintele lor cele mai comode. Soldații inamicului sunt mult prea periculoși! Dacă urmărești pierderile vezi că civilii sunt de departe majoritari la pierderi! Mai mult, acum se lovesc popoare întregi, pentru neînțelegerea cu diriguitorii, mult prea greu și PERICULOS de atins. De, ”moralitate” occidentală modernă”

0 (4 voturi)
spaima vitelor
15.04.2019, 14:57:03

@ionica: ai dreptate, vedem cu totii ce fac rusii cu populatia din Donbas..

+1 (3 voturi)
marius cristian
15.04.2019, 14:54:24

mda si sa pornim o plimbarica de voiaj camuflat prin Venezuela neh ?!? ca-n Siria ne-am luat-o-n freza .....

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)