Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Associated Press: Influenţa Americii în epoca Trump, în cădere liberă

16
9 Dec 2019 17:09:57
Autor: Ştefana Radu
Influenţa globală a Americii este in cadere libera FOTO Getty Images
Influenţa globală a Americii este in cadere libera FOTO Getty Images

În sălile de întruniri NATO este şoptit şi pe holurile puterii din China este sărbătorit. În oraşele aliate SUA este deplâns şi la Kremlin este un lucru binevenit: după trei ani cu Donald Trump preşedinte, influenţa globală a Americii descreşte.

În mai multe interviuri acordate Associated Press, diplomaţi, oficiali străini şi analisti din numeroase ţări descriu o schimbare în ordinea mondială, în care Statele Unite au un rol mai puţin central.
 
Şi în multe feluri, acest lucru nu afectează Casa Albă. Trump a făcut campanie cu sloganul „America înainte de toate” şi spune că o Americă puternică va însemna şi o lume puternică.
 
„Viitorul nu le aparţine globaliştilor”, a declarat Trump la Adunarea Generală a ONU, din septembrie. „Viitorul le aparţine patrioţilor”.
 
Trump insistă că abandonează globalismul în favoarea relaţiilor bilaterale, mai benefice Statelor Unite.  Însă sunt semne slabe legate de acest lucru.
 
În schimb, statele odată aliate apropiate – Franţa, Egipt, Pakistan, Afganistan, Mexic, Turcia, Germania, şi altele – s-au îndepărtat tacit de Washington, în ultimii trei ani. 
Câteodată, această distanţare nu este atât de liniştită.
Într-o sală de recepţie de la Palatul Buckingham, în timpul recentului summit NATO, o cameră de filmat a surprins câţiva lideri europeni care zâmbeau în timp ce prim-ministrul canadian Justin Trudeau părea că-l ia peste picior pe Trump.
 
„Vedeai fălcile echipei lui pe jos”, a spus Trudeau, vorbind aparent despre întâlnirea sa cu Trump, în faţa unui grup în care erau liderii Franţei, Marea Britanie şi Ţările de Jos.
 
Trudeau a încercat rapid să-şi retragă cuvintele, spunându-le jurnaliştilor că el şi Trump „au o relaţie bună şi constructivă”. Însă filmarea care a apărut în presa din toată lumea a demonstrat diviziunea crescândă dintre Statele Unite şi aliaţii săi.
 
Acest lucru reprezintă o schimbare majoră. Timp de generaţii, America s-a văzut pe sine drept centrul lumii. La mine sau la rău, cea mai mare parte a restului lumii s-a raportat la SUA ca la colosul său – respectându-le, temându-se de ele şi apelând la Washington pentru răspunsuri.
 
„Noi suntem America”, a spus Madeleine Albright, secretar de stat în administraţia Clinton. „Noi suntem naţiunea indispensabilă”.
 

Aliaţii Americii privesc spre alte orizonturi

 
Cu siguranţă, America este încă o superputere globală. Însă acum, influenţa din ce în ce mai mică a ţării redeseneează profund harta geopolitică, deschizând calea celor mai mari adversari ai Washingtonului – Rusia şi China – pentru extinderea influenţei lor în multe state în care au fost privite cu suspiciune în trecut.
 
Statele care aveau o istorie îndelungată de prietenie cu SUA privesc acum în altă parte pentru alianţe, deseori către China sau Rusia.
 
La Islamabad, spre exemplu, unde SUA erau odată privite ca singurul jucător important, Guvernul pakistanez primeşte acum ajutor militar şi pregătire din partea Rusiei şi miliarde de dolari în investiţii şi împrumuturi din China. În Filipine, preşedintele Rodrigo Duterte încurajează legături mai strânse cu Beijingul, în ciuda tensiunilor legate de expansionismul din Marea Chinei de Sud. În Egipt, de multă vreme unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai SUA în Orientul Mijlociu, Cairo permite acum avioanelor militare ale Rusiei să folosească bazele sale şi cele două state au avut recent exerciţii aeriene militare comune. În Ucraina, care a încercat să obţină ajutor militar din partea americani de ani, pentru a respinge influenţa crescândă a Rusiei, loialitatea îndoielnică a lui Trump este privită ca responsabilă pentru crearea unui gol de putere periculos.
 
„Odată ce rolul SUA în Europa slăbeşte, influenţa Rusiei creşte inevitabil”, a spus Vadim Karasev, şef al Institutului de Strategii Globale de la Kiev. 
 
Sau mai este şi Franţa, ale cărei legături de prietenie cu America vin încă de pe vremea lui George Washington. Poate că mai mult decât oricare alt lider occidental, preşedintele francez Emmanuel Macron a exprimat că Europa ar trebui să privească spre Beijing, nu spre Washington, atunci când vine vorba despre rezolvarea problemelor precum războiul comercial sau ambiţiile nucleare ale Iranului. 
 
Vizita recentă a lui Macron în China a fost organizată parţial pentru a arăta că Uniunea Europeană nu mai are prea mare încredere în SUA.
 
Trump însă insistă că declinul american este o absurditate.
 
„Presa fake news face tot posibilul să minimalizeze vizita mea de mare succes la Londra, pentru NATO”, a scris Trump pe Twitter, după summit, adăugând că există doar „un respect profund” pentru Statele Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Index 4.2
9.12.2019, 18:00:24

Deci am avut dreptate spunand ca Guzganul Rozaliu joaca pentru o echipa straina ( democratii sunt convinsi ca drumurile Roscatului duc la Kremlin) . Reagan se rasuceste in mormant vazand cum Republicanii au dat in orbul gainii si duc America de rapa intr-un ritm ametitor, spre deliciul lui Vladutz.Plata scadentei va veni curand iar cei ce vor chitaii cel mai tare sunt conservatorii care vor fi loviti de efectele actiunilor lui Trompeta, mai mult decat cei din statele democrate puternice economic !

+3 (5 voturi)
Necula Mario
9.12.2019, 18:00:51

Iar ataca Stefana Radu si fara nici o curiozitate intelectuala copiaza neo marxistii si anti americanii de la Associated Press... Cand Obama era la puterea aceeasi indivizi de la Associated Press , ii explica lui Stefana Radu , ca influnuenta americii in Lume este ceva nociv , si rau si trebuie redua drastic...Verificati Arhiva... Acum cand in sfrasit inamicii americii se tem de America , iar adevaratii aliati se bazeaza pe America , neo marxistii de la Assocaited Press , enumera urmatorii asa zisi aliati , ai americii : Pakistan , franta , germani , mexico , turcia ,egipt, afganistan( sic!) si Canada...Mexico si Canada , sunt vecini , nu aliati . Nu au fost niciodata aliati. Din contra Canada immune de decenii tarife exorbintante produselor americane , iar mexico , pe langa faptul a un sfert din populatia saraca a acestei tari traieste in America , saboteaza granitele americii , lasand in mod delibarat sute de mii de ilegali sa patrunda granita lor de sud si sa ajunga in America , prin mexico. Asta include mii de indivizi din oriental mijlociu , si tarile musulmane... CE idiotii de la Associates Press , nu ii explica Stefanei Radu , sutn aliatii americii , cei reali , nu pseudo aliatii sau cu rve , camuflate ca aliati... Omise din propaganda neo marxistilor propagate fara nici un fel de Stefana Radu , sunt aliatii americii : uk , Israel , Taiwan , korea de sud, japonia , polonia , Columbia , brazilia , india , etc.,etc... Germania si franta earu "a;iatele" nu ale americii , ci ale adoloescentului incompetent Obama , care folosea puterea americiii , in spijinul germanie, a frantei , a chinei si rusiei , a turciei si a iranului... O ultima observatie , ptr. neo marxistii de la Associated Pres si ptr. Stefana Radu : Ptr. un preseditne American , este crucial , normal si de asteptat ca aceasta persoana sa aiba ca aliati electoratul American , nu Media de Indobitocire si Asmutire in masa, si nu pe Merkel , Trudeau , Macron , Putin , islamo fascisitii din Teheran si maoistii din Beijing... Ce pe mine ma surprinde de fapt, este faptul , ca "expertii" de la Associated Press , daca au mentionat Pakistan si Afganistan , ca alaiti ai americii , nu au adaugat si Iran , Korea de Nord, Venezuela , Iraq si Rusia ( in fond , ne explica Associated Press si Stefana Radu , de vreo trei ani de zile ca Putin l-a instalat in Orificiul Oval pe Trump)... Pacientii au pus stapanire pe Azil...

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
9.12.2019, 19:22:43

Comentariu considerat abuziv.

Index 4.2
9.12.2019, 18:13:30

Ceea ce nu intelege pleava conservatoare este ca economia americana nu poate functiona cu slogane, daca AMerica nu controleaza caile de comert, ori guverne ostile ale Lumii. In momentul in care USA se va retrage complet, economia sa va imploda, iar de aici vor aparea doua cai: distrugerea AMericii ori WWIII! " Intamplator", atunci cand influenta Americii scade, cea a Rusiei si Chinei creste, dar cu siguranta Poveste de Dragoste dintre Vladutz si Trompeta este doar o scornire a lui Nancy Pelosi!

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
9.12.2019, 19:20:20

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările